30 případů majora Zemana - Syn vraha chtěl zmařit natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

30 případů majora Zemana - Syn vraha chtěl zmařit natáčení!

Vrah Miroslav Šmíd
Vrah Miroslav Šmíd

Druhý lednový víkend vám s Nedělním Aha! přinese další dvě porce seriálu Třicet případů majora Zemana díly s názvy Kvadratura ženy a Dáma s erbem. Právě Kvadratura ženy je jednou z nejoblíbenějších částí celé série, byť zároveň patří mezi ty nejdrsnější. Naporcované tělo mladé ženy, to je opravdu silná káva!

Scenáristé se navíc inspirovali skutečnou událostí! Co se vlastně tehdy stalo? Zapátrali jsme v archivech a našli autentické informace o tomto brutálním zločinu. Věděli jste, že syn skutečného vraha chtěl zabránit filmování?

Dva balíky, jedno tělo
V pondělí 23. dubna 1951 vytáhli pracovníci zdymadla v Klecánkách z Vltavy balík a v něm, ve dvou dekách, ženský trup bez hlavy a nohou. Na tomtéž místě, ale o sedm dní později, vylovili další balík, tentokrát s hlavou a dolními končetinami. Policejní patolog určil, že tělo bylo ve vodě několik dnů. Věk oběti odhadl mezi dvaceti a třiceti lety.

Kdo byla ta žena?
Přibližný popis oběti byl sestaven na základě lékařského posudku, a už druhý den oběť identifikovali jako úřednici Hertu Černínovou (25). Ta si vyzvedla 17. dubna v bance větší obnos a pak se po ní slehla zem. Totožnost mrtvé později potvrdil také její manžel. Kriminalisté považovali za nejpravděpodobnější, že někdo mladou úřednici vlákal do auta, okradl ji a zavraždil.

Hledá se vraždící monstrum
Bezpečnost začala vyslýchat lidi z okolí mrtvé a předpokládala, že odhalí lidskou zrůdu. Mezi vyslýchanými se objevil i účetní Miroslav Šmíd (33) obyčejný ženatý muž, který jakýkoli podíl na vraždě Černínové popíral. Jenže později vyšlo ale najevo, že Šmíd měl milenku, se kterou v nočních klubech utrácel víc peněz, než dokázal vydělat. Kriminalisté také našli auto, které si Šmíd 13. dubna půjčil. Kolem krku účetního se začala stahovat smyčka.

Důkazy byly neotřesitelné
Po prohlídce bytu přítelkyně a automobilu se Šmíd přiznal. Řekl, že Černínovou znal a věděl o penězích, které vyzvedává. Vlákal ji do milenčina bytu, kde ji sedmnáctkrát udeřil do hlavy kilovým závažím. Oběť v bezvědomí pak odnesl do vany a pětkrát jí zabodl nůžky do srdce. Tělo potom pilkovým nožem naporcoval a zabalil. Jeho milenka a její matka uklízely v bytě krev a s rozřezaným tělem mu pomáhaly do auta.

Soudce neměl slitování
Vražda s neobvykle brutálními rysy donutila soud rozhodnout pro trest nejvyšší, Miroslav Šmíd byl odsouzen k smrti. Obě ženy, které se na vraždě chladnokrevně podílely, dostaly deset a osm let nepodmíněně. A to vše pro šedesát sedm tisíc na rozhazování v nočních klubech…

Syn vraha byl proti zfilmování
Když si režisér Jiří Sequens (85) vybral tento případ jako námět pro patnáctý díl slavného seriálu, ozval se mu syn vraha Šmída a ostře protestoval proti tomu, aby se začalo točit. Sequens se však nenechal zastrašit a Kvadraturu ženy natočil tak, jak měl původně v plánu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.