Největší mýty o cestování letadlem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší mýty o cestování letadlem

V akčních filmech dokážou s dopravním letadlem přistát i letušky. Skutečnost je ale úplně jiná.
V akčních filmech dokážou s dopravním letadlem přistát i letušky. Skutečnost je ale úplně jiná. (: profimedia.cz)

Dovolené jsou v plném proudu, a pokud se chystáte vyrazit dále za hranice, s velkou pravděpodobností si za dopravní prostředek zvolíte letadlo. Ve světle nedávné tragédie z brazilského Sao Paula, při které v letadle uhořelo téměř 200 lidí, si dost možná budete na své místo v letadle sedat se sevřeným žaludkem.

Svůj díl na vaší nervozitě bude mít i fakt, že mezi lidmi koluje bezpočet mýtů o tom, co všechno může způsobit katastrofu. Co je pravda a co je výmysl? Opravdu může spadnout letadlo kvůli jediné odeslané SMS zprávě? Nedělní Aha! zná odpověď!

Tvrzení č. 1
Letadlo může letět bez motoru

Jedním z oblíbených klišé akčních filmů je situace, kdy velkému dopravnímu letadlu vypoví naráz službu všechny motory a hrdina s mnohatunovým kolosem plným lidí bez problémů krouží ve vzduchu, až se mu nakonec podaří doplachtit až na letiště. Ano, to je možné, jenže je tu spousta háčků. Záleží totiž na výšce a rychlosti letadla, pochopitelně také na vzdálenosti od letiště. Údajně až 150 km může letadlo plachtit bez motorů, ovšem musí ho řídit zkušený pilot, který dokáže rychlost letu redukovat pomocí vzdušných brzd, případně vysunutím podvozku. Pravděpodobnost, že se mu takový úkon povede, není zrovna vysoká.
Pravdivost: 70 %

Tvrzení č. 2
Přistát do moře není problém!

Je možné přistát s velkým dopravním letadlem na vodní hladinu? Odpověď je kladná. Jenže... Podmínek, které je nutné pro úspěch takového přistání splnit, je opravdu hodně. Předně musí být stroj v dokonale horizontální poloze. Pokud bude jenom o kousíček nakloněn na stranu, zachytí se křídlem o hladinu, roztočí se a v závislosti na úhlu dopadu se buď rozlomí, nebo vletí pod hladinu. Ani jedna z variant není pro pasažéry příjemná. Pro přežití cestujících při přistání na vodě je tedy důležitá hlavně zručnost pilota, výraznou roli hraje i počasí. Na rozbouřeném moři totiž těžko přistane i ten nejzkušenější pilot světa. Bohužel tedy platí, že pravděpodobnost úspěšného přistání na vodní hladině je 1:1.
Pravdivost: 50 %

Tvrzení č. 3
Zapnutý mobil pošle letadlo k zemi

Ovládání letadla a jeho navigace je plně závislá na elektronice. Jakýkoliv další přístroj, vysílající signál, je tedy potenciálním nebezpečím pro všechny na palubě. Mobilní telefon, notebook, nebo třeba MP3 přehrávač může tedy způsobit vážnou katastrofu. Důležité ovšem je, jak daleko od přístrojů zdroj signálu je. Ani deset zapnutých mobilů na palubě nemusí nutně znamenat tragédii. Přesto zákaz používání elektroniky v letadle rozhodně má svůj smysl!
Pravdivost: 80 %

Tvrzení č. 4
Letadlo může sestřelit blesk

Podle jedné z pověr může blesk letadlo sestřelit, nebo alespoň těžce poškodit. V tomto případě se ale opravdu jedná pouze o fámu. Letoun totiž funguje jako tzv. Faradayova klec, takže blesk neškodně prosviští kolem trupu. Nebezpečné mohou být při bouřce pouze ledové částice, které rychlostí až 800 km/h vylétávají z mraků.
Pravdivost: 0 %

Tvrzení č. 5
Jeden motor bohatě stačí

U menších, dvoumotorových letadel jeden motor pro bezpečné přistání opravdu úplně stačí. U větších, čtyřmotorových letadel, je ale situace podstatně složitější. Důležité je hlavně to, které motory přestanou fungovat. Ale ano, v podstatě je možné říct, že pod vedením zkušeného pilota lze doletět k nejbližšímu možnému letišti a přistát poměrně bezpečně i s jedním motorem. Pokud se tedy podíváte při cestě na dovolenou z okénka a zjistíte, že z jednoho motoru se valí kouř, nepanikařte a věřte pilotovi!
Pravdivost: 90 %

Tvrzení č. 6
Vyskočit z letadla lze jakkoliv

Filmaři hojně používají i scénu, kdy si hrdina prořeže otvor skrz těsnění v nákladovém prostoru a v pohodě vyskočí ven otvorem pro podvozek. Toto je opravdu naprostý nesmysl, z letadla se nedá vystoupit jinak než výstupními, či nouzovými východy! Nemluvě o tom, že kdyby hrdina vyskočil ze startujícího letadla, těžko by z něj zbylo něco, co by se za hrdinu dalo považovat byť jen náznakem.
Pravdivost: 0 %

Tvrzení č. 7
Přistát lze i bez podvozku

Kolikrát už jsme ve filmu viděli letadlo, které pilot posadil na přistávací dráhu, přestože se nepodařilo vysunout podvozek. V těchto případech si z nás tvůrci opravdu nedělali legraci, není to totiž nic neobvyklého. Letiště jsou pro tento případ vybavena speciální pěnou, kterou hasičské jednotky nastříkají na plochu, aby se zabránilo vznícení letounu od odlétávajících jisker.
Pravdivost: 100 %

Tvrzení č. 8
Přistát dokáže i letuška

Kolikrát už jsme ve filmu viděli letušku, stevarda, případně někoho z cestujících, jak pohotově usednou na místo pilota, který z různých důvodů nemůže dál letadlo řídit a v klidu přistanou? To je samozřejmě pořádný výmysl. Dopravní letadlo je nesmírně složitý mechanismus, jehož ovládání se piloti učí několik let, a ne každému se nakonec podaří do kabiny usednout. Funkcí a hodnot, které je potřeba neustále sledovat, jsou desítky. Stevardi mívají často letecký výcvik, takže šance, že se jim podaří s letadlem přistát tady existuje. Ovšem pravděpodobnost je velmi malá!
Pravdivost: 10 %

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.