Zhoubný nádor děložního čípku: Očkování chrání před rakovinou - Může ale i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zhoubný nádor děložního čípku: Očkování chrání před rakovinou - Může ale i zabít!

Rakovina děložního čípku - způsobí ji virus
Rakovina děložního čípku - způsobí ji virus (pro Aha! – Ivan Dostál, Profimedia.cz)

PRAHA/VÍDEŇ – Očkování proti zhoubnému nádoru děložního čípku má ochránit ženy před vážnou nemocí. Vakcína slibující život bez rakoviny ale údajně v Rakousku, Německu a Spojených státech několik dívek zabila! Všechny zemřely náhle, několik hodin až dní po injekci. Hrozí nebezpečí i mladým ženám v Česku?

Zatím poslední obětí má být dívka (†19) z Rakouska, která se nechala tři týdny před smrtí naočkovat vakcínou Gardasil proti lidskému papilomaviru, jehož některé typy právě rakovinu děložního čípku mohou způsobit.

Jestli má smrt na svědomí právě očkovací látka, nyní zjišťují rakouští odborníci. „Akorát nám zatím napsali: Neexistuje žádný důkaz, že očkování je jednoznačnou příčinou smrti, ale souvislost zatím nemůžeme vyloučit,“ popisuje nešťastný táta zemřelé dívky.

Ve Spojených státech je hlášeno již jedenáct a v Německu tři nevyjasněná úmrtí mladých žen po vpíchnutí očkovací látky. Všechny zemřely na srdečně cévní onemocnění, které způsobila trombóza.

„V České republice jsou registrovány tři vakcíny proti lidskému papilomaviru, který může být příčinou vzniku nádoru děložního čípku,“ uvádí Veronika Petláková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jednou z nich je podle SÚKLu i zmiňovaný Gardasil. Všechny mají schválení Evropské lékové agentury a smí se používat v celé Evropské unii.

Je očkování proti rakovině děložního čípku bezpečné, nebo se mají rodiče dívek, kteří se rozhodnou nechat svoji dceru proti rakovině očkovat, bát o jejich život? „Zdravotní problém může být po jakémkoli očkování. Že by byly zdravotní problémy větší u těchto vakcín, jsem neslyšel. Naopak je jich výrazně méně,“ myslí si Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické společnosti.

Jiného názoru je ale prezident rakouské společnosti Pomoc proti rakovině Paul Sevelda. „Na určitou dobu bych radil nenechat se očkovat, dokud se nevyloučí souvislost mezi očkováním a náhlými úmrtími,“ uvádí Sevelda.

Rakovina děložního čípku - Způsobí ji virus

PRAHA – Rakovina děložního hrdla je většinou způsobena určitými typy viru nazývaného lidský papilomavirus. Virus postihuje jak ženy, tak muže.

Existuje jich více než 135 typů. Většina typů je, dá se říci, neškodná – například ty, které způsobují bradavice na rukou. Některé typy viru ale postihují oblast genitálií a mohou vést k rakovině děložního hrdla.V České republice onemocní ročně 1200 žen rakovinou děložního čípku a kolem 400 jich zemře.

Jak je vakcína účinná

Vakcína proti nádoru děložního čípku je stoprocentně účinná proti dvěma typům virů, které tento typ rakoviny způsobují. „Jde však jen o 75 procent všech nádorů děložního hrdla. Zbývajících 25 procent nádorů způsobuje skupina jiných dnes známých virů. Ochrana vakcínou je tak na úrovni pětasedmdesáti až osmdesáti procent. Ale proti dvěma nejčastějším typům virů je stoprocentní,“ vysvětluje gynekolog Pavel Mráz. Aby byla ochrana žen nejspolehlivější, musí se aplikovat před začátkem pohlavního života.

Kliknutím zvětšete

Veronika byla první!

ZLÍN – Jako první byla v České republice vakcínou proti rakovině děložního čípku očkovaná na Mikuláše v roce 2006 Veronika ze Zlína. „Vůbec to nebolelo, bylo to jako obyčejná injekce. Nechala jsem se očkovat záměrně, dobře vím, jak nebezpečné umějí být ženské problémy, a rakovina je to nejhorší, co může člověka potkat,“ říkala po očkování drobná blondýnka.

Více o očkování

● Dosud se v Česku nechalo očkovat přibližně 26 tisíc žen.
● Doporučuje se očkovat zejména před zahájením sexuálního života, tedy v době, než se žena může setkat s papilomaviry.
● Význam má i později, protože rizikových virů je mnoho a vakcína může ženu ochránit před těmi, které ještě nemá. Doporučuje se očkovat od 15 do 26 let.
● Očkovat by se podle studií měli nechat i chlapci. Látka podle nich chrání proti rakovině penisu, ale i konečníku a střev.
● Tři potřebné dávky vakcíny stojí kolem 10 tisíc. Pojišťovny přispívají 1000 až 1500 korun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.