Hacker Ondřej (16): Učitelům přepisuji přednášky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hacker Ondřej (16): Učitelům přepisuji přednášky!

PRAHA – Chodí na »gympl«, je mu teprve šestnáct, ale obyčejným klukem rozhodně není. Je úspěšný »hacker«. Ondra se totiž dokáže nabourat do počítačových systémů různých společností.

Své »umění« zkouší na počítačové síti školy a svých učitelích. Dělá si z nich nejrůznější srandičky. Dokázal například změnit přednášku profesora zeměpisu a uměl by i přepsat známky spolužáků na samé jedničky.

Před počítač si poprvé sedl ve čtyřech letech a dnes u něj tráví minimálně šest hodin denně. Sám sebe označuje za hackera a hned dává k dobru nedávnou příhodu z hodiny zeměpisu. „Máme dohodu, že pokud s tím profesor ve své hodině souhlasí, můžeme používat ke psaní poznámek místo sešitů notebooky. Pan profesor nám promítal na tabuli obrázky. Když jsem viděl, že si označil obrázek, aby ho otevřel, rychle jsem ho ve svém notebooku přepsal na jiný,“ popisuje Ondřej. Tak se prý místo obrázků hor při přednášce na promítací tabuli objevil zcela nesmyslný text. „Všichni ve třídě se začali smát. Naštěstí má pan profesor smysl pro humor a smál se taky. Dodnes ale neví, kdo za kanadským žertíkem stojí,“ říká student. „Teď to ale na sebe vlastně práskám,“ směje se Ondra.

Jaké to je být hackerem? „Spousta lidí vás obdivuje, ale spousta i odsuzuje. Kvůli průnikům do počítačových systémů,“ říká sympatický mladík, který je na sebe patřičně hrdý. „Hackeři mají nadprůměrné znalosti počítačů a když je umějí použít na správnou věc, vůbec nikomu neubližují,“ popisuje. Proto se nebojí ani případného postihu. „Nezacházím do nějakých ilegálních věcí,“ tvrdí student kvinty. Spíše věří v dobré soužití mezi správci sítě a hackery. „Když hacknu nějaký systém, donutím správce napsat ho kvalitnější, a pro jeho zákazníka z toho plyne kvalitnější ochrana,“ obhajuje svého koníčka.

A dokázal by Ondřej stáhnout třeba maturitní otázky nebo zkušební testy? „Možné to je. Záleží samozřejmě na konkrétní síti a bohužel obecně ji mívají školy špatně zabezpečenou,“ uvádí. Sám se však do takových věcí nepouští.

DANA MACHURKOVÁ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.