TAJEMSTVÍ ZNAČEK | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

TAJEMSTVÍ ZNAČEK

Reklama na Coca Colu.
Reklama na Coca Colu.

Potkáváte je každodenně na ulici, sledujete je každý večer v televizi, myslíte na ně, když jdete nakupovat. Reklamy jsou prostě všude a v nich se nabízí nepřeberné množství zboží všech značek.

Víte ale vůbec, jak takové značky vznikly a co původně znamenají?

COCA-COLA.

Kliknutím zvětšeteVznik: Vynalezl ji roku 1886 americký lékárník John Styth Pemberton, aniž o to vlastně usiloval. Původně se totiž snažil vyrobit lék proti bolesti. Jeho sirup ředěný sodovkou lidem zachutnal. Jméno pro nápoj i pro posléze založenou firmu včetně slavného loga vytvořil jeho účetní. The CocaCola Company vznikla o několik let později, v roce 1892, ochrannou známku získal slavný název dokonce až o rok později. Nenapodobitelná skleněná láhev, kterou teprve nedávno vytlačil plastový obal, vznikla v roce 1915 hlavně kvůli odlišení originální CocaColy od jejích napodobenin.

Vzestupy a pády: Od založení se CocaCola stále jen rozrůstá, do dnešní doby obsadila na 200 zemí světa a v žebříčku pěti nejúspěšnějších nealko nápojů patří čtyři místa CocaCole. Denně se na světě vypije zhruba jedna miliarda limonád z jejích továren.

Postřeh Aha!: V roce 1968 vyrobila brněnská Fruta v licenci první československou CocaColu.

APPLE

Kliknutím zvětšeteVznik: Roku 1976 založili Steve Jobs a Steve Wozniak jednu z nejznámějších počítačových firem. Říká se, že Jobs dal zaměstnancům několikahodinové ultimátum: buď do konce pracovní doby vymyslí pořádné logo, nebo bude mít firma ve znaku jablko. Tak se i stalo.

Vzestupy a pády: Zlatá éra přišla na přelomu 80. a 90. let. Po opětovném poklesu na začátku 21. století se Apple zase daří.

Postřeh Aha!: Na založení Apple se podílel ještě třetí podílník jménem Wayne. Velmi rychle ale firmu opustil, protože svým dvěma kolegům nevěřil v tom, že budou mít úspěch. Dnes si asi rve vlasy vzteky...

TESCO

Kliknutím zvětšeteVznik: Základní kámen firmy položil roku 1919 britský obchodník Jack Cohen. Držte si klobouk, bylo mu teprve devatenáct let! První zboží, které prodával, byly britské armádní přebytky. Jeho krámek v Londýně měl o zákazníky postaráno. Ke vzniku názvu Tesco však došlo až později – v roce 1924. Tehdy Jack spojil své jméno s dodavatelem čaje do jeho obchodu T. E. Stockwellem.

Vzestupy a pády: Tesco je po desetiletích růstu jednou z největších světových obchodních firem. Velmi úspěšně působí i na trhu v České republice.

Postřeh Aha!: Ve Francii, kde sídlí jeho největší konkurent Carrefour, má Tesco pouze jednu jedinou prodejnu.

HAMÉ

Kliknutím zvětšeteVznik: Roku 1922 zřídil drobný živnostník v Babicích dílnu, ve které vyráběl kromě džemů, povidel a šťáv i lihoviny. Roku 1933 získala výrobnu Biochema, která vyvážela výrobky také do Irska. Pro ovocné šťávy, kečupy a marmelády hledala označení, které by prezentovalo Irům její výrobky jako kvalitní, přírodní, zdravé a plné síly, prostě jako z domácí kuchyně. A tak při výběru obchodní značky padla volba na označení HAMÉ, což ve staroirštině znamená »domov«.

Vzestupy a pády: Za minulého režimu to byl jeden z nejúspěšnějších vývozních podniků tehdejšího Československa. Nové polistopadové éře se HAMÉ úspěšně přizpůsobila.

Postřeh Aha!: Firma vyrábí i košer výrobky. Má vlastního rabína.

JAWA

Kliknutím zvětšeteVznik: Názevje složen ze jména majitele továrny Janečka a motocyklu Wanderer, na jehož výrobu Janeček v roce 1929 koupil licenci. Oválné logo vzniklo až o dva roky později.

Vzestupy a pády: První úspěchy přišly roku 1932, potom Jawa dostala několik ran – válku a socialismus. Porevoluční éra ji téměř zahubila. V devadesátých letech se Jawa uzdravovala a dnes opět úspěšně vyrábí.

Postřeh Aha!: Dodnes se v Indii montují licenční Jawy pod názvem Yezdi (podobnost se slovem Jezdí prý není náhodná).

ŠKODA

Kliknutím zvětšeteVznik: Prvním výrobkem z dílny Laurin a Klement, předchůdce dnešní nejúspěšnější české společnosti, bylo jízdní kolo Slavia. Teprve v roce 1899 byl sestrojen první benzinový motocykl. Od roku 1905 až dodnes ale firma vyrábí automobily. Roku 1925 získala po sloučení se Škodovými závody v Plzni nové jméno Škoda, neboť jejich majitelem byl Emil Škoda, významný český podnikatel. Od té doby nesou výrobky Škodovky známé logo s okřídleným šípem.

Vzestupy a pády: Postihla ji krize ve dvacátých letech a omezené možnosti vývozu ze socialistického bloku, ale snad nikdy se neblížila ke krachu. Dnes se o Škodě mluví jen v superlativech. Největší česká firma co do objemu tržeb a podle posledních výzkumů nejoblíbenější značka v ČR. Co dodat…

Postřeh Aha!: Škodovka nám jako jedna z mála dělá skvělé jméno ve světě.

KOFOLA

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteVznik: Koncem šedesátých let dvacátého století poprvé namíchali v tehdejší opavské Galeně (ano, odtamtud je i Stopangin a podobné dobroty) sirup Kofo. Z něj vyrobený nápoj jménem Kofola se do obchodů dostal v roce 1962. Okamžitě si získal obrovskou oblibu hlavně mezi mladými lidmi.

Vzestupy a pády: Začátkem sedmdesátých let byla Kofola na vrcholu slávy. Těžký zásah ale dostala začátkem devadesátých let, kdy k nám dorazily »západní« koly. Od roku 1997 se Kofole opět daří.

Postřeh Aha!: Kofola neobsahuje nezdravou kyselinu fosforečnou jako mnohé jiné koly.

Kliknutím zvětšeteAudi
Zakladatel automobilky August Horch nemohl k jejímu pojmenování použít vlastní jméno, a tak ho přeložil do latiny – Audi. V češtině toto slovo znamená »Poslouchej«.

Kliknutím zvětšeteCarrefour
Francouzsky křižovatka – poblíž jedné velké křižovatky stál první supermarket této firmy.

Kliknutím zvětšeteDanone
První jogurty pojmenoval výrobce Isaac Clarassó podle přezdívky svého syna Daniela.


Kliknutím zvětšeteIKEA
Švéd Ingmar Kamprad tak pojmenoval svoji firmu podle vlastních iniciál a doplnil první písmena statku své rodiny Elmtaryd a vesnice Agunnaryd.

Kliknutím zvětšeteKodak
Slavný fotoaparát i jeho jméno vymyslel podnikatel a vynálezce George Eastman. Je to zcela smyšlené slovo.

Kliknutím zvětšeteMcDonald´s
Nejslavnějším jídelnám na světě dali jméno jejich zakladatelé – Dick a Mac McDonaldovi.

Kliknutím zvětšeteNokia
Finská elektrotechnická firma prostě přejala jméno města, ve kterém sídlila.




Kliknutím zvětšeteShell
Zakladatel firmy Marcus Samuel původně obchodoval s mušlemi (anglický název pro mušli zní shell). Jméno pak zůstalo i petrolejářskému gigantu.

SAAB
Zkratka Svenska Aeroplán Aktiebolaget – původně letecká továrna začala v roce 1940 vyrábět automobily.


MITAS
Podnik byl založen roku 1933, aby vyráběl pneumatiky a duše pro auta a motorky. Dnešní jméno získal podnik roku 1947. Dělník Petr Endrl navrhl, aby se firma jmenovala MITAS – spojením MIchelin – VeriTAS. Firma Veritas vyráběla obruče na dětské kočárky a o rok dříve byla začleněna k továrně Michelin. Podle pamětníků za to Endrl dostal odměnu 90 korun.

Nesmyslné a překvapivé

  • Jsou také firmy, jejichž název neznamená vůbec nic. Nejlepším případem je výrobce léků Zentiva, bývalá socialistická Léčiva. Zentiva je uměle vytvořené slovo, které nemá význam v žádném světovém jazyce. Jen prostě dobře zní a má úspěch.
  • Kenvelo – toto jméno skutečně nezní příliš domorodě, ale jedná se o velkou oděvní firmu. A název? Ten vznikl složením hebrejských slov »ken« (ano) a »lo« (ne). Slabika uprostřed je spojka »a«, takže KenVeLo znamená »Ano a ne«.
  • Synot – tento na první pohled cizokrajný název v sobě skrývá dvě naprosto obyčejná česká slova – SYNové a OTec.
NEJDRAŽŠÍ ZNAČKY SVĚTA
(v korunách)

1. Microsoft 1,36 bilionu
2. GE 1,23 bilionu
3. Coca-Cola 911 miliard
4. China Mobile 862 miliard
5. Marlboro 847 miliard
6. Wal-Mart 826 miliard
7. Google 823 miliard
8. IBM 794 miliard
9. Citibank 682 miliard
10. Toyota 664 miliard
1 bilion = 1000 miliard

10 NEJLEPŠÍCH ZNAČEK V ČESKU

1. Škoda Auto
2. ČEZ
3. Zentiva
4. Plzeňský Prazdroj
5. Student Agency
6. Skanska
7. Budějovický Budvar
8. Eurotel Praha
9. Třinecké železárny
10. PPF

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.