Saddámova jachta vykoupená lidskou krví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Saddámova jachta vykoupená lidskou krví

Vizitka diktátorova plavidla - Délka: 82 metrů (menší fotbalové hřiště), Šířka: 13 metrů, Výtlak: 2282 tun, Max. rychlost: 33 km/h.
Vizitka diktátorova plavidla - Délka: 82 metrů (menší fotbalové hřiště), Šířka: 13 metrů, Výtlak: 2282 tun, Max. rychlost: 33 km/h. (Profimedia.cz, Burgess London, ČTK)

Před pár dny byla ve francouzském přístavu Nice nabídnuta do dražby jachta s poetickým jménem Ocean Breeze (Mořský vánek). Superluxusní osmdesátimetrová jachta byla ohodnocena vyvolávací cenou přes 600 milionů korun. Co je na ní tak unikátního? Ne, nejsou to zlaté kohoutky, mramorová výzdoba, ani nábytek z mahagonového dřeva.

Zlaté kohoutky, mramor a desítky těžkých kulometů…

● Stojí 600 milionů korun
● Koupit si ji můžete i vy!

Tahle jachta ještě nedávno patřila popravenému iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi (†69)!

Posádka musela být vždy připravena
O celou jachtu se staralo 35 členů posádky, kteří museli být v pohotovosti 24 hodin, 365 dní v roce. Husajn byl šílený diktátor, a pokud by některý z členů posádky nebyl v pravou chvíli šéfovi po ruce, mohlo by ho to stát i s celou rodinou život! Minimálně dva sluhové museli být svému pánovi neustále nablízku, k tomu samozřejmě několik členů osobní stráže. Práce na jachtě byla vzhledem k diktátorovým vrtochům opravdu riziková, přesto o ni byl obrovský zájem. Jednak kvůli velmi slušnému finančnímu ohodnocení, jednak proto, že tímto způsobem bylo možné se Husajnovi vetřít do přízně. Zájemce o práci na palubě neodradilo ani špiclování spojené s prací pro diktátora, a dokonce ani případ jednoho ze stevardů, který na jachtě přišel o život. Saddám ho prý nechal předhodit žralokům jen proto, že při jednom zakolísání na rozbouřeném moři ho polil kávou.

Luxusní jachta, nebo křižník?
Saddám Husajn byl pověstný úzkostlivou starostí o vlastní bezpečnost. Není divu, že luxusní jachta se mohla mrknutím oka změnit na slušně vybavenou válečnou loď. Pro rychlou evakuaci je například možné přistavit k lodi ponorku. Chybět samozřejmě nemůže přistávací plocha pro vrtulníky, nezbytná je i tajná úniková chodba vedoucí k únikovému člunu. V případě napadení se během několika okamžiků paluba ježila ukrytými těžkými kulomety. Místo se našlo i pro několik raket typu země-vzduch. Veškerá okna jsou neprůstřelná.

Zlato, mramor a mahagonový nábytek
Zlaté kliky u všech dveří, zlaté kohoutky v koupelně a pozlacená prkýnka na toaletách jsou samozřejmostí. Mahagonovým dřevem se při stavbě také nešetřilo. Na jachtě se podle svědectví odehrávaly luxusní párty. V této činnosti vynikali především oba Saddámovi synové Udaj a Kusaj. Místo se na lodi našlo až pro 200 lidí. Zábavu hostům poskytovala i špičková elektronika!

Dvojče jachty bylo potopeno
Saddám si v roce 1981 nechal vyrobit hned dvě luxusní plavidla, obě zaplacená penězi iráckého lidu. Obě jachty byly spuštěny na vodu v dánské loděnici Helsingoer Vaerft. Sesterskou lodí byla AlMansúr (foto), kterou Husajn využíval dokonce častěji. AlMansúr byla v roce 2003 potopena při americkém bombardování.

23.12.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.