Hádej, nebo zemři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hádej, nebo zemři!

PRAHA – Hádanky fascinují lidstvo od počátku věků. Už staré řecké báje vyprávějí o strašlivé Sfinze, která sužovala město Théby a každý den požadovala jednoho nešťastníka, který se měl pokusit.

Hádanky fascinují lidstvo od počátku věků. Už staré řecké báje vyprávějí o strašlivé Sfinze, která sužovala město Théby a každý den požadovala jednoho nešťastníka, který se měl pokusit její hádanku uhodnout. Když se mu to nepodařilo, tak ho Sfinga shodila ze skály! Město nakonec osvobodil Oidipus, který hádanku uhodl, a Sfinga sama skočila do propasti. Deník Aha! pro vás připravil hned několik hádanek, které mají jednu podstatnou výhodu: Když neuhodnete, nikdo vás nezabije...

● Džbány
Máte dva džbány, pětilitrový a třílitrový, a neomezený zdroj vody.
Dokážete odměřit čtyři litry?

● Soud
Jste obžalován u soudu. Soudce je férový chlap, takže vám nabídne následující řešení případu: „Můžete říci jednu oznamovací větu na svou obranu. Pokud nám zalžete, tak vás oběsíme. Pokud řeknete pravdu, tak vás zastřelíme.“
Co řeknete?

● Tchyně
Muž přijde domu a co nevidí – přišla tchyně na návštěvu a hned se začne hádat. Záminka je naprosto nepodstatná.
Tchyně: Furt si jenom vymýšlíš.
Muž: Prosím tě...
Tchyně: Neřekneš nic, abys nelhal!
Muž: Nekecej!
Tchyně: Tak schválně, řekni mi teď jednu pravdivou větu.
Muž: Dobře, ale vypadneš pak!
Tchyně: Pokud mi teď řekneš pravdu, tak odejdu. Jestli mi ale zase budeš lhát, tak tu teda zůstanu. To ti slibuju! Muž se zamyslel a vyřkl větu. Tchyně si najednou uvědomila, že aby dodržela slib, tak se musí oběsit.
Co řekl muž za větu?

● Kanibalové
V údolí teče řeka. Na jednom břehu jsou tři misionáři a tři kanibalové. Mají lodičku, do které se vejdou maximálně dvě osoby.
Jak se všichni přepraví na druhou stranu tak, aby nikdy na žádném břehu nebyla přesila kanibalů nad misionáři?

Řešení:

● Džbány
Řešení existují dvě:
A) Naplnit třílitrový džbán, přelít do pětilitrového. Znovu naplnit třílitrový, dolít z něj pětilitrový. Protože v něm už 3 litry byly, tak nám v třílitrovém zbude jeden litr. Vylijeme pětilitrový, nalijeme do něj odměřený litr a přidáme další tři...
B) Naplním pětilitrový džbán. Z něj naplním třílitrový (zbudou 2 litry)
Třílitrový vyleju. Naleju zbylé 2 litry do 3litrového. Naplním 5litrový džbán. Doleju z něj 3litrový džbán (v něm je místo na 1 litr). Zbyly mi 4 litry.

● Soud
„Je jisté, že mě oběsíte.“ Pokud soudce rozhodne, že jste měl pravdu, měl by vás zastřelit. Ale to byste pravdu neměl. A naopak. Pokud rozhodne, že jste lhal, tak by vás měl oběsit, ale pak jste mluvil pravdu.
Existuje i jednodušší: Pokud řeknete jen „právě teď lžu“, soudce se z toho asi taky nevymotá...

● Tchyně
Muž řekl: „Ty neodejdeš ani se neoběsíš.“ Tchyně nemůže jen tak odejít. Muž by pak lhal a ona mu slíbila, že v takovém případě zůstane.
Pokud chce zůstat, tak muž nemohl mít pravdu, tzn. tchyně musí buď odejít, nebo se oběsit. Nemůže najednou zůstat a odejít. Takže tchyni zbývá jen oběsit se.

● Kanibalové
1) Kanibal a misionář tam (nebo dva kanibalové).
2) Misionář zpět (nebo kanibal).
3) Dva kanibalové tam. Jeden zpět.
4) Dva misionáři tam. Misionář a kanibal zpět.
5) Dva misionáři tam. Na druhém břehu jsou nyní tři misionáři a kanibal. Ten postupně odveze své dva kamarády.


Autor: (leni)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.