Miroslav Horníček, hvězda našeho DVD: Tragická smrt jeho syna …a další jeho tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Miroslav Horníček, hvězda našeho DVD: Tragická smrt jeho syna …a další jeho tajemství

Bohémský život nebyl rozhodně Miroslavu Horníčkovi cizí.
Bohémský život nebyl rozhodně Miroslavu Horníčkovi cizí. (: profimedia.cz, archiv)

Miroslav Horníček (†84) byl neobyčejnou osobností. Dar laskavého a moudrého slova mu byl dán snad shůry, a tak dokázal pobavit diváky bez rozdílu věku. Ne každý ale ví, že za maskou laskavého klauna se skrývala bolest a žal.

Záhadná smrt syna

V osobním životě prošel Horníček velmi bolestnými okamžiky, nejtěžší bylo vyrovnat se s tragédií ztráty jediného dítěte, syna Jana (†21). Ten zemřel za velice podivných okolností. Jel se tehdy spolu s přáteli z FAMU, kde studoval, podívat za otcem na natáčení seriálu Byli jednou dva písaři (1972) do malebného mlýna u Suchdola. Do tohoto okamžiku bylo vše v pořádku, jenže druhý den ráno se dostavil šok. V nedalekém jezírku totiž našli Jana utopeného. Dodnes se neví, zda to byla sebevražda, vina epileptického záchvatu, nebo nešťastná náhoda, při níž sehrál roli i alkohol.

Horníčkovo tajemství: neuměl gramatiku!

U dnes tolik uznávaného herce a spisovatele se objevily literární sklony už v útlém mládí. Protože mu ale dělala potíže gramatika, nepokoušel se ani nic zvláštního psát. Jeho cesta ke slávě tak byla dlouhá. Pracoval totiž nejdříve jako pomocný technik v plzeňské Škodovce, později dělal úředníka v nemocnici. Možná pro absenci hereckého vzdělání o sobě později často prohlašoval: „Ve všech filmech hraju blbě.“

Život bohéma

Miroslav Horníček žil poněkud bohémským životem, miloval červené víno, »sladkou« Francii a obrazy. A mohl si to dovolit. O vše se totiž jinak starala jeho obětavá žena Běla. „Běla měla na starosti i peníze. Já ani nevěděl, jestli jsme pojištěni, nebo kolik se platí za telefon,“ líčil proslulý herec a vypravěč přátelům.

Do nemocnice ne!

Humorista zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve věku 84 let v bytě libereckého lékaře Vladimíra Mareše. Herec nechtěl být hospitalizován v nemocnici, přestože trpěl chronickým cévním onemocněním mozku, těžkou cukrovkou a prodělal několik mozkových příhod. Většinu času trávil na lůžku a s oblibou si prohlížel staré fotografie. Doktor Mareš, se kterým se Horníček dobře znal, se o něj do poslední chvíle obětavě staral a herec mu skonal v náručí.

Role v komedii

V komedii Táto, sežeň štěně (1964) ztvárnil Miroslav Horníček hlavní roli uštvaného redaktora Hlavsy. Manželka mu odjede na školení a nechá mu na krku jejich tři děti. Hlavsa je příliš nezvládá, a tak je i s babičkou odveze na chalupu do Kameniček. Ten pravý poprask ale nastane, když si babička vymíní, že by tu měli mít psa, aby se i s dětmi cítila v bezpečí. Hlavsa napíše o problému se psem fejeton do novin a nestačí se divit. Když přijede na víkend spolu se štěnětem za dětmi na chalupu, najde tady dalších jedenáct psů všech možných ras a velikostí. A to ještě není zdaleka všem bláznivým situacím konec!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.