Unikátní experiment! Dali pacientům lék, aby jim bylo špatně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní experiment! Dali pacientům lék, aby jim bylo špatně!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

PRAHA – Je vám zle? Možná jste si zdravotní problémy jen vsugerovali! Lékaři upozorňují na to, že kromě tzv. placebo efektu, kdy člověku může pomoci např. i cukr, o němž doktor nemocnému řekne, že jde o zázračný lék, existuje opak – »nocebo«!

Je vám zle? Možná jste si zdravotní problémy jen vsugerovali! Lékaři upozorňují na to, že kromě tzv. placebo efektu, kdy člověku může pomoci např. i cukr, o němž doktor nemocnému řekne, že jde o zázračný lék, existuje opak – »nocebo«!

„Skupině astmatiků byl podán »lék« s upozorněním, že může vyvolat alergickou reakci. Přestože šlo o hroznový cukr, polovina z nich dostala astmatický záchvat,“ popisuje rakouský farmakolog Uwe Gessner a dodává: „Vzápětí jim byla podána stejná látka jako lék, který potíže odstraní. A skutečně – téměř okamžitě se jim ulevilo.“

„Psychika je při léčbě velmi důležitá. Proto je důležité, aby lékaři zdůrazňovali pozitivní účinky léku,“ upozorňuje psycholožka Janina Krocková s tím, že tento efekt je známý v souvislosti s příbalovými letáky u léků.

„Výrobce kvůli právní ochraně vyjmenovává všechny i zcela nepravděpodobné vedlejší účinky léku. Pacienti, kteří si návod pečlivě přečtou, jsou mnohdy tímto výčtem vyděšeni tak, že jim lék nepomůže, ale spíše se jim přitíží,“ dodává Gessner.

26.11.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.