10 nejlepších akčních filmů všech dob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

10 nejlepších akčních filmů všech dob!

Bruce Willis září i ve čtvrtém pokračování Smrtonosné pasti, která je právě v kinech.
Bruce Willis září i ve čtvrtém pokračování Smrtonosné pasti, která je právě v kinech.

PRAHA – Filmy se neustále mění, ale hollywoodské režiséry vždycky bavilo vyhazovat věci do vzduchu. Žhavým hitem v kinech je teď například čtvrté pokračování Smrtonosné pasti s nestárnoucím Brucem Willisem.

Filmy se neustále mění, ale hollywoodské režiséry vždycky bavilo vyhazovat věci do vzduchu. Žhavým hitem v kinech je teď například čtvrté pokračování Smrtonosné pasti s nestárnoucím Brucem Willisem. A právě první se Smrtonosná past z roku 1988 stala podle filmových expertů z USA vůbec nejlepším akčním filmem všech dob. Mimochodem, například trhák Terminátor 2, který si budete moci ve středu 22. srpna koupit s deníkem Aha! jen za krásných 45 korun, obsadil skvělé sedmé místo!

Smrtonosná past (1988)

Je to obyčejný chlap, a to je na newyorském policistovi Johnu McClaneovi ta nejúžasnější věc. Právě odjel do Los Angeles, aby se usmířil s manželkou, která je ale uvězněná teroristy v mrakodrapu, a on ji musí zachránit. John se sice často bojí, není to žádná hora svalů, a zapomněl si boty, ale i to dělá ze Smrtonosné pasti nejlepší akční film všech dob.

Vetřelci (1986)

Důstojnice Ripleyová (hraje ji Sigourney Weaver), která jako jediná přežila boj na život a na smrt v nákladní lodi Nostromo s vesmírným vetřelcem, je po letech nalezena záchrannou lodí a vrací se zpátky na Zemi. Když už se zdá, že je po všem, začíná horror znova, tentokrát na vzdálené nedávno kolonizované planetě.

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Muž má být souzen podle svých činů, a proto toho ani Indiana Jones (Harrison Ford) moc nenamluví. Archeolog Indy je pověřen vládou Spojených států, aby našel Archu úmluvy se zvláštní mystickou silou, kterou chtějí získat pro nekalé cíle nacisté. Jedna akční scéna dokonale navazuje na druhou. Útěk před valícím se kamenem, souboj s velkým tlustým nacistou, děs z hadů... To všechno jsou důvody, proč film Dobyvatelé ztracené archy obsadil bronzovou příčku.

Matrix (1999)

Matrix nebyl první film s virtuální realitou, počítačovými piráty, kungfu a nebo zvláštními efekty. Ale byl to první film, jenž měl všechno najednou. Zvedl laťku opravdu vysoko. Inspiroval spoustu dalších filmů a herci přestali využívat tolik dvojníků na nebezpečné scény. A o co ve filmu šlo? Počítačový hacker Neo (Keanu Reeves) se prostě snaží zachránit lidstvo, které ovládají prostřednictvím počítačového programu Matrix stroje.

Gladiátor (2000)

Russell Crowe ztvárnil v tomto filmu postavu generála Maxima, který přijde o ženu, dítě a je odsouzen k smrti v boji pro pobavení davů. Bez Crowa by z filmu zbyla pouze průměrná rvačka s meči. I díky Russelovi však Gladiátor získal osm Oscarů (nominací bylo celkem dvanáct)

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Drsný začátek, kdy kulky masakrují jednoho spojeneckého vojáka za druhým během vylodění v Normandii, je hodně působivý. Stejně jako zbytek filmu, jenž se částečně natáčel i na českém území. O co v něm jde? Osmičlenný tým vedený kapitánem Millerem (Tom Hanks) se snaží najít a zachránit vojína Ryana, jehož všichni tři bratři zemřeli v boji.

Terminátor 2 (1991)

V pokračování úspěšného filmu se režisér Cameron nespokojil jen se širokými rameny rakouského kulturisty a herce Arnolda Schwarzeneggera, ale opepřil vše i dalšími působivými scénami. Terminátor je tentokráte v roli spasitele.

Nebezpečná rychlost (1994)

S jednoduchou zápletkou – autobus plný rukojmích vybuchne, pokud zpomalí pod 80 km/h – je divák vtažen do děje a neustále se sám sebe ptá, zda by také on dokázal tuto situaci vyřešit. Nebezpečná rychlost s Keanu Reevesem, Dennisem Hopperem a Sandrou Bullock je asi jednou z nejlepších variací na Smrtonosnou zbraň.

RoboCop (1987)

Brutálně zabitého policistu vzkřísí a stane se coby policejní kyborg RoboCop (hraje ho Peter Weller) strážcem pořádku. Rozpomene se ale na svou minulost a hodlá se vrahům pomstít. Film je naplněn akčními scénami. Střet RoboCopa a pancéřovaného strážního robota ED 209 je nezapomenutelný.

Goldfinger (1964)

Tato Bondovka by byla mnohem výše v žebříčku, ale bohužel některé scény už jsou zastaralé. Například nabourání autem do obřího zrcadla je téměř směšné. Na druhou stranu byl James Bond (v tomto filmu ho hrál mladý Sean Connery) první akční legendou a s každým filmem se zlepšoval. Scéna, ve které agent 007 leží na zlaté desce a hrozí mu vykastrování laserem, je jedním z vrcholných momentů akční kinematografie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.