V zoo řádí »delikventi« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V zoo řádí »delikventi«

Lapka šimpanz - Kořist řádně zkoumala i šimpanzice v zoo ve Dvoře Králové. Peněženku nejen prohlédla, osahala, ale také vyzkoušela, zda je skutečně každá koruna dobrá… Večer našla ošetřovatelka rozžvýkanou padesátikorunu, zdemo
Lapka šimpanz - Kořist řádně zkoumala i šimpanzice v zoo ve Dvoře Králové. Peněženku nejen prohlédla, osahala, ale také vyzkoušela, zda je skutečně každá koruna dobrá… Večer našla ošetřovatelka rozžvýkanou padesátikorunu, zdemo

PRAHA – Zloději, násilníci, výtržníci a útěkáři! Bohatou sbírku zvířecích »delikventů« najdete v českých zoo. Někdy návštěvníkům připraví šok, jindy je pobaví, v horších případech teče krev a občas jde i o život.


Na pohled to jsou milá stvoření. Ovšem i zvířata v klecích umějí pořádně rošťačit

Zkušeným recidivistou je v zoo v Chlebech na Nymbursku gibbon Kuba. Tento týden vytrhl svou dlouhou rukou návštěvníkovi, který si ho chtěl z blízka vyfotit, mobilní telefon, a ještě ho kousl do prstu. Na pořádné »rváče« narazila také slečna v zoo ve Dvoře Králové. Chtěla se »pomazlit« s přírodou, a tak se nahá proběhla po safari, které obývají antilopy, zebry a pakoně. Osobní setkání zřejmě s pakoněm ji málem stálo život.

Dramatické chvíle nejednou prožila i pražská zoo. Loni kolem Velikonoc dvakrát zaútočili vlci na návštěvníky, kteří se k nim přiblížili a vydráždili je. Nejsmutnější případ se odehrál před lety ve zdejším výběhu pro tygry. Zahraniční student, patrně pod vlivem drog, se vsadil, že dá pac největší kočkovité šelmě na světě tygru ussurijskému. Zlomený vaz byl příčinou jeho smrti.

Kliknutím zvětšeteOkrást návštěvníky je zase hračka pro makaky červenolící v olomoucké zoo. Jejich výběhem mohou lidé procházet, avšak s prázdnýma rukama a bez kočárků. Pokud zákaz ignorují, vyjedou ven očesaní jako vánoční stromky. „Makakové zbožňují pet láhve, igelitové tašky, brýle, tkaničky od bund. Dokážou je bleskově ukrást,“ potvrzuje mluvčí zoo Hana Labská. Makak lví zase okradl o brýle návštěvníka plzeňské zoo, který se ho snažil krmit. Zlodějská vášeň je opicím dána od přírody. „Všichni primáti rádi zkoumají své okolí. Na všechno nové si potřebují sáhnout, čichnout si k tomu a ochutnat to,“ zdůvodňuje pražská zooložka Romana Anděrová. Mezi zvířaty jsou i vášniví útěkáři. Největší útěk v pražské zoo se před lety podařil gorilímu samci Assumbovi. Nejdříve honil ošetřovatele, pak vyděsil invalidu, který odhodil francouzské hole a prchl. Nakonec se sám gorilák lekl multikáry a vrátil se do své ubikace. Pověst nejchytřejšího zvířete má orangutanice Dona ve Dvoře Králové. Zřejmě na rozhoupaném laně překonala zábrany a prchla z výběhu. Rovnou si to namířila do stánku s cukrovinkami a vyhnala z něj prodavačku.

Nejnebezpečnější divoká zvířata světa

Kliknutím zvětšete



Autor: SAŠA VETKOVSKÁ
Foto pro Aha! – Milan Kořínek, Tereza Mrhálková, Jana Myslivečková, Zoo Brno, Zdeněk Hrobsk

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.