Kdo by vyhrál, kdyby si to rozdali? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo by vyhrál, kdyby si to rozdali?

PRAHA – Kdo by zvítězil, kdyby si to spolu rozdali nejslavnější hrdinové akčních filmů? Pokud by se do sebe pustili všichni najednou, možná by z toho byla třetí světová. Ale co v boji muže proti muži, v jejich nejlepší formě a bez použití zbraní?


Nepřemožitelní hrdinové akčních trháků

Ptali jsme se několika expertů z oblasti bojových umění, jak by asi dopadl turnaj těchto superhrdinů v boji na život a na smrt. Výsledek finále ale necháváme na vás, čtenářích Aha!... Předem jsme z turnaje vyloučili bojovníky-atrapy, kteří se nepřemo- žitelnými na plátně stali jen díky umu střihačů. To je případ Michaela Dudikoffa (Americký bojovník, Americký Ninja), ale i Matta Damona, který byl přitom díky roli »zapomnětlivého« agenta Jamese Bournea (Agent bez minulosti 1, 2 a 3) nedávno v USA vyhlášen nejdrsnějším akčním hrdinou všech dob…

Bruce Lee (†32)

(Velký boss, Drak přichází, Cesta draka)

Zpopularizoval kung-fu. Jeho zbraně? Bojový pokřik, rychlost, neuvěřitelná ohebnost a nunčaky. Zemřel ale dřív, než poznal, jak moc je slavný. Jeho smrt je záhadou: Drogy? Nádor na mozku? Trest za vyzrazení tajemství kung-fu?


Kliknutím zvětšeteJean-Claude Van Damme (47)

(Univerzální voják, Dvojitý zásah, Legionář, Náhlá smrt, Kickboxer)

Uhlazený rváč, bývalý mistr Evropy i světa v karate a kickboxu, přezdívka: »Svaly z Bruselu«. Na svůj karatistický rozštěp, po němž vždy následuje smrtící úder na spodek protivníka, by mohl mít světový patent.


Kliknutím zvětšeteBruce Willis (52)

(Smrtonosná past, Armagedon, Šakal, Můj soused zabiják, Dannyho parťáci)

Holohlavý tvrďák, který se narodil v Německu, sice hrál i »plyšového« detektiva v seriálu Měsíční svit, ale slávu mu přinesla až role policajta Johna McClanea v sérii Smrtonosná past. „Jupíjajej, šmejde, tyhle teroristi nemaj šanci!“


Kliknutím zvětšeteSean Connery (77)

(James Bond – celkem 7 filmů, Pevnost, Highlander 2, Skála, Liga výjimečných)

Byl to grázl, ve třinácti ho ve Skotsku vyhodili ze školy, protloukal se na ulici, měl přezdívku »Bonbonek s bicepsy«. Dělal leštiče rakví, námořníka, modela. Jako profesionální kulturista byl třetí na Mr. Universe. Nakonec se stal nejslavnějším Jamesem Bondem.


Kliknutím zvětšeteClint Eastwood (77)

(Milion Dollar Baby, Vesmírní kovbojové, Útěk z Alcatrazu, Magnum Force)

Působil jako instruktor v americké armádě, dělal dřevorubce. Dnes prvotřídní filmová hvězda (57 filmů), Oskara získal i jako režisér a producent. Na rozdíl od téměř všech ostatních akčních hrdinů byl vysoce ceněn i kritikou.


Kliknutím zvětšeteHarrison Ford (65)

(Indiana Jones, K-19: Stroj na smrt, Air Force One, Uprchlík, Apokalypsa)

I přes filmový věk 108 let je archeolog Indiana Jones stále neohrožený dobrodruh. Dlouhý nůž, ještě delší bič a klobouk – jeho jediné zbraně. Zaskvěl se i coby lovec umělých lidí v Blade Runner či Han Solo ve Hvězdných válkách.


Kliknutím zvětšeteMel Gibson (52)

(Smrtonosná zbraň, Udatné srdce, Maverick, Výkupné, Po čem ženy touží)

Své zázračně fialkové oči zdědil po irské babičce. Ze strachu, že bude muset do vietnamské války, jeho rodina prchla z USA do Austrálie, kde chodil do katolické školy. Dnes má s Robyn Moore sedm dětí.


Kliknutím zvětšeteJackie Chan (53)

(Rytíři ze Šanghaje, Tenkrát na Východě, Police Story, Drak přichází)

Kung-fu mlátička, hvězda více než 100 bojových filmů, louskání mozků a scény plné masakrů – nic pro slabé nátury! Akrobatickým stylem boje si rodák z Hongkongu vydobyl pevné místo v kádru nejlepších akčních hrdinů historie.


Kliknutím zvětšeteLorenzo Lamas (50)

(Odpadlík, Temný úsvit,Požírač hadů, Maska smrti)

Bojovým uměním se vyučil ve vojenské škole. Má černý pás v taekwondu, kempu a džiu-džitsu a hnědý v karate. Počtvrté ženatý, šest dětí.


Kliknutím zvětšeteDolph Lundgren (50)

(Rocky, Ochránce, Univerzální voják, Zúčtování v malém Tokiu, Rudý škorpion)

V Rocky IV nastoupil proti Stallonemu v roli ruského boxera Ivana Draga. Což čistokrevného Švéda a mistra Evropy v karate odpíchlo ke kariéře »univerzálního vojáka«. A byť vystudoval dvě univerzity (chemie, matematika, fyzika) a má IQ 160, stal se filmovou mlátičkou.


Kliknutím zvětšeteChuck Norris (67)

(Walker, Texas Ranger, Delta Force, Loganova válka, Zákon mlčení)

Je tvrdší než hřebík do rakve. Syn Irky a indiána z kmene Čerokézů, bývalý příslušník »zelených baretů« z korejské války a šestinásobný světový šampion v karate, měl mistrovský pás i v judu, taekwondu, tang soo-doo a džiu-džitsu.


Kliknutím zvětšeteEric Roberts (51)

(Karate Tiger 5: Nejlepší z nejlepších, Let 534 v ohrožení, Specialista, Sanitka)

Starší bratr Julie Roberts zářil ve filmu Karate Tiger 5. Vzpomínáte? Klání karatistů USA a Jižní Koreje – kapitán Američanů Alex Grady se vrací ze sportovního důchodu a přes zranění poráží vysoce favorizovaného soka…


Kliknutím zvětšeteArnold Schwarzenegger (60)

(Terminátor, Predátor, Komando, Barbar Conan, Rudé horko)

Rakouský mistr světa v kulturistice udělal ze svého prkenného herectví přednost. Kdo by neznal hlášku z Terminátora: „Hasta la vista, baby?“ Dnes je guvernérem Kalifornie a má titul v oboru hospodářských a společenských věd.


Kliknutím zvětšeteBud Spencer (78)

(Trumfové eso, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Superpoldové z Miami)

Dobrácká hora svalů a tuku ze »spaghetti-westernů«, která se svým hubeným modrookým kámošem Terencem Hillem rozesmávala miliony diváků. Hrál skvěle vodní pólo (z olympiád 2 stříbrné medaile), živil se jako profi boxer.


Kliknutím zvětšeteSteven Seagal (56)

(Muž s cejchem smrti, Přepadení v Pacifiku, Aljaška v plamenech, Patriot)

Od sedmnácti se v Japonsku učil u největších mistrů bojových umění. Má černý pás v aikidu, karate, judu i kendu, pracoval jako bodyguard egyptského prezidenta Sadata, dělal pro CIA a toulal se Asií jako »lovec hlav«, tedy oficiální nájemný zabiják.


Kliknutím zvětšeteSylvester Stallone (61)

(Rocky, Rambo, Země policajtů, Specialista, Demolition Man, Cliffhanger)

M-16 v jedné ruce, vystřelovač raket ve druhé, vyboulené svaly a tělo samá krev. Napřed prohrává, nakonec vždy zvítězí. Proslavil se jako boxer Rocky a válečný veterán Rambo. K nesmrtelnosti mu přitom stačilo velmi málo slov.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: (zah)
Foto Profimedia.cz, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.