Vědci říkají: Nechte promluvit databázi! Třeba zjistíte, že tohle jsou… Vůbec první Novákovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vědci říkají: Nechte promluvit databázi! Třeba zjistíte, že tohle jsou… Vůbec první Novákovi

Tohle jsou možná právě první Novákovi.
Tohle jsou možná právě první Novákovi. (: profimedia.cz)

Novák, Dvořák, Svoboda nebo Novotný – to jsou příjmení, která my Češi nejčastěji nosíme. Víte ale, odkud právě vy pocházíte? Máte možnost to zjistit! Vědci nyní přišli s unikátním projektem, díky němuž lze snadno dohledat, jestli má naše příjmení vůbec nějakou souvislost s naším původem, nebo ne.

Nedělní Aha! vypátralo, že své příbuzné si dokonce můžete vyhledat na internetu. Třeba se dozvíte, že váš manžel je vaším vzdáleným příbuzným!

Konec hrabání se v matrikách

Čechy a Morava byly osídleny před necelými dvěma miliony let a za tu dobu se tu vystřídalo bezpočet kultur a národů. K historicky nejznámějším patří Slované, Germáni a Kelti. Tuhle lidskou směs však jde rozmotat jedině s pomocí genetiky, konkrétně pomocí DNA. Tato tři písmena sice znějí jako zaklínadlo, ale je to v podstatě informace o genetickém původu, kterou každý člověk nosí v sobě. Díky tomu lze do minulosti nahlédnout mnohem hlouběji než prostřednictvím matrik nebo jiných historických pramenů.

Předci z doby ledové

Zápisy v DNA hovoří jasně i po několika tisíci letech. Proto není problém například zjistit, že dávní otcové určitého člověka žili před 30 tisíci lety na Pyrenejském poloostrově, případě kde zimovali v době ledové. Jiný člověk má zase ve své DNA zprávu, že jeho předci pocházejí z východní Afriky, přebývali na území dnešního Řecka a jako kočovní obchodníci došli až na území Čech a Moravy. Přestože jsou geny při každém předávání z generaci na generaci důkladně promíchány, jsou v DNA každého člověka části, které zůstávají neměnné. A právě podle nich lze zjistit původ konkrétního člověka.

Internet najde příbuzné

V Česku existuje genetická databáze Genomac, kde je možné si zjistit svůj původ. Podstatou je vzájemné porovnávání jednotlivých DNA profilů a vyhledávání společných genetických znaků, které určují příbuzenský vztah. Zjednodušeně řečeno to funguje tak, že když třeba zrovna vy budete pátrat po svých příbuzných, tak si necháte udělat odběr vzorku DNA (třeba ze slin) a výsledek pak porovnáte s dalšími vzorky na internetu. Nemůžete ale čekat, že na vás počítač vyplivne jméno, adresu a telefon vašeho vzdáleného příbuzného. Ne, v případě shody získáte jen identifikační kód. Takhle databáze chrání identitu svých uživatelů. Teprve v případě, že lidé mezi sebou najdou shodné znaky, mohou vzájemně požádat o odtajnění kódů a tím pádem o zveřejnění majitele DNA profilu. Obě strany musí souhlasit! Pak už záleží jen na nich, zda si vymění adresu nebo telefonní číslo a seznámí se i osobně.

Nic není bohužel zadarmo

Pokud chcete zjistit svoji otcovskou linii, zaplatíte 2450 Kč. Muži poskytnou svůj vlastní vzorek DNA, ženy vzorek svého přímého příbuzného, například otce, dědy, bratra. Zjištění mateřské linie přijde na stejnou finanční částku, muži opět musí poskytnout vlastní vzorek, ženy také. Po rozluštění původu dostane každý svůj kód a certifi kát, se kterým zároveň dostane i přístup do databáze, kde může hledat příbuzenskými vztahy spřízněné duše.

Víc než polovina Čechů nejsou Slované!

Z výsledků genobanky již dnes vyplývá, že 40 procent rodilých obyvatel naší republiky má západoslovanský původ, 25 procent románský, 11 procent jihoslovanský, 14 procent germánský, 9 procent semitský a 1 procento jihokavkazský!

DNA pomůže léčit!

Databáze DNA samozřejmě neslouží jen k vyhledávání předků. Jejím hlavním úkolem je výzkum a testování geneticky podmíněných druhů onemocnění. Odborníci dokonce tvrdí, že kolem roku 2012 bude analýza lidského genomu tak dokonalá, že se bude dělat diagnostika a léčení na míru.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.