Glutaman, zázračný zesilovač chuti: To on může za obezitu? A tajemství dalších »éček« v potravinách? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Glutaman, zázračný zesilovač chuti: To on může za obezitu? A tajemství dalších »éček« v potravinách?

Těm divným značkám „éček“ na etiketách rozumí jen málokdo...
Těm divným značkám „éček“ na etiketách rozumí jen málokdo... (Profimedia.cz)

BERLÍN – Najdete ho všude – v pytlíku brambůrek, pytlíkových polévkách, polotovarech, čínských jídlech. Glutaman, zázračný zesilovač chuti. Chutná skvěle. Ale už dlouho je podezříván, že může za nadváhu a další onemocnění.

Najdete ho všude – v pytlíku brambůrek, pytlíkových polévkách, polotovarech, čínských jídlech. Glutaman, zázračný zesilovač chuti. Chutná skvěle. Ale už dlouho je podezříván, že může za nadváhu a další onemocnění. Výrobci potravin používají ale i další látky, které mohou být zdraví škodlivé. Aby jejich výpis nezabral celou etiketu, označují se jako »éčka« s příslušným číslem. My vám prozradíme, co se skrývá pod kterým číslem a co vám můžou způsobit…

Glutaman – E620

Nechutná sladce, slaně, kysele ani hořce, ale prostě kořeněně. Objevil ho v roce 1908 japonský vědec, když zkoumal polévku z mořských řas.
Použití: masné a rybářské výrobky, polévky, omáčky, nápoje, cukrovinky, pochoutky, polotovary, bujóny, mleté koření…
Možné vedlejší účinky: obezita, bolesti hlavy a končetin, znecitlivění šíje, bušení srdce.

Kyselina guanylová – E626

Polotovary a kořenicí směsi, rajčatová polévka, omáčky, mleté koření…
Možné vedlejší účinky: u lidí, kteří trpí dnou, může vyvolat bolesti.

Amoniakový karamel – E150c

Tmavé barvivo vznikající rozehřátím cukru (např. karamel). Používá se i při pečení chleba.
Možné vedlejší účinky: je považován za neškodný.

Kyselina citronová – E330

Antioxidační a kyselící přípravek. Získává se pomocí plísně z hroznového cukru.
Možné vedlejší účinky: může poškodit zuby. U alergiků na plísně může spustit alergickou reakci.

Emulgátor – E472c

Zabraňuje slepení surovin.
Možné vedlejší účinky: je považován za neškodný.

Kyselina inosinová – E630

Silné chuťové plnidlo používané v omáčkách, polévkách, mletém koření, polotovarech a hluboce zmražených výrobcích.
Vedlejší účinky: mění se v kyselinu močovou a může způsobit dnu.

Sorban vápenatý – E203

Zesiluje chuť chleba, jogurtů a mléčných výrobků.
Možné vedlejší účinky: žádné.

Benzoan vápenatý – E213

Uměle vyráběná látka. Používá se při výrobě džusů a ovocných dření.
Možné vedlejší účinky: může spustit alergickou reakci, především u lidí s astmatem, sennou rýmou nebo kožním ekzémem.

Hydrogensiřičitan sodný – E222

Používá se u sušeného ovoce, bramborových jídel, ovocných šťáv, marmelád, pochutin, bělí potraviny jako křen a cukr. A především u vín.
Možné vedlejší účinky: u citlivých osob může už malé množství způsobit nevolnost, průjem, nadýmání a bolesti hlavy. Dráždí žaludeční a střevní trakt.

Umělé vitaminy: Můžou i zabít!

Experti varují před nadměrným požíváním potravinových doplňků. Některé mohou místo pomoci spíše uškodit. Některé obsahují nadměrné množství vitaminů a stopových látek.

Co raději nebrat:

Multivitaminové preparáty:
Nepřinášejí absolutně žádný užitek – některých vitaminů je více a některých méně.

Umělý beta karoten:
Nadměrné užívání poškozuje srdce a krevní oběh. Pokud jste ještě kuřáci, může vás i zabít hrozí totiž zvýšené riziko rakoviny.

S čím opatrně:

Preparáty obsahující zinek a vitamin C:
Údajně mají chránit před nachlazením. Ale přemíra zinku může vést k nedostatku mědi a následkem toho k poruchám krvetvorby. A přemíra umělého vitaminu C zase k bolestem břicha.

Co lékaři doporučují:

Kyselina listová (vitamin B9):
Patří k tomu málu stopových prvků, které je dobré (především např. během těhotenství) tělu navíc dodávat. Vědci navíc zjistili, že nedostatek kyseliny listové u důchodců 3,5x zvyšuje riziko stařecké demence a Alzheimerovy choroby. Potraviny, které obsahují nejvíc vitaminu B9: luštěniny, játra, kvasnice, ořechy, vejce, mléko, celozrnné obiloviny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.