Dvě piva denně jsou zdravá! Na srdce, ledviny a cévy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dvě piva denně jsou zdravá! Na srdce, ledviny a cévy!

Pivo dělá krásná těla! Ovšem kdo to s konzumací piva přehání, tomu se přednostně ukládá tuk na břiše.
Pivo dělá krásná těla! Ovšem kdo to s konzumací piva přehání, tomu se přednostně ukládá tuk na břiše. (Profimedia.cz)

PLZEŇ – Pivo je zdravé! A má blahodárné účinky na naše zdraví! Shodlo se na tom více než 30 lékařů, kteří nyní vydali knihu Pivo a zdraví.

Pivo je zdravé! A má blahodárné účinky na naše zdraví! Shodlo se na tom více než 30 lékařů, kteří nyní vydali knihu Pivo a zdraví. Odborníci na základě čtyřměsíčních testů u 93 dobrovolníků přišli na to, že jedno malé české pivo v poledne a velké večer snižuje pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév a přispívá ke zvýšení kondice organismu.

„Mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku,“ uvedl šéf výzkumného kolektivu Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni. Tři až čtyři piva denně už jsou však dávkou, která zdraví ohrožuje. Každý Čech vypije průměrně ročně 157 litrů piva, což je nejvíce na světě.

Jaké má pivo účinky na jednotlivé orgány těla?

Mozeček
- Opilý člověk nedokáže udržet rovnováhu, pivo také působí jako anestetikum.

Mozek

- Při nadměrném pití piva umírají mozkové buňky, jejich počet se výrazně snižuje a způsobuje tzv. alkoholovou demenci. Problémem pak je uchování nových informací. Někdy nastává tzv. okno, kdy si dotyčný nemůže na nic vzpomenout.

Srdce
+ Přiměřené pití piva snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pivaři mají sice mnoho neduhů, ale zato nemají sklerotické cévy. V malých dávkách pivo prospívá jako prevence kardiovaskulárních poruch.
- Velký příjem tekutin srdce přetěžuje, zvláště u těch, kteří trpí nějakou srdeční vadou nebo mají vysoký tlak.

Ledviny
- Zvýšené množství piva může vést k tzv. hyperhydrataci, tedy zvýšenému množství tekutin v těle. To může ublížit lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Tohle ale mohou způsobit i jiné tekutiny.
+ Pivo má asi nejblahodárnější vliv, co se týká lidských orgánů, právě na ledviny. Důkladné propláchnutí má mnohdy lepší účinek než třeba urologický čaj. Pití piva zde splňuje formu prevence proti ledvinovým kamenům.

Cévy
+ Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pití piva je vlastně prevence.

Obezita
- Pivo je velká energetická nálož (800 kJ), v pivu obsažený alkohol vede v organismu k tomu, že se přednostně ukládá tuk na břiše (tak zvaný pivní mozol).

Kůže
- U notorických alkoholiků je kůže jemná, tenčí, s řídkým ochlupením. U můžů může docházet i ke gynekomastii – zbytnění prsů do ženského tvaru a velikosti.

Játra
- Velké množství piva ničí jaterní buňky, ty postupně zanikají a jsou nahrazeny vazivem – to je známá cirhóza jater.

Tlusté střevo
- Nadměrným pitím piva se zvyšuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva.

Muži versus ženy

Aby ženy splnily zdravou denní dávku piva, mohou pít jen maximálně jedno pivo. Hmotnost žen je totiž většinou o třetinu až polovinu nižší než u mužů. Ti totiž mají v játrech dvakrát více enzymu, který odbourává alkohol (alkoholdehydragenáza).

Pivo se naopak doporučuje pít ženám v klimakteriu, protože obsahuje estrogen – ženský hormon mládí, jehož produkce právě v klimakteriu klesá.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vyvinul pro ženy v menopauze nízkostupňové pivo se šesti až osmi stupni alkoholu. „Při pití jedné třetinky denně jim přestaly návaly. Hodnotili to gynekologové,“ uvedl ředitel ústavu Karel Kosař.

Pivo by rozhodně neměly pít těhotné ženy a ti, kteří prodělali infekční žloutenku.

Naopak lékaři doporučují pití piva onkologickým pacientům, neboť slouží jako energetický nápoj a zdroj vitaminů a hlavně zlepšuje náladu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.