Deset nejbohatších Čechů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Deset nejbohatších Čechů

PRAHA – Zkuste si tipnout, kolik dolarových milionářů je v České republice. 100? 1000? Ne! Je jich daleko víc. Podle banky Merrill Lynch skoro 12 000 dolarových milionářů má svůj domov právě u nás. Kdo jsou? Jaký je jejich majetek? Co vlastně dělají? Deník Aha! vám přináší odpovědi. Ve světě už tradičně zůstal nejbohatším člověkem Bill Gates. V čele žebříčku, který nyní vydal časopis Forbes, se objevil již po dvacáté. Nejbohatším Čechem se stal Petr Kellner. V celosvětovém žebříčku je na 224. místě. To není špatné.

PRAHA – Zkuste si tipnout, kolik dolarových milionářů je v České republice. 100? 1000? Ne! Je jich daleko víc. Podle banky Merrill Lynch skoro 12 000 dolarových milionářů má svůj domov právě u nás. Kdo jsou? Jaký je jejich majetek? Co vlastně dělají? Deník Aha! vám přináší odpovědi. Ve světě už tradičně zůstal nejbohatším člověkem Bill Gates. V čele žebříčku, který nyní vydal časopis Forbes, se objevil již po dvacáté. Nejbohatším Čechem se stal Petr Kellner. V celosvětovém žebříčku je na 224. místě. To není špatné...

1. Petr Kellner (42) Majetek: 95 miliard
Vlastní firmu PPF, jednu z nejvýznamnějších finančních skupin v Česku, která se ale stává silnou figurou i na trzích v Rusku, Číně, či v Kazachstánu.

2. Andrej Babiš (51) Majetek: 10 miliard
Díky Agrofertu ovládá více než třetinu českého zemědělství. Tvrdí o sobě, že do Čech přišel jako chudý Slovák. Všechny peníze si vydělal až tady.

3. Zdeněk Bakala (44) Majetek: 10 miliard
Kontroluje těžební a obchodní skupinu kolem OstravskoKarvinských dolů (OKD). V šumavské vsi Morava si staví luxusní vilu. Jeho partnerkou je bývalá Miss ČR Michaela Maláčová. Mají dceru Anabellu.


4. Marek Dospiva (36) Majetek: 8 miliard
Majitel společnosti Penta investments (věnuje se především strategickým investicím, restrukturalizačním projektům a správě pohledávek).


5. Petr Otava (55) Majetek: 5,5 miliardy
Bývalý finanční a obchodní »mozek« černouhelné skupiny OKD. Čelí trestnímu stíhání. Podle vyšetřovatelů se měl spolu s dalšími lidmi podílet na miliardovém tunelování těžební společnosti OKD.


6. Pavel Tykač (41) Majetek: 5 miliard
Rozjel kampaň »Drobní podnikatelé, plačte!«. Ovládl řadu investičních fondů. Převzal kontrolu i nad Agrobankou, která zkrachovala. Stejně jako Radovan Krejčíř má vilu na Seychelách. Shoda okolností?

7. Karel Komárek st. (55) Majetek: 4,2 miliardy

Vydělal na ropě a zemním plynu. Je největším akcionářem Moravských naftových dolů, které jako jediné v česku těží ropu a zemní plyn. Těží i v Pákistánu. Na přepych si nepotrpí, má jen dům a dvě auta.

8. Karel Komárek ml. (36) Majetek: 4 miliardy
Kromě podílu v rodinné firmě má auto ferrari, podíl v letecké společnosti a cestovní kanceláři Fischer. S Petrem Kellnerem připravuje investice do nemovitostí na Kubě.

9. Radovan Krejčíř (37) Majetek: 2 miliardy
Na Krejčíře byla v posledních deseti letech podána třicítka trestních oznámení, byl obviněn z jedenácti trestných činů – většinou podvodů. Utekl na Seychely i s ženou Kateřinou.


10. Michal Horáček (53) Majetek: 1,2 miliardy
Od počátku 80. let se věnuje psaní textů k písním. Založil sázkovou kancelář Fortuna, kterou zhruba před rokem prodal za cca 2,5 miliardy korun společnosti Penta. Zisk si rozdělil se třemi společníky.








Autor: (jvo)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.