15 zaručených rad, jak vyzrát na chřipku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

15 zaručených rad, jak vyzrát na chřipku!

Při léčbě chřipky vám pomůže i osvědčený horký čaj.
Při léčbě chřipky vám pomůže i osvědčený horký čaj. (Profimedia.cz)

PRAHA – S podzimem bohužel přichází také méně oblíbená chřipková sezona. Chcete se téhle nepříjemné nemoci vyhnout, ale nevíte, jak na to? Lékaři říkají: „Chce to méně spánku a více masa!“

S podzimem bohužel přichází také méně oblíbená chřipková sezona. Chcete se téhle nepříjemné nemoci vyhnout, ale nevíte, jak na to? Lékaři říkají: „Chce to méně spánku a více masa!“ Tady je 15 zaručených tipů, jak posílit imunitu a obrnit se proti chřipce.

  1. Jezte maso
    Nejjednodušší způsob, jak posílit imunitní systém, je konzumace masa! Bílkoviny v něm obsažené jsou totiž stejně účinné jako ovoce a zelenina. Průměrný dospělý potřebuje 40 – 60 gramů bílkovin denně. Třicet pět gramů masa obsahuje 7 gramů plnohodnotných bílkovin, stejně jako jedno vejce, sklenice mléka nebo 28 gramů sýra. Maso navíc obsahuje selen a zinek – dva minerály, které podporují imunitu
  2. Zahřejte si nos
    Babičky měly pravdu. Teplé oblečení je opravdu v zimě nezbytně nutné. Podle vědců bychom ale v zimě měli věnovat zvýšenou pozornost především nosu. Zmrzlý nos totiž utlumuje funkci nosních chloupků, které jej čistí od bakterií a virů. Proto v zimě noste šálu i přes nos.
  3. Zkraťte spánek
    Přestože si hodně lidí myslí, že není nad dostatečný spánek, pro posílení imunity je naopak lepší spát kratší dobu, než je člověk zvyklý. Neplatí to ale, pokud jste ve stresu, tam naopak kratší spánek způsobuje větší náchylnost k nemocem.
  4. Vitaminy? Raději v ovoci a zelenině!
    Lékaři varují před příliš horlivou konzumací vitaminů. Polykání přílišného množství vitaminových tablet vám může víc ublížit než pomoct. Jezte raději ovoce a zeleninu.
  5. Jezte ryby
    Konzumujte nenasycené mastné kyseliny, říká se jim také Omega3. Do těla je dostaneme pojídáním mastných ryb, např. makrely (doporučuje se alespoň dvakrát týdně), semínek nebo přípravou pokrmů na řepkovém oleji.
  6. Zkuste taiči
    Cvičení z Dálného východu v sobě kombinuje cviky nejen na uvolnění těla a posílení koncentrace, ale také na lepší ohebnost a sílu. Dokáže zvýšit funkci imunitního systému až o 50 procent.
  7. Pohádejte se
    Krátká hádka vaší imunitě jenom prospěje. Tělo ve stresu uvolňuje stresové hormony cortisoly a adrenalin. Imunitní systém na to reaguje zesílenou produkcí imunitních buněk. Moc stresu ale škodí.
  8. Nedržte diety
    Diety a s nimi spojený jojo efekt nabourávají náš imunitní systém. Ženy, které drasticky hubnou a kila poté nabírají zpátky, mají méně bílých krvinek, které jsou pilíři imunitního systému
  9. Milujte se
    Lidé, kteří se pravidelně milují, mají více protilátek v boji s bakteriemi než ti, kteří drží celibát. Jsou totiž pravidelně vystaveni infekci, a imunitu mají proto vycvičenou.
  10. Jezte jogurty
    Denní konzumace živých mikroorganismů – takzvaných probiotik – nejen snižuje riziko nachlazení, ale také zkracuje délku jeho trvání. Lidé, kteří denně konzumují probiotika, jsou nemocní o 2,5 dne méně než ti, kteří polykají multivitaminy a minerály.
  11. Hýbejte se
    Pravidelný pohyb je účinnou zbraní proti chřipce a nachlazení. Lidé, kteří se dvě hodiny denně věnují lehčím aktivitám (domácí práce nevyjímaje) jsou o 30 % méně postiženi záněty dýchacích cest. Naopak přílišné cvičení škodí. Bohatě stačí 30 minut třikrát týdně.
  12. Pijte čaj
    Ano, čaj skutečně posiluje imunitu, a to díky látce, která se nazývá alkylamin antigen a obsahují ji také buňky bakterií. Tělo pitím čaje snáz vytváří protilátky. Vědci dokázali, že pět menších šálků černého čaje daleko lépe posílí imunitu než stejné množství kávy.
  13. Vystavte se slunci
    Podle některých vědců způsobuje chřipku a nachlazení nedostatek vitaminu D, jehož zásobárnou je slunce. Proto je v období od října do března daleko více chřipek. Vitamin D obsahují také mastné ryby, margaríny nebo mléko. Denně stačí strávit na sluníčku 15–20 minut. V zimě musíte za sluncem vyrazit do teplých zemí nebo na hory.
  14. Myjte si ruce
    Ačkoliv mytí rukou přímo neposílí vaši imunitu, zásadně sníží možnost onemocnět. Chřipka a nachlazení se totiž v polovině případů přenášejí podáním ruky. Ruce si je třeba mýt důkladně a mýdlem.
  15. Opatřte si ginseng
    Podle nejnovějších vědeckých studií tato severoamerická rostlina dramaticky snižuje riziko nachlazení. Lidé, kteří pravidelně užívají tabletky z kořenů téhle byliny, jsou o 31 procent méně často nachlazení.
Chřipkový virus
  • Viry jsou nejjednodušší živé organismy. Nemají vlastní buňky, a proto ke svému množení využívají buňky jiných organismů.
  • Jsou to nejmenší známé organismy. Přibližně 200 tisíc chřipkových virů naskládaných vedle sebe by vytvořilo řadu dlouhou pouhý jeden centimetr.
  • Virus chřipky připomíná kuličku na povrchu posypanou krupicí.
  • Chřipkové viry se dělí do tří skupin – A, B, C. Nejčastější původci epidemií jsou viry skupiny A a B, »Céčka« vyvolávají jen mírné onemocnění.
  • Viry chřipky A a C jsou nakažlivé jak pro člověka, tak i pro některá zvířata. Virem chřipky B se může nakazit jen člověk.
Očkování těhotných: Ochrání i miminko!

Očkování proti chřipce dokáže podle lékařů ochránit i miminko u maminky v bříšku! U těhotných žen se totiž častěji vyskytují komplikace chřipky a velkému riziku jsou navíc vystaveny i jejich nenarozené děti.

„Osobně jsem zastáncem očkování. Pokud chce žena radu, zda se nechat očkovat, většinou jí je doporučím,“ říká gynekolog Pavel Mráz a dodává, že očkování ale není vhodné pro všechny nastávající maminky. „Nedoporučuje se očkovat v prvním trimestru, tedy do 13. týdne těhotenství. Výjimkou jsou maminky z rizikových skupin, např. diabetičky,“ dodává Mráz.

Podle lékařů jsou těhotné ženy náchylnější k chřipkové infekci a chřipkový virus je velkým rizikem pro dítě. Během těhotenství je totiž problematická její léčba už jen tím, že se nesmí používat skupiny některých léků.

„Uvádí se, že pokud žena podstoupí očkování v těhotenství, vytvořené protilátky se dostanou přes placentu na její dítě a to je pak chráněno před viry chřipky i na počátku svého života,“ uvádí gynekolog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.