Jednou z nás možná budete mít strach, teď jsme ale… Nejkrásnější zvířecí miminka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jednou z nás možná budete mít strach, teď jsme ale… Nejkrásnější zvířecí miminka

Zvířecí mláďata si samozřejmě většinu času hrají. Pokud tedy nespí, případně nejí. Trénují lov, běh, obranu, prostě věci nezbytné pro přežití. Často si spolu hrají i zvířata, která se za pár měsíců začnou navzájem lovit
Zvířecí mláďata si samozřejmě většinu času hrají. Pokud tedy nespí, případně nejí. Trénují lov, běh, obranu, prostě věci nezbytné pro přežití. Často si spolu hrají i zvířata, která se za pár měsíců začnou navzájem lovit (: profimedia.cz, archiv)

Co je malé, to je hezké, říká jedno léty prověřené přísloví. A je to většinou opravdu tak. Čerstvě narozená zvířecí miminka jsou opravdu »k sežrání«.

Někdo to sice bere doslova, takže například v Číně platí za jednu z největších pochoutek jídlo připravené z kachních vajec těsně před vylíhnutím, ale většinu lidí naštěstí čerstvě narozené zvířátko svádí spíše k dětinskému šišlání a nutkání si ho pomazlit. Některé druhy zvířat byste ale po narození ani nepoznali. Jsou maličká, slepá a bezbranná. A to včetně dravců, před kterými, když jsou dospělí, byste vzali nohy na ramena!

Pes
Samostatný až po dvou měsících

Nejlepším přítelem člověka je podle staré pravdy pes. Když se v rodině narodí štěňátka, je to vždycky pozdvižení. Jsou slepá, hluchá a zcela bezmocná. První týdny jsou odkázána na péči psí mámy. Roztomilé chlupaté koule poletující po bytě a trhající vše, co jim přijde pod zuby, se z nich stanou nejdříve po dvou měsících.

Kočka
Bude nejlepší mámou na světě

Kočka může přivést na svět pěknou hromádku koťat. Všechna se narodí slepá a hluchá a kočičí máma se musí pořádně snažit, aby všechny své potomky zabezpečila a ochránila minimálně několik prvních týdnů. Maličké chlupaté kuličky se choulí v pelíšku namačkané jedna na druhou, dokud se jim nerozlepí oči a nezačnou vnímat zvuky. Potom už s nimi není k vydržení a žádné klubíčko, papírek, nebo plyšová myška nejsou v bezpečí.

Kráva
Hned po narození musí vstát

Tur domácí, neboli kráva, je zvíře velmi užitečné. Pijeme kravské mléko, jíme sýry z kravského mléka, jíme hovězí maso. Oblíbenou lahůdkou gurmánů je telecí. Kdo by ale při pohledu na maličké telátko, které se musí během několika málo desítek minut po porodu postavit doslova na vlastní nohy, měl chuť na telecí soté? Obrovské zvídavé oči, vratký krok a především neustálá chuť na mlíčko jsou pro zdravé telátko typické.

Čínský medvěd – kočka
Pandu po narození nepoznáte!

Její čínské jméno je v překladu medvěd kočka. Panda velká je jedním z nejohroženějších druhů na Zemi. Ne nadarmo se dostala i do znaku tzv. Světového fondu na ochranu přírody. Když se narodí pandí mládě, vypadá spíš jako hodně předčasně narozený plod. Maličké růžové zvířátko, které nevidí, neslyší a není schopno samo ani chodit, měří něco kolem 15 cm a váží asi 70-100g, což je přibližně 1/900 hmotnosti dospěláka vážícího až 125kg!

Lední medvěd
Ani ne kilogram těžká bílá koule

Na počátku letošního roku se velkou hvězdou berlínské zoo stal maličký lední medvěd Knut. Vlastní máma ho odvrhla a nahradit ji musel ošetřovatel Thomas Dörflein. Oba se velmi skamarádili, ovšem vzájemným hrátkám je nyní konec. Lední medvěd po narození váží pouhých 450-900 gramů, je holý, slepý a hluchý a je zcela odkázán na péči rodičů. V dospělosti se z něj ovšem stane brutální šelma vážící až 600kg, která nemá na souši konkurenci. Navíc jsou medvědi nesmírně inteligentní a tím nebezpečnější.

Medvěd hnědý
Drsná šelma z hor

Medvědů je mnoho druhů. Jedním ze základních je medvěd hnědý. Malá medvíďata jsou stejně jako ostatní mláďata neskutečně roztomilá chlupatá stvoření, která se rodí slepá a hluchá. Budoucí drsná šelma vážící v některých případech až 1000 kg má při porodu asi půl kilogramu a vidět začne teprve po měsíci. Celého čtvrt roku nevystrčí čumáček z brlohu a nechá se opečovávat svou medvědí mámou. Ale pozor! Z těch maličkých rozdováděných chlupáčů vyrostou pořádní zabijáci, postrach okolí.

Kůň
Atlet od narození

Kůň je jedním ze zvířat, která si člověk ochočil již před mnoha staletími. Existuje mnoho druhů, narození a první krůčky jsou však u většiny dost podobné. Hříbě se narodí velmi dobře vybavené pro život a už po několika málo desítkách minut je schopné prohánět se s maminkou po louce. Mláďata zvířat, která mají mnoho nepřátel, se prostě musejí umět ohánět od narození.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.