Plavkové číslo časopisu Sports Illustrated: Nápad za všechny peníze! Holky pro 319 milionů lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Plavkové číslo časopisu Sports Illustrated: Nápad za všechny peníze! Holky pro 319 milionů lidí!

V roce 2003 opanovala plavkový speciál Sports Illustrated česká topmodelka Petra Němcová.
V roce 2003 opanovala plavkový speciál Sports Illustrated česká topmodelka Petra Němcová. (Sports Illustrated, archiv)

PRAHA – „Vypni prsa, ještě víc! A zadeček! Tááák! Jsi kouzelná, zlatíčko!“ Fotograf povzbuzuje na pláži vnadnou krásku a jeho aparát cvaká jako kulomet. Modelka s vyšpulenými rty má na sobě jen miniplavky a vyzývavě pohazuje hřívou zvlhlých vlasů…

„Vypni prsa, ještě víc! A zadeček! Tááák! Jsi kouzelná, zlatíčko!“ Fotograf povzbuzuje na pláži vnadnou krásku a jeho aparát cvaká jako kulomet. Modelka s vyšpulenými rty má na sobě jen miniplavky a vyzývavě pohazuje hřívou zvlhlých vlasů… Už 44 let takhle vzniká nové číslo plavkového vydání časopisu Sports Illustrated, kterého se pak vždy v únoru prodá přes 69 milionů kusů. A dalších 250 milionů zájemců si ho prohlídne na internetu! Jako by ho v jednu chvíli četla polovina obyvatel Evropy! A jak to všechno vzniklo?

Rok 1954:
Vychází první americký týdeník zasvěcený výhradně sportu – Sports Illustrated. Sport i díky televizi přestává být v USA doménou bohatých.

1964:
První plavková příloha, která změnila svět. Proč vznikla? Z nouze! Prostě najednou nebylo o čem psát. A tak 20. ledna 1964, uprostřed zimy, vychází první číslo, o jehož stránky se sportovci poprvé v historii časopisu dělí s modelkami. Úvodní stranu ozdobila fotka německé manekýnky Babette March, která se koupe v bílých kožených bikinách v Mexiku. A prst u jejího nosu jako by signalizoval: Čichám, čichám, že se právě rodí něco velkého! Přitom šlo tehdy, v roce 1964, jen o čtyřstránkový doplněk jinak nezáživného článku o šnorchlování v Karibiku. Ohlas byl ovšem mimořádný!

1978:
Modelka Cheryl Tiegs se při focení v Brazílii zahalila jen rybářskou sítí, a v časopise se tak poprvé objevila fotka modelky s nezakrytými bradavkami. Byl to právě Sports Illustrated, který tak postavil most spojující sex, módu a sport.

1984:
První Češka na titulní straně – topmodelka Paulina Porizková.

1986:
Začíná »nadvláda« topmodelky Elle Macpherson – na titulní straně se pak skvěla tři roky v řadě, což se ještě žádné jiné krásce nepodařilo.

1989:
Plavky začínají být čím dál odvážnější. Následující rozhovor se toho roku odehrál mezi editorem plavkového vydání a modelkou Doonesbury Boopsie.
Editor: „Teď si, zlato, vyzkoušej ty nové plavky, oukej?“
Modelka: „Jasně. Kde jsou?“
Editor: „Prosím? Před chvíli jsem ti je přece podával!“
Modelka: „Myslíš tohle? (drží v prstech pár šňůrek) Ach, promiň. Já myslela, že to je zubní niť!“

1993:
První sportovkyně v roli modelky – americká volejbalistka Gabriella Reece.

1997:
Únorové číslo je poprvé věnováno celé jen a jen plavkám. Do té doby se muselo spokojit jen s několikastránkovou přílohou uvnitř časopisu, dnes už jde o zhruba 200 stran… A v plavkovém vydání se zároveň poprvé objevuje skutečná sportovní superhvězda – tenisová královna Steffi Grafová!

2000:
Sólo pro německou modelku Heidi Klum a mistra světa v boxerské těžké váze Evandera Holyfielda. Poprvé jsou v roli hlavních hvězd plavkového vydání dva – žena i muž – a aby byl kontrast co největší, jde o andělsky nevinnou blonďatou modelku a hrůzu nahánějícího černého svalovce-boxera. Na jednom z obrázků Heidi Klum dokonce kouše Holyfielda do ucha – jasné připomenutí skandálního konce Holyfieldova zápasu s Mikem Tysonem, kdy mu soupeř ukousl kus ucha. „To mě dostala,“ svěřil se pak Holyfield. „Ale odpustil jsem jí, takže to měla zadarmo. Když se mi to stalo předtím, dostal jsem za to 35 milionů dolarů.“

2007:
Poprvé se na titulní straně neobjevila modelka nebo profesionální sportovkyně, ale hvězda showbyznysu – zpěvačka Beyonce.

2008:
Poprvé se fotilo na 10 místech po celém světě – mj. na Kajmanských ostrovech, Floridě, Havaji, v Turecku, ruském Petrohradě, v Nikaraguy či Izraeli…

Porizková: Byla jsem ošklivka!

Sports Illustrated pase výhradně po nejkrásnějších ženách světa. To by v tom byl čert, kdyby se na stránkách plavkových vydání neobjevily české krásky! Čtyři z nich – Paulina Porizková, Daniela Peštová, Petra Němcová a Veronika Vařeková – se dokonce probojovaly v tvrdé konkurenci na titulní stranu!

„Ve světě modelingu to představuje velkou věc,“ říká s pýchou Petra Němcová, »cover girl« roku 2003. „Je to raketový start do zcela nových dimenzí. Od té doby mám tolik práce, že nemám šanci se zastavit.“

Být tváří Sports Illustrated modelce přináší prestiž, zakázky a – proč to nepřiznat – peníze. „Denní sazba modelky, která se objeví na titulce plavkového čísla, okamžitě stoupá na dvojnásobek,“ říká zkušeně topmodelka Rebecca Romin-Stamos. „Jenže tahle sláva není věčná. Čas běží a přijdou další, nové holky, které nás zastíní,“ poukazuje na krutou realitu světa modelingu Eva Herzigová, která se v Sports Illustrated objevila v letech 1997, 1998 a 1999.

Cestu již měla prošlapanou, Češky měly »u firmy« dobré jméno již od 80. let. Tehdy »náctiletá« Paulina Porizková byla dokonce v letech 1984 a 1985 na první stránce! „Přitom já byla vždycky taková ošklivka!“ říkala česká emigrantka. „Kluci se mi smáli. Neměla jsem žádná prsa ani zadek, měla jsem legrační zuby, krátké vlasy a nosila jsem brejle. Katastrofa,“ vzpomíná. Z ošklivého káčátka se však vyklubala femme fatale, po které toužily miliony mužů.

Dnes je v její roli Veronika Vařeková, původem z Olomouce, trvalka mezi Češkami ve Sports Illustrated. V posledních deseti letech se v plavkovém vydání objevila osmkrát, v roce 2004 dokonce na obálce (sama) i uvnitř – v objetí s budoucím (a dnes už zároveň bývalým) manželem, hokejistou Petrem Nedvědem. Osmkrát ve speciálním vydání – to je zároveň světový rekord!

„Češky jsou tak úspěšné, protože kromě vůle, odhodlání a profesionality má jejich krása jakýsi mysteriózní podtext,“ hodnotí světoznámý španělský fotograf Marcel Gonzalez. „Jsou tajemné, přitažlivé a hluboké. Mají okouzlující oči a umějí velmi dobře pracovat před kamerou – doslova ji svádějí.“

Jako by to ale zakřikl – letos je to od roku 1997 vůbec poprvé, kdy se v plavkovém vydání Sports Illustrated žádná Češka neobjevila. V užším výběru byla třeba Simona Krainová, ale na stránky časopisu se nakonec nedostala.

Jak probíhá focení

Největší pocty se minulý týden dostalo americké modelce Marise Miller (29): Stala se dívkou z titulní strany plavkového speciálu Sports Illustrated. A že se jednalo o velmi příjemnou práci. A nejen kvůli tomu, že se fotilo několik dní v exotickém prostředí na Kajmanských ostrovech...

Hamburgery na větší prsa

Izraelská modelka Bar Refaeli (22), přítelkyně hollywoodského herce Leonarda DiCapria (33), prozradila, že během focení pro letošní katalog plavek Sport Illustrated pořád jen jedla. Ale nebyly to žádné cereálie, zelenina, ovoce, ale hamburgery, hranolky, hotdogy a sladkosti! „Zakázku sice dostanete proto, že jste hubená a vypadáte dobře, ale pak vás někdo ze štábu krmí neustále hamburgery,“ prozradila s úsměvem modelka. „Chtěli, abychom měli kypřejší tvary a větší prsa a zadek, tak nás prostě vykrmovali.“

Více fotografií uvidíte v dnešním 16.2.2008 tištěném vydání deníku Aha!


Video z foceni pro Sports Illustrated:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.