Epidemie štěnic! Útočí na naše postele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Epidemie štěnic! Útočí na naše postele!

Tahle potvůrka dokáže lidem pořádně znepříjemnit život.
Tahle potvůrka dokáže lidem pořádně znepříjemnit život. (Profimedia.cz a www.deratizace.com)

PRAHA – Valí se na nás štěnice! Hlavním postrachem deratizérů už nejsou holubi nebo potkani, ale malý krvemilovný hmyz. Ten se stal doslova obrovskou hrozbou, jeho výskyt se totiž proti minulosti mnohonásobně zvýšil. Podle Státního zdravotního ústavu se dokonce jedná o celosvětový trend. Zlikvidovat štípající hmyz je navíc pořádně těžké!

 

Dlouhá desetiletí se o nezvaném postelovém hostu téměř nevědělo. Ve zvýšeném množství se u nás štěnice naposledy objevily s příchodem vojsk z východní Evropy v roce 1968. To se teď ale změnilo!

„Lidé volají i čtyřikrát za den, máme desítky výjezdů měsíčně. Štěnice se k nám dostávají hlavně s cizinci z Východu, přivézt si je ale můžeme i z dovolené v Asii nebo v Africe, ale ani Evropa není výjimkou. Štípajícímu hmyzu se líbí v nejlevnějších ubytovnách i v luxusních hotelech,“ vysvětlil deratizér René Svitavský.

Štěnice se nejraději ubytují v konstrukcích postelí a ve švech matrací, dobře se jim ale daří i v gauči, za obrazy, pod tapetami nebo pod kobercem. Vyskytly se i případy, kdy si lidé přinesli štěnice v nové posteli, kterou koupili v obchodě.

Za svojí spící obětí se vydávají hlavně v noci. „Štípnutí ani neucítíte, pokud vás navíc kousne poprvé, objeví se svědivá a zarudlá místa po pěti až devíti dnech. Pokud dojde k rozškrábání až do krve, může se dostat do otevřených ran infekce. Často se navíc stává, že ani kožní lékař nepozná, že jde o kousnutí štěnice,“ popsal další záludnost Svitavský.

 

 

 

 

Jak na ně vyzrát?

Boj se štěnicemi je složitý. Je nutné chemicky ošetřit celý byt, odborníci radí dokonce vyhodit postel. Po důkladné dezinsekci se musí majitel do bytu vrátit a normálně v něm žít. „Majitel funguje jako živá návnada, jeho přítomnost vyláká z koutů a škvír i poslední ukryté štěnice. Ty musí přejít přes chemicky ošetřený prostor a po čase umírají. Je to náročné, ale funguje to,“ tvrdí deratizér René Svitavský.

 

 

 

 

 

Co možná o štěnicích nevíte:

● Dospělá štěnice má velikost zhruba půl centimetru a žije až rok a půl.
● Samice nakladou až 12 vajíček denně, za celý život až 550.
● Bez příjmu potravy dokážou údajně přežít i rok.
● Nejraději štípou do rukou, krku, horní části hrudníku a lýtek.
● V České republice se vyskytuje pět druhů štěnic, z toho dva žijí na lidech.
● V USA existuje registr ubytovacích zařízení, kde se našly štěnice. Každý případný host si pak může lehce ověřit, na které hotely jsou stížnosti a kde je vše bez problémů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.