Pozor, viróza! Neprskejte na kočky: Chytnou od vás chřipku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor, viróza! Neprskejte na kočky: Chytnou od vás chřipku!

Zatímco kočkám hrozí od člověka viróza chřipkového typu, zvířata mohou lidi nakazit žloutenkou, škrkavkou a toxoplazmózou. Psi navíc přenášejí i vzteklinu.
Zatímco kočkám hrozí od člověka viróza chřipkového typu, zvířata mohou lidi nakazit žloutenkou, škrkavkou a toxoplazmózou. Psi navíc přenášejí i vzteklinu. (pro Aha! – Michal Vlček)

ZLÍN – Pochmurné dny, mokrý sníh, studený vítr. Ideální podmínky pro šíření viróz. Ale pozor, zdaleka nejenom mezi lidmi. Plné jsou teď i ordinace veterinářů. A často za to může člověk, který svého mazlíčka nakazil!

Pochmurné dny, mokrý sníh, studený vítr. Ideální podmínky pro šíření viróz. Ale pozor, zdaleka nejenom mezi lidmi. Plné jsou teď i ordinace veterinářů. A často za to může člověk, který svého mazlíčka nakazil!

„Není to vůbec neobvyklé, domácí mazlíčci, psi i kočky teď trpí stejně jako jejich pánové. Virózy chřipkového typu se nyní přenášejí daleko více než třeba na jaře či v létě, jsou sice prakticky vždy vyléčitelné, ale kočkám i pejskům přinášejí pořádné utrpení a značné oslabení organismu,“ vysvětluje zlínský zvěrolékař Dominik Gregořík. Ten víceméně vylučuje podobnou možnost v zoologické zahradě, velmi vzácné jsou tam přenosy bacilů třeba od nachlazeného ošetřovatele na velké opice, šimpanzy či gorily. Zatímco kočky a psy mohou od lidí dostat pouze virózu, člověk se od zvířat může nakazit daleko větším počtem nemocí. „Hrozí hned několik druhů docela závažných onemocnění s dalekosáhlými následky, které se třeba mohou projevit až po delší inkubační době. Jejich neléčení se může pořádně vymstít s i s velkým časovým odstupem,“ připomíná veterinář Dominik Gregořík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.