Denis (3,5) - Počítačové dítě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Denis (3,5) - Počítačové dítě

Hrát si na počítači? Pro Denise nic složitého.
Hrát si na počítači? Pro Denise nic složitého. (pro Aha! – Dana Pešková)

PRAHA – Dvanáctiletý školák Nico Marquardt minulý týden ohromil celé Německo, když poupravil experty z NASA, kteří špatně vypočetli datum, kdy asteroid Apophis zkříží oběžnou dráhu Země. Malého génia brzy může mít i Česko. Malému DENISI VRCHOTOVI z Prahy je 3,5 roku. S řečí má sice trochu problémy, podle pediatra je tak o rok zpožděný.

Mluvit pořádně neumí, ale počítač ovládá bezchybně!

Zato s počítačem umí zacházet perfektně. Psychologové ho nazvali počítačovým dítětem.

Denis si sám otevře notebook, zapne si ho, pustí internet, najde si svoji oblíbenou stránku, najede na kolonku »hry«. Když ho hraní jedné hry omrzí, otevře si další.

Už ho hry nebaví? Žádný problém. Vypne internet, v počítači si najde složku, kde jsou uloženy filmy, a pustí si jednu ze svých oblíbených pohádek. A aby bylo koukání pohodlnější, umí »roztáhnout« filmové okno přes celou obrazovku… Roste z Denise nový génius? Odborníci se shodují, že jde o počítačové dítě. „Děti, které si nahrazují svůj denní program počítačem, si zadělávají na problémy, zakládají si na citové ochuzení,“ tvrdí psycholožka Menzy Dagmar Jílková. „Ale nesmí se to brát plošně. Záleží, jaké další aktivity dítě má,“ dodává psycholožka, která v počítačových dětech nevidí bůhvíjaký projev inteligence. Počítač berou jako hračku, a protože nemají žádné předsudky, nebojí se ho používat – hrát si s ním.

Známý psychiatr Jan Cimický se domnívá, že podobných dětí bude přibývat. „Denis není zázračné dítě, ale určitě to není běžné. Dříve se také našli jedinci, kteří uměli ve třech letech číst a psát a pak se ve škole nudili,“ říká Cimický.

Rodiče mohou dokonce koupit i speciální programy pro děti od tří let a v mnohých mateřských školách je už využívají. „Vždyť umět pracovat s počítačem se dnes považuje za jednu ze základních znalostí,“ říká příznivec počítačů, pedagog Radek Cvach z katedry Pedagogiky a psychologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Jak poznáte nadané dítě?

  1. Odmítá autority.
  2. Živě se o všechno zajímá.
  3. Velmi brzy umí psát, číst a počítat.
  4. Má vynikající paměť a dobře dovede nakládat s informacemi.
  5. Samo nejlépe ví, jak se učit a jak si kontrolovat, co se naučí.
  6. Déle analyzuje, ale pak se rychle rozhoduje.
  7. Dokáže rozlišit důležité a méně důležité informace.
  8. Přijde na více možností, jak vyřešit problém.
  9. Upřednostňuje složitější hry a úkoly, jsou pro něj zajímavější.
  10. Už odmala se dokáže dlouhodobě soustředit na určitou věc.

Co třeba nevíte o IQ

● IQ nad 130 má jen 2,1 % světové populace.
● Nejvyšší IQ v historii měl prý malíř a vynálezce Leonardo da Vinci (IQ 220).
● Průměrné IQ v Česku je 105,8 bodu a podle měření Ulsterské univerzity jsme tak 13. nejinteligentnějším národem Evropy (1. Němci – IQ 108,4).
● Americký prezident George Bush dosáhl jen čísla 91! Nejchytřejší opici světa, gorile Koko, naměřili naproti tomu vědci IQ 95.
● Jedním z nejinteligentnějších Čechů je expolitik Miroslav Macek s IQ 155.

Další české nadané děti

Kliknutím zvětšeteLukáš Kauca (12)
Odmalička ho baví matematika a má veliký talent. Vyhrál řadu matematických soutěží, zvítězil i v mezinárodním mistrovství Genia Logica v Česku, na světě byl pátý.

Kliknutím zvětšeteRudolf Dyr (12)
Už od 3 let rád kreslí, baví ho animované fi lmy a komiksy. Sám je autorem řady komiksových příběhů a animovaných fi lmů. Získal první cenu za fi lm Pravěký kuchař, 2. cenu za fi lm Dino.

Kliknutím zvětšeteVojtěch Kreuz (8)
Zná všechny pražské jízdní řády a bleskurychle vám poradí, jak se nejrychleji dostat z jednoho konce města na druhý, i kde jsou aktuálně výluky v dopravě.

Dvouletá Georgia: Batole s IQ 152

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.