Pozor na mikrovlnku! Může vás opařit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor na mikrovlnku! Může vás opařit!

Rodiče by měli dětem vysvětlit, co mohou dávat ohřívat do mikrovlnky.
Rodiče by měli dětem vysvětlit, co mohou dávat ohřívat do mikrovlnky. (Profimedia.cz)

PRAHA – Chtěl si jen uvařit vodu v mikrovlnce a nasypat do ní instantní kávu. Místo toho ale Karel Veselý z Prahy zažil pořádný šok! Vařící voda v hrnku náhle vzkypěla, vylila se a opařila mu ruce!

Chtěl si jen uvařit vodu v mikrovlnce a nasypat do ní instantní kávu. Místo toho ale Karel Veselý z Prahy zažil pořádný šok! Vařící voda v hrnku náhle vzkypěla, vylila se a opařila mu ruce!

Nepříjemné překvapení! Přesně tohle cítil majitel mikrovlnky, který doslova na vlastní kůži zažil, co oblíbený domácí pomocník »umí«. „Chtěl jsem si jen uvařit kafe. Do mikrovlnky dal jsem hrnek s vodou a počkal, až se začne vařit. Pak jsem ho vyndal a vsypal do něj instantní kafe. A už to bylo! Voda, která byla v hrnku do jeho dvou třetin, se náhle rychle vylila, doslova vzkypěla. Pořádně mi popálila obě ruce,“ popsal nepříjemnou zkušenost Veselý.

Podle odborníků se jedná o normální jev, který je ale zatím známý poměrně málo lidem. Většina lidí už ví, že do mikrovlnky nepatří nic kovového, např. alobal. O nebezpečí vařící vody se ale údajně příliš neví. „Ten efekt, kdy se voda rychle vyvalí z misky nebo hrnku, je poměrně jednoduchý. Mikrovlnka funguje na principu mikrovln, které rozkmitají molekulární částečky, tímto kmitáním dochází k uvolnění energie a tepla do okolí a voda se začne vařit. Když do ní přidáme instantní kávu, nebo třeba cukr, dochází k velmi rychlé a bouřlivé reakci těchto kmitajících částic,“ vysvětlil elektrotechnik Miroslav Houdek. Následkem bouřlivé reakce pak voda, která hrnek původně celý nezaplnila, rychle vyteče a může způsobit opařeniny.

Tohle se skutečně stalo
  • Vajíčko explodovalo
    Britská holčička (9) utrpěla vážné poranění oka při ohřívání vejce v neporušené skořápce v mikrovlnné troubě. Po čtyřicetisekundovém ohřevu a dalších 30 sekundách po vyjmutí z trouby vejce explodovalo a úlomek skořápky způsobil dívce protržení rohovky a poranil jí tvář.
  • Zabila dceru
    Děsivý případ se odehrál v roce 2005 v Americe. Měsíční holčičku Paris Halley tam její matka usmažila v mikrovlnce. Malé dítě zemřelo na vnitřní popáleniny.
  • Popálil dítě
    Na 25 let byl v Texasu odsouzen Joshua Mauldin, který horní část těla své dvouměsíční dcery Anny strčil do mikrovlnné trouby a tu pak na dvacet sekund zapnul. Nemluvně utrpělo popáleniny a potřebovalo dvě transplantace kůže. Navíc přišlo o část ucha. Muži původně hrozilo doživotí.
  • Upekl psa
    Ústecký krajský soud uložil v roce 2004 18 let vězení Romanovi Hlavovi (32), který utopil svou bytnou. Poté zabil i kotě, které mu lezlo na stůl a ze světa sprovodil i psa, který se mu připletl do cesty. Toho upekl v mikrovlnce.
  • Oběť večírku
    Skupina studentů v Jihoafrické republice na vysokoškolských kolejích při večírku zabila v mikrovlnce kočku. Tělo svého miláčka našel až člen univerzitní ochranky.
Co se stane s věcmi, když je dáme ohřát do mikrovlnné trouby
  • CD
    Co se stane:
    Jiskří.
    Důvod: Od kovu se elektromagnetické vlnění odráží a neproniká jím. Například jídlo v kovové nádobě by se neohřálo, navíc se může nádobí s kovovým zdobením nebo trouba poškodit. Stejně dopadne i alobal v mikrovlnce.
  • Mýdlo
    Co se stane: Nabyde.
    Důvod: Mikrovlny nejlépe rozkmitají částice tuku. Molekulární struktura mýdla je mu dost podobná, proto dojde k rychlému tavení, bublání a rozpínání mýdla. Mýdlo připomíná kaši z pohádky Hrnečku, vař!
  • Hroznové víno
    Co se stane: Kuličky hroznového vína se rozprsknou.
    Důvod: Málokdo si dává ohřát kuličky hroznového vína do mikrovlnky, ale pokud vás to napadne, nedělejte to. Mikrovlny rozkmitají tekutinu v kuličkách vína a vlivem tlaku se kuličky rozprsknou.
  • Voda
    Co se stane: Uvaří se.
    Důvod: Pokud do vody nasypeme po vyndání instantní kávu, vzkypí. Když vložíte do mikrovlnky balonek s vodou, tak praskne. Voda v balonku se ohřeje až k bodu varu a přemění se na páru. Ta nafukuje balonek až k prasknutí.
  • Vejce ve skořápce
    Co se stane: Exploduje.
    Důvod: Většina vajec vybuchne ještě během ohřívání v troubě. Vajíčka s obzvlášť tuhou skořápkou se ale stávají časovanou bombou. Kapalina uvnitř vejce se mění v páru, a zvyšuje tak svůj objem, takže skořápka exploduje.
  • Žárovka
    Co se stane:
    Rozsvítí se.
    Důvod: Rozkmitání elektronů způsobuje ve vláknu žárovky elektrický proud. Žárovka se rozsvítí a její vlákno se velmi rychle přepálí. Naopak když dáte do mikrovlnky tvrdý alkohol, tak hrozí požár. Alkohol může začít hořet kvůli vysoké teplotě.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.