Jaroslav Marvan, hvězda našeho DVD: Donášel na Vlastu Buriana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jaroslav Marvan, hvězda našeho DVD: Donášel na Vlastu Buriana

Jaroslav Marvan
Jaroslav Marvan (: ČTK)

Legendární herec Jaroslav Marvan (†72) patří mezi umělce, který přežil tři různé režimy a ve všech mu bylo umožněno naplno hrát. Jak je to možné? Nedělní Aha! zjistilo, že se dokázal skvěle přizpůsobit požadavkům doby a údajně neváhal i »potopit« některé své kolegy!

Prý mu záviděl peníze!

Kul pletichy a intriky
Jaroslav Marvan se vždy choval jako čestný člověk, ale v jednom období přece jenom selhal. Po válce, kdy byl Vlasta Burian (†70) nařčen z kolaborantství, se ho vůbec nezastal, i když jeho slovo mělo poměrně velkou váhu. Ještě více ho naopak obviňoval, přestože mu dříve Burian hodně pomohl. Proslýchá se, že Marvan Burianovi jeho popularitu i majetek záviděl, a tak proti němu intrikoval už za války.

Milovník rumu s čajem
V osobním životě byl Jaroslav Marvan přímo nesnesitelný puntičkář. Lpěl na minutové přesnosti, byl akurátní a pečlivý. Všechny věci v jeho bytě měly pevné místo a běda tomu, kdo by mu dal třeba boty jinam, než kam patřily. Byl nadmíru konzervativní a nerad měnil své návyky. Hříšek však přece jenom jeden měl. Miloval totiž rum, který si decentně doléval čajem.

Mladý herec ve starých rolích
Zajímavé je, že herec byl vlastně od mládí obsazován do rolí, kde hrál postavy starší než on sám. Bylo tomu tak například i v legendárních filmech ze studentského prostředí Škola základ života (1938) a Cesta do hlubin študákovy duše (1939). Přestože byl jen o čtyři až pět let starší než Ladislav Pešek (†79) nebo František Filipovský (†), hrál jejich profesora. Možná právě proto zůstával v očích veřejnosti stále stejně starý.

Marvan v Hudbě z Marsu
Unáhlená a ješitná slova předsedy závodní rady Václava Řeháka v podání Jaroslava Marvana přinesla třiceti členům nábytkového družstva Mars dar třiceti hudebních nástrojů. Vzniknou při tom nemalé obtíže, do kterých se připlete i láska. Po těžkých zkouškách získává těchto třicet muzikantů, kteří tvoří »Hudbu z Marsu«, zasloužený úspěch při soutěži lidové tvořivosti v Praze.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.