Vánoční hvězdou bude letos Mars! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vánoční hvězdou bude letos Mars!

Na Štědrý den se Mars přiblíží k Zemi.
Na Štědrý den se Mars přiblíží k Zemi.

PRAHA – Hned dvě překvapení nám na Štědrý den chystá jedna z planet naší sluneční soustavy – Mars. Ti, kteří by si chtěli ráno přivstat, mohou sledovat, jak se červená planeta schová za Měsíc.

Hned dvě překvapení nám na Štědrý den chystá jedna z planet naší sluneční soustavy – Mars. Ti, kteří by si chtěli ráno přivstat, mohou sledovat, jak se červená planeta schová za Měsíc. Večer pak nastane tzv. opozice Marsu, při které se Země ocitne na přímce mezi Marsem a Sluncem.

„Na Štědrý den bude Mars blizoučko Měsíce a ten ho deset minut před pátou ráno zakryje. Zpoza kotoučku Měsíce se Mars dostane v 5 hodin a 12 minut,“ řekla Jindřiška Majorová ze Štefánikovy hvězdárny v Praze. Úkaz sice bude možné ze Země sledovat, problémem je ovšem to, že Měsíc bude právě v úplňku. „Ve chvíli, kdy se Mars k Měsíci přiblíží, se nejspíš ztratí v jeho záři,“ podotkla Majorová.

Co se stane

19. 12. v 1.00 hod.:
Mars se přiblíží k Zemi na »pouhých« 88,2 milionu kilometru. Nejblíže k Zemi byl Mars v srpnu 2003. „Bylo to největší přiblížení za 73 tisíc let, Mars byl tehdy od Země vzdálen 55,8 milionu kilometru,“ uvedla astronomka Majorová.

24. 12. v 21.00 hod.:
Nastane tzv.opozice Marsu, tedy situace, kdy se Země ocitne na přímce mezi Marsem a Sluncem.

Víte, že…?
  • Když je Mars na opačné straně Slunce než Země, může se vzdálit i na 400 milionů kilometrů. Odražené světlo k nám pak z něj letí asi 20 minut. Podobná situace naposledy nastala letos 1. ledna – Mars byl tehdy od Země vzdálen 356 milionů kilometrů.
  • Když je Mars blízko od Země, dopadne na ni odražené světlo už za 4,5 minuty.
  • Světlo z planet naší sluneční soustavy letí na Zemi nejdéle hodinu a půl, ze Slunce jen 8 minut. Od vzdálených hvězd však k nám světlo letí i miliony let, hvězdy mezitím často zaniknou.
  • Mars nikdy nebývá nejjasnějším objektem oblohy, daleko jasnější bývá Venuše a Jupiter.
  • Marsu se říká rudá planeta proto, že je pokryt pískem se spoustou železa. Protože jeho barva připomíná barvu krve, dostal jméno podle boha války.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.