Nejlepší zvířecí atleti! Kam se hrabe Šebrle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejlepší zvířecí atleti! Kam se hrabe Šebrle!

Klokan rudý
Klokan rudý  (Profimedia.cz)

Různé druhy zvířat používají rozmanité způsoby pohybu. Některá se plazí, jiná létají nebo lezou po stromech, další bleskurychle pobíhají tam a zpátky či skáčou. Skákání je mezi zvířaty neobyčejně oblíbené.

Je to pohyb rychlý jako blesk, navíc může zvíře poměrně nečekaně změnit směr a uniknout tak svému pronásledovateli. Uspořádali jsme malou olympiádu, podle níž se dá zjistit, který savec doskočí nejdál a který nejvýš.

Vítězové ve skoku dalekém

1. Klokan rudý

Největší žijící vačnatec dokáže doskočit až do neuvěřitelné dálky téměř třinácti metrů. Je to jednoznačný vítěz naší soutěže. Jeho tělo měří asi 1 – 1,6 metru, svou délku tedy přeskočí klidně i desetkrát. Žije hlavně v australské savaně, místa na trénink má na tomto obrovském prostoru dost a dost. Lidé ho loví pro maso i kvůli kvalitní kožešině, takže se mu schopnost rychlého pohybu opravdu hodí.

2. Jelenec běloocasý

Druhé místo v naší olympiádě obsadil jelenec běloocasý, někdy také označovaný jako jelenec virginský. Žije hlavně na americkém a jihoamerickém kontinentu, ovšem vysazen byl třeba i u nás. Jeho skoky jsou dlouhé kolem 12 metrů, ale když je ve formě, umí skočit i 15 metrů!

3. Irbis

Čest šelem na stupních vítězů zachraňuje irbis, neboli levhart sněžný. Žije ve střední, jižní a východní Asii. Pohybuje se hlavně na útesech a horských hřebenech ve vysoké nadmořské výšce, takže umět skočit hodně daleko je pro něj nesmírně důležité. Přeskakuje skalní průrvy, skáče ze skály na skálu, a to až do vzdálenosti 11 metrů.

DALŠÍ POŘADÍ:

Na dalším místě by se mohl umístit například kůň, který dokáže skočit do dálky až 8 metrů. Také to často a rád ukazuje na různých závodech, ovšem s člověkem na zádech tak daleko nedoskočí.Hodně daleko umí doskočit i náš zajíc polní. Na jeden odraz doskočí klidně i na vzdálenost 7 metrů. V jeho případě to je opravdu nutnost, protože když do polí vtrhnou myslivci posilnění většinou nějakým tím panáčkem, je potřeba umět prchat rychle. Někteří tito lovci postřelení vlastními ovíněnými kolegy by možná umění doskočit hodně daleko také ocenili.

Vítězové ve skoku vysokém

1. Delfín skákavý

Delfín své umění často a rád ukazuje a ještě se u toho nechává obdivovat davy turistů – ať už na volném moři, nebo při show v mořských akváriích. Bez problémů je schopen odrazit se až do výšky přesahující 6 metrů. Když má ideální podmínky, nedělá mu problém ani osmimetrová výška. Uvědomímeli si, že na rozdíl od ostatních soutěžících nemá při odrazu oporu v pevné zemi pod ploutvemi, nezbude nám než mu zatleskat.

2. Levhart a puma

Druhé místo obsadily shodně dvě šelmy, a to levhart a puma. Nedělá jim problém skok do výšky přesahující 5 metrů. Levhart své úlovky konzumuje v korunách stromů, kam je musí nejdřív vytáhnout. Je schopen si do své »jídelny« vynést i oběť 3x těžší, než je sám. Puma se sice krmí na zemi, ovšem odtáhnout večeři až 7x těžší, než je sama, jí nedělá pražádný problém.

3. Gazela

Gazela je schopna při úprku před šelmami vyskočit i výše než 3 metry. Navíc u toho vypadá, jako by měla gumové nohy. V podstatě není vůbec vidět, že by ohýbala kolena. Dopadne, a jako na pérkách se zase odrazí. V afrických savanách, kde žije, jí schopnost prchat hodně rychle pomocí obřích skoků mnohokrát zachrání život.

DALŠÍ POŘADÍ:

Další příčky obsadili staří známí. Například klokan rudý, vítěz skoku do dálky, si klidně hupsne do třímetrové výšky a ani nemrkne. Také kůň není žádný žabař. Nedělá mu problém ani překážka ve výšce 2,6 metrů. Jedním z nejvtipnějších skokanů je ovšem tarbík egyptský, jakýsi africký klokánek. Maličký hlodavec je díky svým silným zadním končetinám schopen vyskočit až do 2 metrů!

Člověk v říši zvířat

Nejlepší trénovaní atleti dokáží skočit s pořádným rozběhem do vzdálenosti 9 metrů a výšky 6 metrů, to ovšem pouze s pomocí tyče. Porovnámeli vzdálenost a výšku, kterých dosáhnou některé druhy zvířat v porovnání se svou velikostí, musíme konstatovat, že člověk je proti nim břídil. Kdyby chtěl člověk vyskočit třeba tak vysoko jako drobný hmyz chvostoskok, musel by překonat laťku ve výšce 60 – 70 metrů. A to bez tyče! Kdybychom se ve skoku do dálky chtěli rovnat se sarančetem, museli bychom skočit do vzdálenosti kolem 20 metrů. To ale není nic proti srovnání se skokanem rodu ptychadena. Umíte si představit skok do vzdálenosti 100 metrů? Jasným a zcela nepopiratelným absolutním vítězem naší olympiády je však drobné zvířátko, které lidé v lásce zrovna nemají. Blecha je totiž schopna přeskočit až stodvacetinásobek své velikosti. Průměrný člověk by tudíž musel skočit do vzdálenosti kolem 200 metrů!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.