Jurský park se stává skutečností! Už letos ho chtějí otevřít v Dubaji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jurský park se stává skutečností! Už letos ho chtějí otevřít v Dubaji

Ohlušující řev pravěkých monster a dusot blížícího se nebezpečí. Takový adrenalin si prý budete moci v Dubaji užít.
Ohlušující řev pravěkých monster a dusot blížícího se nebezpečí. Takový adrenalin si prý budete moci v Dubaji užít.  (Profimedia.cz)

Film Jurský park viděl snad každý. V podstatě v něm šlo o tom, že díky genetickým pokusům se zámožnému dobrodruhovi podařilo na ostrově vytvořit jakousi zoologickou zahradu plnou pravěkých monster. Jenže celý experiment se zvrtl a lidé byli nuceni bojovat o holý život s krvelačnými bestiemi v čele s Tyranosaurem rexem.

Dovedete si přestavit, že byste na procházce lesem mnohatunové zvíře, které by podle všeho už miliony let nemělo žít, potkali? Brzy budete mít možnost! V miliardářské Dubaji můžete tohle zažít už na konci letošního roku. Alespoň to tvrdí tvůrci parku nazvaného Restless Planet. V něm se mají pohybovat pravěké příšery, jejichž potravou však nebude maso, ale elektřina a počítačová data! Jurský park v dubajském pojetí má být zkrátka zcela elektronický…

Superměsto za 440 miliard

Pouštní emirát Dubaj, který je součástí Spojených arabských emirátů, je mimořádně bohatý především kvůli těžbě ropy. Leží na arabském poloostrově u břehů Perského zálivu. V poslední době se dubajští šejkové, tedy vládci země, rozhodli, že na své území budou lákat co nejvíce turistů, především těch nejbohatších, kteří si mohou dovolit platit za opravdu luxusní a neobvyklé zážitky. Už dnes má Dubaj co nabídnout, ovšem na konec roku přichystali šejkové opravdu monumentální atrakci, která se bude jmenovat Arabia a stát bude v přepočtu 440 miliard dolarů! Arabia bude město uprostřed pouště plné superluxusních hotelů, vodních parků, nákupních center a jiných podobných vymožeností pro bohaté. To ale není zdaleka všechno! Součástí komplexu Arabia bude i zábavní park Restless Planet (Neklidná planeta). Na ploše o velikosti půl hektaru se bude rozkládat prales, kterým se návštěvníci budou procházet a…bát se! Ze všech stran totiž budou útočit prehistorická zvířata!

Návštěvníku, měj oči otevřené!

Hlavní expert Jack Horner, který mimochodem spolupracoval i na filmu Jurský park, ujišťuje novináře a zájemce o park, že vše bude maximálně realistické podle posledních vědeckých poznatků o životě dinosaurů. Všechna zvířata jsou plně automatičtí roboti, jejichž tělo je postaveno na kovové kostře obalené speciální pěnou. Vše vyrábí japonská firma Kokoro a vyrobit jediný exemplář dravého Tyranosaura rexe trvá celých šest měsíců! Do pěnového těla jsou poté umístěny senzory a různá elektronická zařízení, která zajistí, že zvíře bude pozorovat procházející návštěvníky, dusat po lese a dokonce i návštěvníky pronásledovat. Nakonec je celé tělo pokryto křemíkovou vrstvou nahrazující kůži. Dinosaurus se může opravdu chovat jako živý. Podle předběžných zpráv se například může stát, že po vás tyranosaurus, který vás několik minut sledoval, chňapne a bude vás ohrožovat. Samozřejmě jen tak, aby se vám nic nestalo. Iluze by ovšem měla být opravdu dokonalá. Navíc by měla zvířata díky japonské technologii dýchat, mávat ocasem, ohrnovat pysky, cenit zuby, ale třeba i hýbat mimickými svaly. O tom, jak prehistorická zvířata asi vypadala, mají vědci dost poznatků z různých nálezů zkamenělých koster. Ovšem s některými věcmi si zatím neví rady. Jakou barvu kůže například takový ještěr měl? V parku by ovšem všechno mělo být maximálně vědecky pojato, komplex nemá sloužit pouze pro zábavu, ale i pro vzdělávání, takže třeba právě otázku barvy kůže seriózně řeší několik týmů vědců.

Koho můžete potkat v dubajském Jurském parku?

Stegosaurus
Jméno stegosaurus v překladu znamená střechovitý ještěr. Jméno je odvozeno od plochých desek na hřbetě, krku a přední části ocasu. Dorůstal délky 12 metrů a vážil až 5 tun. Na tak obrovské tělo měl neuvěřitelně malý mozeček, dorůstal velikosti vlašského ořechu. Byl to býložravec, ovšem díky až 90 cm dlouhým bodcům na konci ocasu byl velmi nebezpečný i pro velké dravé dinosaury. U nás je známý především díky nezapomenutelné scéně z legendárního filmu Cesta do pravěku.

Brachiosaurus
Brachiosaurus patří mezi největší známé dinosaury. Mohl být až 26 metrů dlouhý, 13 metrů vysoký a vážit mohl až 50 tun! Jeho mozek vážil pouze jednu stotisícinu hmotnosti těla (pro informaci u člověka je to přibližně jedna padesátina). Stále není jisté, jestli byl brachiosaurus teplokrevný či studenokrevný. V případě teplokrevnosti by musel spořádat denně až 300 kg rostlinné potravy. Podle vědeckých výzkumů se mohli brachiosauři dožívat až 200 let!

Tyranosaurus rex
Populární T-Rex byl jedním z nejdravějších dinosaurů v celé historii. Na délku měřil až 12 metrů a vážil i 7 tun. Podle posledních výzkumů měl velmi dobrý čich, jemný sluch a dobrý zrak. Někteří vědci tvrdí, že byl T-Rex především mrchožrout, jiní, že byl nekorunovaným králem prehistorické džungle, před kterým se třáslo strachy vše živé, včetně těch největších býložravých zvířat.


Velice realný model Tyranosaura rexe:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.