Kdyby zvířata mluvila, řekla by nám: Lidi, co se vám na zimě nelíbí? My sníh milujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kdyby zvířata mluvila, řekla by nám: Lidi, co se vám na zimě nelíbí? My sníh milujeme!

V brlohu máme teplo!
V brlohu máme teplo! (: profimedia.cz)

Zima už definitivně vstoupila do našich životů a příštích několik měsíců budeme muset vydržet všechny její záludnosti. Sníh, mráz, ledový vichr – většině z nás tahle představa nedělá zrovna dobře.

Pro mnohá zvířata je ale sníh velice příjemným zpestřením a hračkou, o kterou se nenechají připravit. Sníh prostě milují a často si bez něj život ani neumí přestavit…

Lední medvěd

Lidé říkají, že sníh je studený, a že je jim zima a já nevím co ještě, ale pro nás nic z toho neplatí. Máme totiž hustý kožich a pořádnou porci podkožního tuku. Když už je velká zima, odvedu ratolesti do brlohu, který vyhrabu ve sněhu. Chvíli se v něm válím, pěkně vyhladím stěny, až zledovatí. To je potom panečku teplíčko. Až 18 °C tam máme!

Tygr ussurijský

Dávejte si na mě pozor! Jsem největší kočkovitá šelma na světě a mám pořád hlad. Je to tím, že žiji v pořádném mraze, takže potřebuji hodně energie a taky nějaké to podkožní sádlíčko. Díky tomu mi zima vůbec nevadí. Tedy, skoro nevadí. Někdy mě zebou packy, tak si musím najít suché místečko.

Polární liška

My polární lišky nemáme se sněhem vůbec žádný problém. Právě naopak! Hezky se v té záplavě bílé barvy se svými kožíšky ztratíme, takže náš budoucí oběd nemá ani tušení, že se blížíme. No a samozřejmě nás nevidí ani žádný nepřítel, který by si pro změnu rád pochutnal na nás. A teď už mě nerušte, chce se mi spát!

Makakové

Jsme jediní primáti, kteří žijí v Japonsku a pořádně si tuhle výsadu vychutnáváme. Lidi nás tady vážně zbožňují! Umíme si užít zimu a sníh je pro nás příjemnou hračkou. Jindy se ale rádi v zimě koupeme v termálních jezírkách v horách. Vlastně máme takové sněhovo-termální lázně!

Tuleň

Ta malá bílá kulička, kterou byste v hromadě sněhu klidně mohli přehlédnout, jsem já tuleň. Jsem ještě maličký, ale ten mráz, co je všude kolem, mi ani trochu nevadí. Za vším je tenhle můj parádní kožich, který patří k neteplejším na světě. Bohužel, lidé nás právě kvůli tomu kožíšku zabíjejí.

Panda červená

Možná se budete divit, ale já jsem panda! Že má být správná panda černobílá a živit se téměř výhradně bambusem? Tak to jsou jenom naši příbuzní z druhého kolene. Já jsem totiž panda červená! No, bambusové výhonky mám taky ráda, ale na rozdíl od těch velkých černobílých nemotorů můžu slupnout i něco jiného. A sníh? Ten je u nás v podhůří Himálají nejstudenější na světě. Věřte mi!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.