Tajemný rypoš plete vědcům už léta hlavu - Při životě ho drží jen sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tajemný rypoš plete vědcům už léta hlavu - Při životě ho drží jen sex!

Prakticky celý život stráví rypoš pod zemí a oči tak vlastně ani nepotřebuje. Orientuje se sluchem a vnímáním proudění vzduchu.
Prakticky celý život stráví rypoš pod zemí a oči tak vlastně ani nepotřebuje. Orientuje se sluchem a vnímáním proudění vzduchu. (Profimedia.cz)

Vývoj jednotlivých druhů zvířat se někdy ubírá opravdu spletitými cestičkami. Někdy vědci narazí na zvíře, které na hlavu postaví všechny předchozí teorie pokládané za správné a pošlou odborníky nekompromisně zpátky na začátek bádání. Takovým živočichem, který nedá vědcům spát, je i rypoš.

…bez něj umírá po pár letech

Je to hlodavec jako myš, žije pod zemí jako krtek a žije životním stylem hmyzu. Aby toho nebylo málo, dožívá se desetinásobku toho, čeho by se podle vědátorů měl dožít. Ale jen v případě, že má dostatek sexu! A pak se divte, že zoologům přibývají na hlavě šediny!

Váleček na krátkých nožkách
Rypošů žije celkem 12 známých druhů. Asi nejzajímavějším je rypoš lysý. Žije na východě afrického kontinentu v místech se stálou teplotou a na denním světle ho takřka není možné spatřit.

  • Tělo
    Rypoš lysý má tělo i s ocasem dlouhé cca 12-15 cm a váží 30-80 gramů.
  • Uši
    Rypoš má dokonalý sluch, který mu pomáhá v orientaci v zemi věčné tmy. Dokáže zachytit sebemenší zvukový signál, s přehledem tak ví, co se děje nad ním, na povrchu země.
  • Oči
    Většina rypošů se nikdy nepodívá na denní světlo. Celý život tráví v podzemí hloubením nekonečných chodeb. V podzemí nepotřebuje zrak, oči mu tedy takřka dokonale zakrněly.
  • Zuby
    Asi nejnápadnější jsou na rypoších jejich obrovské hlodavé zuby, které jim propůjčují, snad nám prominou, opravdu komický výraz. Pomocí těchto mohutných »bagrů« rypoši hloubí své dlouhé podzemní chodby.
  • Kůže
    Rypoš lysý celý život vypadá jako čerstvě narozené mládě, na rozdíl od jiných druhů rypošů totiž nemá žádnou srst. Jeho růžová kůže je volná, jako by byla o číslo větší než tělo.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Bez sexu umírají mladí
Asi největší záhadou je pro vědce rypoší dlouhověkost. Fyziologové tvrdí, že stárnutí způsobují tzv. volné radikály. Ty poškozují membrány buněk, dědičné informace atd. Živočichové se s hrozbou volných radikálů vypořádávají dvěma způsoby. Buď jsou to »vytrvalci«, což znamená, že jejich organismus pečlivě napravuje škody spáchané volnými radikály. Takový živočich tedy žije dlouho, ale zbývá mu pouze malá část energie na plození potomků. Pro zajímavost sem patří i člověk. Druhou kategorií jsou »sprinteři«. S volnými radikály si jejich tělo příliš starostí nedělá, žijí krátce, intenzivně a plodí jednoho potomka za druhým. Sem patří třeba myši, které se dožívají maximálně tří let. Rypoš by měl podle všeho patřit mezi vytrvalce, je totiž schopen se dožít až 30 let! On ovšem tohle všechno neví a bourá všechny vědecké teorie. Jeho tělo totiž s volnými radikály takřka vůbec nebojuje a přesto se dožívá úctyhodného věku! Možným vysvětlením je fakt, že dlouhověkosti se dožívají především rypoši, kteří se rozmnožují. Dělníci a dělnice, které nikdy nepoznají co je to páření, umírají podstatně dříve. Že by právě tohle byl nový recept na dlouhověkost?

Hierarchie jako u mravenců
Rypoši jsou pro vědce záhada hlavně proto, že žijí v sociálním systému, který v živočišné říši používá výhradně hmyz, například včely a mravenci. Žádný jiný savec nežije tak organizovaně a v tak přísné hierarchii jako rypoš. Vytváří dokonale fungující stát, v jehož čele stojí samice, která jediná má výsadu se rozmnožovat. Až čtyřikrát do roka je schopná porodit i dvě desítky mláďat! Důležitou kastou jsou členové královniny osobní stráže. Nemají jiný úkol, než dbát na bezpečnost hlavní samice. Jsou jí neustále nablízku a při ohrožení bez rozpaků obětují svůj život. O hrabání nor, shánění potravy a jiné těžké práce se stará nejpočetnější rypoší kasta dělníci. Podobně jako třeba u včel se dělníci nemohou rozmnožovat, jejich jediným úkolem je celý život pracovat. Ovšem ve chvíli, kdy královna rodu zemře, její nejsilnější a nejschopnější dcera-dělnice v sobě objeví dosud utajované pudy, zaujme její místo a začne plodit potomky.

Celý život v podzemí
Rypoš se v podzemních prostorách orientuje i bez očí. Například má vynikající čich a sluch. Sluchové kůstky středního ucha jsou natolik citlivé, že reagují na sebemenší otřesy půdy a rypoš tak přesně ví, co se děje na povrchu. Dalším způsobem orientace je schopnost zachytit sebemenší proudění vzduchu. Ovšem jedním z hlavních způsobů, díky kterému se rypoš dokáže v nekonečných podzemních chodbách orientovat, je smysl u savců velice zvláštní totiž schopnost vnímat intenzitu magnetického pole. Rypoš tak funguje trochu jako kompas.

Nejlépe se mají tlouštíci!
Velmi speciální úlohu mají v rypoším společenství jedinci, které nelze nazvat jinak než tlustí darmožrouti. Kolem nich neustále pobíhají pilní dělníci, ovšem darmožrouti se jenom povalují, žerou a tloustnou. Tvoří někdy až 40% celé populace podzemního města, ovšem odvedou maximálně 5% práce! O to víc pak sežerou. Vědci nemohli záhadě, proč tyto darmožrouty společenství vykrmuje, přijít dlouho na kloub. Až zoologové na jihoafrické univerzitě objevili pravdu. Když je sucho a tvrdá půda, tito lenoši se jenom válí a žerou. Jejich čas ovšem přijde v období dešťů, kdy půda zvlhne, změkne a dá se v ní dobře hrabat. Tlusťoši vyrazí do světa a začnou hledat vhodné tulácké protějšky. Podaříli se jim najít odpovídajícího partnera opačného pohlaví, začnou oba v deštěm rozměklé půdě hrabat nový systém podzemních chodeb a zakládají tím novou kolonii. Všechno to namáhavé putování a hrabání ovšem zvládnou jenom díky tomu, že mají obrovské zásoby energie ukryté v nashromážděném tuku. Z nenažraných a líných příživníků se tak rázem stávají nositelé genetické informace rodu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.