11 otázek a odpovědí kolem velikonočních vajíček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

11 otázek a odpovědí kolem velikonočních vajíček

PRAHA – Velikonoce. Období, kdy snídáme, večeříme a často i obědváme vajíčka. Kopy vajec! Jenže… Kolik jich vlastně můžu sníst, abych si neublížil? Proč některá chutnají líp? A ztloustnu po nich?


Kolik vajec můžu sníst?

Kolik vajec mohu sníst o Velikonocích?
Lékaři považují – kvůli cholesterolu – za přijatelná tři až čtyři vajíčka do týdne. V jednom vejci je totiž asi 200 miligramů cholesterolu – doporučený denní příjem činí přitom 200 až 400 miligramů.

Co vejce obsahují?
Vitamin A (prospívá očím), vitamin B2 (proti migréně) a zinek (dobrý pro pleť).

Z čeho je vejce složeno?
60 % tvoří bílek – ten je z 90 % složen z vody. Barva skořápky, jež obsahuje 95 % vápníku, je podmíněna geneticky. Zbytek tvoří žloutek.

Jak vejce skladovat?
Kliknutím zvětšeteČerstvá vajíčka v lednici vydrží tři až čtyři týdny, uvařená ještě o 14 dní déle. Skladujeme je nejlépe položená špičkou dolů. Díky tenké skořápce snadno ale pojmou nepříjemné pachy – proto je nikdy nedávejte vedle cibule, ryb a jiných aromatických potravin.

Jak poznáme jejich trvanlivost?
Podíváme se na vytištěné datum. Tip: kupujte jen vejce, která nejsou starší než jeden týden…. Pokud máte ale domácí vejce, razítko chybí. Pak pomůže sklenka s vodou. Čerstvá vajíčka se ihned potopí až na dno sklenky a leží dole na plocho. Pokud se vajíčko přetáčí pomalu, je staré nejméně týden. To už se vytvořila vnitřní vzduchová komora. Čím více vzduchu se dostane pod skořápku, tím lépe plave na vodě. Po 3 týdnech se vajíčka vznášejí na hladině.

Opravdu chutnají hnědá vajíčka lépe?
Tahle pověra je totální nesmysl! Za jinou barvou skořápky vězí jen více pigmentu, bílé vejce chutná stejně jako to hnědé.

Existuje slípka, která snáší »zlatá« vajíčka?
To je pohádka. Ale existují slepice, které do skořápky velkoryse nadělí dva žloutky. Jde většinou o mladé nosnice.

Proč některá vajíčka chutnají mdle?
Mdle chutnají jen vajíčka, která se přímo od slepice dostanou na stůl. Čerstvě snesená vajíčka totiž rozvinou svou plnou chuť a vůni až po 3 dnech. Čerstvá vajíčka se navíc po uvaření špatně loupou. Bílek se lepí na skořápku, protože mezi vápenatou skořápku a membránu se ještě nedostal vzduch.

Může na mě při snídani vykouknout ze skořápky žluté kuřátko?
Je to velmi nepravděpodobné. Ve vajíčku vyroste kuře jen tehdy, když kohout předtím oplodnil slepici. Pak to trvá ještě 21 dní, než se vyklube kuře.

Jak se správně jedí vajíčka?
Špičkou nože nebo lžící lehce udeřte do špičky vajíčka (neklepejte!), oloupejte je a vyjezte lžičkou. Nikdy nepoužívejte stříbrné lžičky! Po nich chytají vajíčka »kovovou« chuť.

Tloustne se po vejcích?
Vejce obsahují až 120 kilokalorií a 6,5 gramu tuku. Pro srovnání: houska má 225 kcal.


Autor: (muf)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.