100% ovocné džusy: Mají minimum zdravých vitaminů!
PRAHA – Jednou z vhodných snídaní jsou podle odborníků cereálie s jogurtem doplněné o sklenici naředěného stoprocentního džusu. Ten má tělu dodat potřebné vitaminy, minerální látky a enzymy pocházející z ovoce nebo zeleniny. Jenže!
Stoprocentní množství »zdravých« látek, které jsou v ovoci, krabicové džusy často neobsahují. A když, tak uměle doplněné…
Během výroby se totiž většina vitaminů a enzymů zcela zničí. „Neodebírají se záměrně, část jich zanikne při tzv. čiření, část se zničí během koncentrace šťávy. Jde o přirozený jev výroby,“ vysvětluje Martina Šmídtová, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Většina džusů nabízených v obchodech se navíc vyrábí z koncentrátu. Z vylisované šťávy se nejprve odpaří voda. „Závisí na druhu ovoce, nejčastěji se šťáva odpařuje na 1/5 objemu,“ popisuje Šmídtová. Hustá hmota se dopravuje konečným výrobcům džusů, kteří koncentrát zpět naředí pitnou vodou. „Podle vlastní receptury doplní o přísady, např. cukr, minerální látky, vitaminy. Skutečnost, že je džus vyroben z koncentrátu musí být uvedena na obale výrobku,“ říká Šmídtová.
Počátek výroby klasického džusu je obdobný. „Nedochází tam ale k odpařování vody a zpětnému naředění,“ dodává Šmídtová.
Jak se vyrábí pomerančový džus?
1. Vymačkání šťávy – pomeranče jsou lisovány včetně slupek, musí být omyty pitnou vodou.
2. Následuje odstředění – odstranění slupek a části dužiny (její část je možné do šťávy zpět vrátit)
3. Šťáva se čiří (čistí). Čiřící látky musí splňovat speciální předpisy. Čištěním se odstraní nežádoucí mikroorganismy.
4. Pasterace – zahřátí šťávy na dobu několika sekund na teplotu 50 °C.
5. Dále se šťáva odpařuje na 1/5 svého obsahu, vzniká tak koncentrát na výrobu 100% džusu.
6. Rozvoz v cisternách ke konečným výrobcům. Ti podle své receptury koncentrát doplní a zpět naředí vodou. Vždy takovým množstvím, které se odpařilo.
Plus pro domácí džusy
PRAHA – Krabicový džus je se šťávou vylisovanou z ovoce nebo zeleniny přímo doma jen velmi vzdálený příbuzný. Proč? To v rozhovoru pro Aha! říká nutriční terapeutka Jitka Tomešová z poradenského centra Výživa dětí.
Proč je lepší doma připravený džus?
„Víte, co jste při výrobě použili, a hlavně, že jste nepřidali žádná barviva ani náhradní sladidla. Tím, že je nepasterizujete, zachováváte větší množství vitamínů a přírodnich enzymů.“
Co ještě džus obsahuje?
„100% ovocný džus obsahuje veškerý cukr, velké množství ovocných kyselin a minerální látky, které jsou obsaženy v původním množství v ovoci.“
Může způsobovat i problémy?
„100% džusy mohou nepříznivě působit na kyselost žaludku a také na zubní sklovinu. Proto je vhodné ředit je vodou, nejlépe v poměru 1:1. Džus by ráno nikdy neměl být přímo z ledničky. Pro tělo by jeho pití znamenalo teplotní šok.“
Autor: (wer)
Foto Aha! – Martin Pekárek, Profimedia.cz