Ano, jsme světoví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ano, jsme světoví!

Karolina Kurková patří k nejvyhledávanějším světovým modelkám.
Karolina Kurková patří k nejvyhledávanějším světovým modelkám. (: Petr M. Ulrych a archiv)

Jsme malý národ v srdci Evropy, ale ve světě se o nás zatraceně dobře ví. Jsme nejlepší v hokeji, po českém pivu se mohou utlouct, a když se řekne »česká holka«, většina cizinců automaticky doplní »krásná cholka«! Jenže jsou také věci, se kterými bychom se raději nechlubili. Jaká jsou tedy česká NEJ, v čem jsme světoví?

● V čem na nás nikdo nemá?
● V kráse našich žen, v pití piva
● A bohužel i v úmrtnosti na rakovinu

Máme nejkrásnější holky
Tohle tělo chtějí všichni chlapi světa. Božská Karolina Kurková (22) je modelkou, která to z Děčína dotáhla až na titulní stránky těch nejlepších světových časopisů a předvádí modely těch nejrenomovanějších módních značek. Vydělává přes 200 milionů korun ročně a závidí nám ji celý svět...

Jsme pěkní tlouštíci
I v obezitě máme bohužel evropský primát. Asi 15 procent z nás by mělo začít cvičit, protože jsou obézní. Hned za námi jsou Španělé a Portugalci se zhruba 12 %. Naopak nejlépe z tohoto měření vycházejí Nizozemsko a Rakousko se zhruba 8,5 % tlouštíků.

Krademe jako straky
Vzpomínáte ještě na porevoluční dobu, konkrétně na supermarkety v německém a rakouském pohraničí, ve kterých visely cedule Češi, nekrást? Měly by tam viset dodnes a v českých supermarketech také. Podle průzkumu britské agentury Centre for Detail Research jsou totiž Češi spolu se Slováky nejaktivnější při krádežích v obchodech. Na nákup v hodnotě 1000 korun připadá krádež za 14 korun. Téměř polovinu této částky mají na svědomí přímo zaměstnanci prodejen.

V hokeji na nás nikdo nemá
Z loňského mistrovství světa v Rakousku jsme si odvezli zlatou medaili. Letošní olympiáda už sice neskončila tak vesele, ale naštěstí v pátek začal hokejový šampionát v Lotyšsku. Dáli Bůh (a trenér Hadamczik), znovu si přivezeme titul!

Pijeme nejvíce piva
V celkové spotřebě alkoholu i v alkoholismu je Česká republika nudným průměrem. Pokud se ale zaměříme na jeden druh alkoholu, konkrétně na pivo, situace se rychle změní. V množství litrů piva na jednoho obyvatele ročně nemáme ve světě žádnou konkurenci. Se 160 litry jasně vedeme i nad Německem, kterému přísluší druhé místo se spotřebou 130 litrů na osobu ročně.

V atletice válíme
V desetiboji jsme již řadu let na absolutním vrcholu. Světové uznání v této disciplíně pro nás začal dobývat na počátku devadesátých let Robert Změlík. Na jeho úspěchy navázal Tomáš Dvořák a v neposlední řadě náš současný nejúspěšnější desetibojař a rekordman Roman Šebrle. Stejně úspěšným atletem je i několikanásobný rekordman a trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný. Nemůžeme také zapomenout na nepřekonanou legendu atletiky, čtyřnásobného olympijského vítěze a osmnáctinásobného světového rekordmana Emila Zátopka.

Ničí nás rakovina konečníku
Hned za nemocemi srdce a cév je rakovina celosvětově druhou nejčastější příčinou smrti. My se bohužel v téhle kategorii držíme na vedoucích příčkách, a v zemích Evropské unie dokonce držíme smutný primát. Na rakovinu konečníku a tlustého střeva umírá ročně nejvíce lidí právě v České republice – lékaři najdou zhoubný nádor této části těla u 7800 Čechů či Češek ročně. Je to dáno jednak nezdravou stravou a jednak podceňováním prevence.

Baví nás ležet v nemocnici
Šup do nemocnice, tam se to skvěle leží... Ano, tak nějak to s námi vypadá a není to vůbec dobré. Vždyť průměrný Čech stráví ročně téměř tři dny na nemocniční posteli. Jen pro srovnání: průměrný Evropan se hospitalizaci brání jako čert kříži, takže v nemocnici neleží ani 1,5 dne.

Skvěle pečujeme o miminka
Naši gynekologové a pediatři se mohou právem pyšnit. Patříme totiž mezi státy s nejnižší úmrtností kojenců v Evropě – z jednoho tisíce miminek zemřou jen čtyři. Na druhou stranu se bohužel držíme na špičce, pokud jde o nízkou porodnost. V České republice připadá na 1000 obyvatel pouze osm živě narozených dětí. Úhrnná porodnost v České republice klesla pod hranici 1,2 dětí na 1 ženu. Další země s nízkou porodností jsou Německo, Itálie, Řecko, Rakousko a Španělsko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.