30 případů majora Zemana Josef Vinklář: Učili ho zabíjet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

30 případů majora Zemana Josef Vinklář: Učili ho zabíjet!

Josef Vinklář (+77) ztvárnil v příběhu Strach nelítosného vraha Julu.
Josef Vinklář (+77) ztvárnil v příběhu Strach nelítosného vraha Julu. (: archiv, připraveno ve spolupráci s www.majorzeman.cz)

Příští týden společně s dalšími dvěma případy majora Zemana budete mít možnost srovnání. Nedělní Aha! vám přináší skutečné události, které stály modelem při psaní dílu sedmého Mědirytina a dílu osmého Strach.

U případu Mědirytina se Jiří Sequens (85) inspirací skutečným příběhem netají. U dílu Strach se podle svých slov jen řídil námětem, který obdržel od ideové komise. Ta na příkaz komunistických pohlavárů na výrobu seriálu dohlížela…

Díl sedmý Mědirytina

V bytě plynem otráveného Trojánka byly nalezeny falešné potravinové lístky. Při inventuře ve vinárně se objevují falešné lístky, které měnil číšník za pravé. Zeman vyslýchá Hodačovou (Světla Amortová), kterou prosí, aby se rozhlížela po tržišti. Zeman narazí na muže, který koupil za peníze maso pod pultem, řezník kryl zakoupení masa falešnými potravinovými lístky. Později najde Zeman u Hodačové matrici na tisk falešných lístků a SNB všechny podvodníky posadí za mříže.

A takhle to bylo ve skutečnosti
Padaly tresty smrti

V padesátých letech se do oběhu dostávaly falešné potravinové lístky, škoda byla vyčíslena na 14 milionů korun. Pracovník magistrátu Jan Matička používal k výrobě falzifikátů klasický knihtisk s pomocí měděné destičky. Existovala síť distributorů do řeznictví a restaurací. Vše se provalilo náhodou. V Bartolomějské ulici naproti SNB bylo holičství. Tam si jeden policista všiml, že holiči kdosi nabízí k prodeji potravinové lístky. Výpověď tohoto muže SNB dovedla až k Matičkovi a jeho dílně. Režim označil viníky za strůjce hospodářské krize. Matička a dva jeho komplicové byli popraveni.

Díl osmý Strach

Zemanova žena Lída (Renáta Doleželová) čeká dítě, odváží ji sanitka do porodnice. Zeman je volán k případu, kdy tři ozbrojení muži unesou sanitku, jednoho saniťáka zabijí a druhého omámí. Potom úskokem získají zbraně, které jim mají pomoci přes hranice. Nejtvrdší z trojice, Jula (Josef Vinklář), zavraždí do pasti nalákaného příslušníka SNB. Mezitím Zeman podle lahvičky s chloroformem na místě činu najde přítelkyni (Daniela Kolářová) jednoho z trojice. Ta ho dovede ke zločincům. Jula má být vyšachován ze hry a svými kumpány je zastřelen. Zeman zbývající dva mladíky zatýká.

A takhle to bylo ve skutečnosti
Inspirací byli bratři Mašínové

Ideová komise se při vybírání námětu nechala inspirovat příběhem bratří Mašínů. Bratři Mašínové, oba vyznamenaní prezidentem E. Benešem za chrabrost, vedli v roce 1953 skupinu pěti lidí při útěku za hranice. Vše prasklo, ale Mašínové se na Západ prostříleli. Zůstalo po nich šest mrtvých! Dva z jejich skupiny byli později zadrženi a popraveni, Mašínové a Milan Palmer se dostali až do USA, kde narukovali do americké armády.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.