30 případů majora Zemana - Manuál pro estébáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

30 případů majora Zemana - Manuál pro estébáky!

Honza Zeman vždycky dobře ví, jak diverzantům zatnout tipec!
Honza Zeman vždycky dobře ví, jak diverzantům zatnout tipec!

Příští týden vychází s Nedělním Aha! už 17. a 18. díl seriálu Třicet případů majora Zemana. Zatímco k dílu Prokleté dědictví se hodí přívlastek kriminální, díl Bílé linky je čistě politický.


Neohrožený agent Státní bezpečnosti se snaží zabránit politickému převratu v Československu. Při této příležitosti nahlédneme do malého slovníku StB. Díky tomu nám všem hned bude jasné, že herec Rudolf Jelínek (72) alias major Hradec nehrál žádného poskoka, ale agenta nejvyšší kategorie, pro kterého měla StB škatulku »agent A«!

Kdo byl kdo?

Agent – Agent je vědomý a i formálně závazný, stálý a spolehlivý spolupracovník Státně-bezpečnostní služby, jenž tajně, podle jejich příkazů, působí v prostředí nepřátelském, nebo prostředí, kde se nepřítel soustřeďuje a jenž požívá jeho důvěry. To je popis práce agenta z let 1948–1950. Definice agenta se samozřejmě v průběhu let proměňovala, ale to, co se od tohoto člověka očekávalo, se příliš neměnilo. Nejvyšším agentem byl Agent A – spolehlivý, jedná z vnitřního přesvědčení i agent P – agent, který jednal z jiných důvodů. Agenti C a P byli ještě dostatečně nevyzkoušenými kandidáty.

Důvěrník – Důvěrník Státní bezpečnosti je politicky vyspělý občan plně oddaný socialistickému zřízení, který má možnost, schopnost a snahu sdělovat operativním pracovníkům dílčí poznatky informačního charakteru z prostředí, které zajímá Státní bezpečnost.

Informátor – Informátor je vázaná osoba, jež pravidelně informuje nebo plní tajné příkazy StB služby a je touto pravidelně obsluhována. Není považován za agenta, poněvadž nepožívá důvěry nepřítele. Existovaly dva typy informátorů, jeden, který jednal pouze z přesvědčení (SI), a druhý k tomu měl i jiné důvody (SIP).

MKB neboli majitel (držitel) konspiračního nebo propůjčeného schůzkového bytu – Tato funkce se zavedla po roce 1954. Propůjčený nebo konspirační byt musí být vybírán zejména s ohledem na možnosti uskutečňování schůzek za jejich naprostého utajení. K návrhu na získání bytu se připojuje technický plánek bytu a legenda pro krytí návštěv pracovníky kontrarozvědky s tajnými spolupracovníky. Po získání bytu je s legendou zpravidla seznamován držitel bytu a tajní spolupracovníci navštěvující tento byt.

Kliknutím zvětšeteRezident – Rezident (R) je čestný, externí pomocník služby StB, jenž se zavázal k obsluhování informátorů StB, službou získaných. Jen výjimečně sám podává zprávy. Neobsluhuje agenty! Rezident se používá ke zúžení preventivní sítě.

Posláním Státní bezpečnosti je chránit socialistické státní a společenské zřízení proti vnějšímu a vnitřnímu nepříteli.
(Zásady pro uspořádání řídící činnosti ve Sboru národní bezpečnosti, 1966)

17. díl - Prokleté dědictví

U Formanové, kterou zachytí vlak, se najdou bankovky z velké loupeže, která se odehrála už před několika lety. Zeman se při pátrání znovu setkává s Blankou Mutlovou. Od ní se dozvídá, že Formanová žila nespořádaně. Podezřelými z loupeže jsou její bývalý a současný milenec...

18. díl - Bílé linky

Jiří Hradec se v Západním Berlíně setkává s agentem Stardustem. Zeman se chce s agentem sejít, je ale informován, že je to věc StB. Stardust je Hana Bízová, která opustila v roce 1957 republiku v díle Konec velké šance. Případ vyšetřují Hradec a Zeman spolu. Ukazuje se, že Bílé linky je krycí název pro plánovaný státní převrat…


Autor: (ded)
Zdroj: Totalita.cz – Daniel Růžička
Foto Pragpromotion

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.