Veterinář Roman Skala: Nejpohodovější pacienti? Pitbullové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Veterinář Roman Skala: Nejpohodovější pacienti? Pitbullové!

O pitbullech je známo, že mají velmi nízký práh bolesti. Třeba injekci při očkování skoro necítí.
O pitbullech je známo, že mají velmi nízký práh bolesti. Třeba injekci při očkování skoro necítí. (Aha! - Martin Pekárek, Jaroslav Benda, profimedia.cz)

V čekárně veterináře to vypadá jako u dětského lékaře. Jen s tím rozdílem, že místo dětí tu lidé na svých klínech uklidňují své domácí mazlíčky. Stejně jako děti mají i zvířata strach a podobně se brání injekcím a bolestivým zákrokům.

Unikátní reportáž: Jeden den s veterinářem

Laik se až diví, že lékaři stále mají všechny prsty na rukou a málokdy jim kůži »zdobí« jizvy. Strávili jsme jeden den ve veterinární ordinaci a nestačili se divit. Zatímco obrovští psi se chovají jako beránci, maličké rasy řádí mnohdy jako pominuté. „Nejhorší jsou v tomto případě kočky. Oproti psům používají kromě zubů i drápy a jsou mnohem mrštnější,“ říká MVDr. Roman Skala z Veterinární kliniky v Praze 2.

Kočky nám dávají zabrat

S kočkami má i špatné zkušenosti. Po jednom takovém kousnutí dostal veterinář Skala dokonce horečku a musel brát antibiotika. „Na kočičích zubech jsou totiž bakterie, které se bez přístupu kyslíku rychle množí a infekce se pak bleskově rozjíždí. Navíc, zatímco pes předem zavrčí, kočka vystartuje bez varování.“ vysvětluje veterinář. A jací pacienti jsou podle doktora Skaly nejpohodovější? „Budete se nejspíš divit, ale při lehčích zákrocích, například očkování, jsou úplně nejklidnější pitbullové. Protože mají velice nízký práh bolesti, tak obvykle ani necítí jehlu. Dost často si ničeho ani nevšimnou,“ usmívá se veterinář.

Kočky padají z oken, psi se perou

A jaké neduhy léčí ve zvířecí ordinaci nejčastěji? U koček se jedná většinou o pády z okna (zlomeniny končetin, nebo rozštěpy patra) a u psů se nejčastěji jedná o pokousání jiným psem a úrazy autem. Kromě toho tu mají v kartotéce i stálé pacienty, kteří vyžadují mnohdy dlouholetou péči. „Stálých a mnohaletých pacientů máme kvanta. Jedná se o chronické případy psů a koček, které se nedají vyléčit jednorázově. Například problémy se srdcem, játry nebo ledvinami a také zvířata, která jsou po operaci nádorů. Vyžadují pravidelné kontroly a také berou pravidelně léky, stejně jako nemocní lidé. Většinou se jedná o kočky a psy a občas nějaké hlodavce. Na ptactvo, exotická zvířata a plazy se specializuje moje kolegyně doktorka Nečasová,“ vysvětluje MVDr. Roman Skala.

Nad rakovinou někdy vítězíme

Pražský veterinář například nikdy nezapomene na fenku německého ovčáka Ajku. „Před téměř čtyřmi roky jsme jí operovali nádor na plicích, který měl v průměru asi deset centimetrů. Vzali jsme jí tenkrát celý lalok plic a předpokládali, že její život nebude mít dlouhého trvání. Jednalo se o klasickou rakovinu, ale fena k nám chodí dodnes. V současné době má dvanáct a půl roku a velmi pravděpodobně je z té rakoviny již venku,“ dumá lékař.

Nutmeg (foxteriérka)
Přišla na kontrolu

Tak tenhle chlupatý pacient to měl vůbec nejlehčí. Přišel totiž jen na preventivní prohlídku. Jeho panička z USA zkrátka na jeho zdraví nedá dopustit, a tak ho nechává pravidelně kontrolovat.

Elsa (rhodéský ridgeback)
Otevřela se jí rána

Téhle fence před časem našli na noze rakovinový nádor, který bylo třeba odoperovat. V den, kdy jsme byli v ordinaci, přišla Elsa s páníčkem jen na kontrolu a vyndání stehů. Jenže když byly stehy pryč, rána se po pár hodinách znovu otevřela. Nešťastná Elsa tak znovu putovala na sál.

Nelly (yorkshire)
Šlápl na ni jiný pes

Možná vás to rozesměje, ale Nelly má zlomenou nohu, protože na ni šlápl větší pes. To se zkrátka těmhle maličkatým psům stává. Náprava byla složitá, protože spravit tak drobné kůstky je vážně problém. Ale povedlo se.

Ambra (bordeauxská doga)
Přetrhla si vazy v noze

Tahle sympaťanda se smutným pohledem si přetrhla vaz v koleni a musela na operaci. I když vrhala na svou paničku smutné pohledy, zákrok byl nevyhnutelný. Sestřička v ordinaci tak musela pacientovi nejprve oholit nohu, pak přišel na řadu skalpel…

Flirtující medvěd

Na exotická zvířata se v ulici Na Hrádku specializuje MVDr. Ľubica Nečasová. Mezi její pacienty patří například papouškové, ještěři, plazi, ale i pásovci, medvědi nebo klokani. Horké chvilky jí jednou v ordinaci připravil nečekaně rys karakal. „I když se v úvodu choval celkem slušně a vše si jen zvědavě prohlížel, všechno se změnilo v okamžiku, kdy objevil barevný hadřík na umyvadle. Z tlamy si ho už za žádnou cenu nechtěl nechat vzít, vrčel a nikdo se k němu nemohl přiblížit. Hračku zkrátka nechtěl pustit a dokonce byl útočný. Museli jsme přes něj přehodit deku a rychle ho uspat injekcí,“ vzpomíná na mrštného výtržníka doktorka Nečasová.

Jednou se pro změnu otočila zády k medvědovi a ten si pro ni z klece sáhl. Odneslo to tričko, které z ní bleskově stáhl, takže byla v mžiku do půl těla nahá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.