Žena do sebe vstřebá 2,3 kg chemikálií ročně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žena do sebe vstřebá 2,3 kg chemikálií ročně!

Přehnaná čistota a zkrášlování vás může poznamenat na celý život.
Přehnaná čistota a zkrášlování vás může poznamenat na celý život.

PRAHA – Která žena si nepřeje být půvabná? Make-up, deodorant, barva na vlasy – to vše jsou zbraně ve věčném boji za krásu! Jenže! Podle nejnovějšího výzkumu britských vědců do sebe průměrné žena vstřebá 2,3 kg chemikálií za rok!


Mýdlo, make-up, deodorant, barva na vlasy...

Krutá daň za krásu

Daň za krásu je tedy značná. Ohroženi jsou i muži! Nebezpečné látky totiž obsahuje také mýdlo či přípravky na bělení zubů. A jaké jedy v sobě skrývají?

Barvení vlasů

Stálé barvení vlasů přispívá k rakovině močového měchýře, a to také u kadeřnic, které barví hlavu zákaznicím. Chemické látky amonium a parafenylenediamin, které barvy většinou obsahují, navíc způsobují alergické reakce.

Řasenka, make-up

Více než 90 procent žen používá řasenku delší dobu, než je doporučovaných šest měsíců. Dvě třetiny žen ji vyhodí dokonce až po dvou letech! Řasenka je přitom podle lékařů semeništěm pro bakterie, a tak není divu, že více než polovina žen trpí zarudlýma, svědícíma očima. A to tím spíše, půjčují-li řasenku kamarádkám. V make-upu se zase mohou skrývat rakovinotvorné parabeny.

Zubní pasta

Čistíte si poctivě zuby dvakrát denně? Správně, ale zubní pastu si předtím raději pečlivě vyberte. Většina z nich totiž obsahuje sodík lauryl sulfát (SLS), který může za časté afty.

Přípravky na bělení zubů

Prostředky na bělení chrupu obsahují chemikálie s nízkou hladinou pH a vyšší kyselostí. Kyselina přitom změkčuje a ničí zubní sklovinu, což znamená, že vaše zuby budou za nějakou dobu slabší a žlutější.

RtěnkaKliknutím zvětšete

Obvykle je třeba nanést ji několikrát za den. Asi málokterá žena si láme hlavu s tím, že společně se sladkým zákuskem pozřela rovněž i petrolejové deriváty, které obsahuje většina rtěnek. Vědci varují: průměrná žena sní za rok asi kilo rtěnky! Co dělat? Vyzkoušejte rtěnky, jejichž základem je včelí vosk, rostlinný olej nebo vitamin E.

Antibakteriální mýdlo

Více než 79 procent tekutých mýdel a 29 procent mýdel tuhých obsahuje triclosan – antibiotikum, které zneškodňuje bakterie. Dlouhodobým používáním ale dochází k odolnosti bakterií, která může vést i k výskytu stafylokoka, který způsobuje hnisavá onemocnění.

Antiperspiranty

U žen, kterým lékaři amputovali prso, byla zjištěna vyšší hladina kovu v prsní tkáni. Valná část antiperspirantů obsahuje nebezpečný hliník. Chemické látky parabeny, které se vyskytují v toaletních potřebách, mohou rovněž způsobovat rakovinu.

Menstruační vložky

Používání tamponu může ojediněle způsobit smrtelný toxický syndrom. Některé vložky zase obsahují buničinu bělenou chlorem. Bělením vznikají nežádoucí dioxiny, které mají na svědomí rakovinu a útlum imunitního systému.

Maminky, dejte si pozor na chemikálie!

PRAHA – Podle lékařů by si na chemikálie měly dát pozor hlavně nastávající maminky.
Jedna z nejnebezpečnějších látek je lauryl sulfát (obsahují ho šampony a zubní pasty). Pokožka absorbuje přes 60 procent nebezpečných látek, což znamená, že se škodliviny dostávají i k plodu.

Děti by se alespoň měsíc po narození měly umývat pouze vodou. Většina mýdel a šamponů (ale také make-up, deodoranty) obsahuje nebezpečné parabeny, které mohou způsobovat rakovinu. Pokožka miminek je jemná a mimořádně citlivá a chemikálie, které do sebe vstřebá, mohou poškodit zdraví na celý život. Lepší je potřít kůži děťátka olivovým olejem, dobré je i mateřské mléko.

Bezpečné nejsou ani dětské ubrousky, v nichž se nachází látka propylene glykol (pomáhá zajistit jejich vlhkost). Dětský pudr zase obsahuje látku podobnou azbestu. Jeho časté používání může způsobit rakovinu vaječníků.


Autor: (šum)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.