To je váš život! Od narození ke smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

To je váš život! Od narození ke smrti

 (: Profimedia.cz)

Uááá… Dětský pláč se rozléhá po celé porodnici. Kdo to tady tak strašlivě řve? Vy! Právě jste se narodili. Jste ještě trochu vyjukaní z toho světla a cizích tváří kolem. Aha, tohle je podle hlasu máma. Usmívá se a říká: Co tě asi v životě čeká, broučku. Teď ještě nikdo neví, co z vás jednou bude. Jisté je ale jedno. Od této chvíle začínáte stárnout.

Jací jste teď, co vás čeká v příštím roce, v deseti letech, na prahu dospělosti a ve stáří? Co se bude dít s vaším tělem, ať chcete, nebo ne?

Kdy máte nejvíce kostí v těle
Kdy vám přestane chutnat
Kdy se začnete těšit na smrt

0 roků
Máte v těle 300 kostí. Jste konečně tady! Během devítiměsíčního pobytu v matčině břiše jste zvládli prudce vyrůst – ještě v měsíci a půl jste byli velcí jako jablečné jádro, ve dvou měsících jako kulička hroznového vína, a teď měříte zhruba 50 centimetrů a vážíte kolem tří a půl kila. Vaše tělo je tvořeno asi 300 kostmi. Některé z nich budou postupně srůstat, v dospělosti jich budete mít jen 206. Vaše srdce tluče přibližně 140krát za minutu, dvakrát rychleji než dospělým. Jste úplně holí, jen na hlavičce máte »pápěří«, ze kterého budou jednou vlasy. Vaše oči jsou modré, ale během šesti týdnů mohou barvu ještě změnit. A začínáte stárnout…

0,5 roku
Začínáte konečně lépe vidět. Vyrostli jste skoro o 15 centimetrů, přibrali zhruba 3 kila. Vaší hlavní potravou je mateřské mléko, ale už se můžete těšit na první příkrmy v podobě namačkaného ovoce a zeleniny. Spíte 10 až 12 hodin v noci a 2 až 3 hodiny přes den, už se umíte trochu koordinovaně hýbat a sem tam se rozesmějete na celé kolo. Začínáte lépe vidět, doposud jste rozeznávali předměty vzdálené maximálně 25 cm. Sledujete svět kolem sebe, vnímáte osoby a předměty kolem vás, ale zatím si je nepamatujete. To přijde až zhruba za půl roku.

1 rok
Vyvíjí se vaše řeč. Vážíte přibližně třikrát víc než při narození, jste o 20 až 25 cm větší. Už umíte sníst banán, na malé kousky nakrájené maso, ožužlat rohlík. Máte totiž osm zubů (2 horní a 2 dolní vnitřní řezáky a 4 vnější řezáky) a začínají se vám klubat první stoličky. V noci se budíte. Nemůže se tomu nikdo divit! Když rostou zuby, pořádně to bolí...Mozek se prudce rozvíjí. Díky tomu už umíte koordinovat pohyby, sedět, možná i chodit. Rozumíte slovům, které vám dospělí říkají, a sami už žvatláte jednoduchá slova – táta, máma, bác, a hlavně ham…

3 roky
Zanikají nepotřebné mozkové buňky. Mozek sám vyhodnocuje, co je pro něj důležité, a co ne. Když jste se narodili, bylo v něm více spojů mezi jednotlivými buňkami (neurony), než je potřeba. Teď nepotřebné zanikají. Občas vás straší noční můry – důsledek rozvoje mozku, který »nabírá« neuvěřitelné množství vjemů. Máte vynikající paměť, která zaznamenává všechno kolem vás. Během roku, dvou budete rodiče porážet v pexesu na hlavu!Máte 20 mléčných zubů, umíte jíst naprosto samostatně. Jo, a už umíte chodit na nočník, s plenami je v tuhle chvíli konec!

10 let
Hlava přestává růst. No nazdar, to byl skok. Během sedmi let jste vyrostli skoro o půl metru a vážíte kolem třiceti kil. Mozek vstoupil do poslední fáze vývoje, kdy se dotvářejí čelní mozkové laloky. Kdyby tento proces neskončil, měli byste za deset let hlavu jako zeměkouli. Doslova, tak by byla velká! Mléčné zuby už vám vypadaly a roste vám stálý chrup. Jiné zuby už mít nebudete!Pokud jste dívka, vstupujete do důležitého a složitého období. Do puberty! Začínají se vám nejen líbit kluci, ale rostou vám prsa a ochlupení. Pánev se rozšiřuje, na stehnech a bocích se začíná ukládat tuk. To aby z vás jednou byla dobrá máma. V nejbližší době vás čeká první menstruace, při níž se začínají uvolňovat z vaječníků první zralá vajíčka. Těch jste měla už při narození v těle přibližně 600 tisíc.

15 let
Mužské tělo produkuje miliony spermií. Pokud jste kluk, už i s vámi pořádně mlátí puberta. Neuvěřitelně jste během dvou let vyrostli – klidně i o víc než 10 centimetrů. Jste pořád hladoví, protože tělo si žádá stále vyšší příjem energie. Koneckonců vám konečně rostou svaly! Začínají vám na těle růst i chlupy. Nejrychleji vousy. Kdyby se muž celý život neholil, jeho vousy by narostly do desetimetrové délky. A taky se tvoří sperma. Kdo by si pomyslel, že průměrný muž denně vyprodukuje kolem 500 milionů spermií! A ty holky vám prostě nedávají spát…

20 let
Vaše kůže nezvratně stárne. Dosáhli jste dospělosti. Vaše kosti už dorostly do maximální délky, vyšší už prostě nebudete. Také váš mozek je na vrcholu. Dobře si pamatujete, máte i výborné analytické myšlení. Proto je toto ideální doba pro studium na vysoké škole – zhruba za deset let vám to půjde o čtvrtinu hůř než dnes.Pozor! Přicházejí už i první příznaky stárnutí. Vaše kůže začíná ztrácet schopnost regenerace, objevují se prní mimické vrásky. Víte, že na úsměv potřebujete zapojit 30 svalů na obličeji a na zamračení 40? Mračit se nevyplácí. Máte 28 stálých zubů a čeká vás ještě růst posledních 4 stoliček, tzv. zubů moudrosti. A bude to bolet!

40 let
Začínají zlobit oči. Zrovna dneska, v den čtyřicátých narozenin, jste si objevili první stříbrný vlas. . A polila vás hrůza. Do vašich vlasů se ukládá méně pigmentu a šednou. A to jste si asi nevšimli, že se vám vlasy povážlivě ztenčily. V klidu jsou jen muži, kteří zdědili sklon k plešatosti. Vlasy, kterých má běžný člověk okolo 90 až 100 tisíc, už jim začaly řídnout ve třiceti.Byť jste měli doposud zrak jako rys, najednou hůř vidíte na písmenka. Nejbližší bod ostrého vidění se v tomto věku posouvá zhruba na vzdálenosti 33 cm. Je čas na první brýle – teď vám stačí jedna dioptrie, za deset let budete potřebovat dvě, a za dvacet let i tři a půl. Vaše kůže je čím dál křehčí a zranitelnější. Rány se pomaleji hojí. Na místech, kde je pokožka nejjemnější, se objevují vrásky. Třeba kolem očí a úst…Postupně přicházíte o chuťové pohárky, kterých jste dříve měli na jazyku přibližně 10 tisíc. Během dalších dvaceti let se jejich počet sníží až na polovinu.U žen začíná slábnout tvorba ženských hormonů, což bude mít za následek menopauzu. Ztrácíte schopnost mít dítě.

60 let
Místo slov slyšíte divný hluk. Vaše kosti přicházejí o kostní hmotu, o slovo se hlásí osteoporóza. Musíte být na sebe opatrní – po šedesátce je riziko zlomeniny až osmkrát vyšší než ve dvaceti letech. Ubývá vám i tuk a svalová tkáň.Na to, že musíte mít jedny brýle na čtení a druhé na dálku, jste si zvykli. Co vás ale překvapí, je slábnutí sluchu. V tomto věku začínáte hůř rozumět slovům, vnímáte je jako hluk. Zatímco ve dvaceti jste byli schopni vnímat vysoké tóny až do 20 tisíc kmitů za vteřinu, teď se tato schopnost snížila. Pouhé zesílení zvuku nepomůže. Zas slyšíte jen hluk, ale slovům nerozumíte. Máte potíže se spaním, stačí vám pět šest hodin, a nižší je i jeho kvalita. Muži přicházejí do období podobného ženské menopauze. Produkce mužských hormonů se rapidně snižuje.

80 let
Jste na prahu života. Objem vašeho mozku se zmenšil, míra nervové činnosti klesá. Ztrácíte krátkodobou paměť. Vybavuje se vám, co jste dělali před dvaceti lety, ale co bylo včera, nevíte. Kapacita vašich plic je o polovinu menší než ve dvaceti letech. Snadno se zadýcháte, i při pouhé chůzi musíte odpočívat. Snižuje se také počet čichových buněk, proto jsou staří lidé méně citliví na pachy.Oslabené srdce, vysoký či naopak nízký tlak vás nepřekvapuje. Potřeba spánku je opět vyšší, nedokážete ale spát celou noc v kuse, spíše pospáváte v kratších intervalech i přes den.Ruce se třesou, kůže připomíná papír a jsou na ní jaterní skvrny. Může za ně nerovnoměrné rozložení pigmentu. Oči vám neslouží – k obvyklým potížím se přidal šedý zákal, někdy vás oči pálí a svědí (syndrom suchého oka), nebo naopak příšerně slzí. Ztrácíte zájem o své okolí, občas propadáte depresím ze samoty. Někdy si říkáte: Už aby si pro mě přišla ta zubatá s kosou. Nebojte se, nebude to dlouho trvat...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.