Držgrešle Alžběta II.: Princi topí jen jednou spirálou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Držgrešle Alžběta II.: Princi topí jen jednou spirálou

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (Profimedia.cz)

Historická událost nejvyšší priority a britská královna (91) šetří každé penny! Alžběta II. přijala v Buckinghamském paláci obludně bohatého saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána (32). Známá šetřilka ale ani tak důležité návštěvě nenechala ve vymrzlém paláci pořádně zatopit!

Ruce si podali na vzácném francouzském koberci ze 17. století a pod historickým svícnem, obklopeni drahými palácovými artefakty. Až na to topení! Buckinghamský palác je proslulý tím, že je v něm pořádná zima i v parném létě. Natož nyní po mrazivém závěru února.
Královna, která od doby, kdy jí vláda zkrouhla její plat, šetří, kde se dá, v něm ale ani tak důležité návštěvě nenechala pořádně zatopit! Jen do krbu umístilo služebnictvo obyčejný přímotop za cca 900 korun. A i ten hřál jen na jedinu spirálu!


Plat řídí ekonomika
O spořivosti královny se v Británii vyprávějí legendy. Velká část poddaných ale Alžbětu právě kvůli tomuto rysu bezvýhradně miluje. Panovnice dostává podle nových pravidel pro financování královské rodiny ze státního rozpočtu každoročně jinou sumu na zaplacení personálu, cest a ostatních výdajů.  Prakticky podle stavu státní kasy.  V posledních letech se tyto částky pohybovaly od 900 milionů korun do 1,3 miliardy ročně. Když chtěla vladařka tyto příspěvky zvýšit, vláda jí to zatrhla. Od té doby se zatvrdila a její šetřivost nabyla ještě větších obrysů.


Kdo šetří, má za tři
* Přestala pořádat vánoční večírky pro 1200 členů služebnictva, které každoročně stály 1,4 milionu korun.
* Své oblíbené, na míru šité boty s vysokou podrážkou, nosila 30 let.
* Stejně jako Buckinghamský palác velmi střídmě vytápí i svá další sídla Winsdor či Balmoral, takže tamní služebnictvo má neustále rýmu.
* Ani těm nejvýznamnějším návštěvám nepodává žádné občerstvení, kromě obligátního čaje.  Výjimkou jsou oficiální bankety nebo když někoho osobně pozve na odpolední čaj, jako nedávno nastávající prince Harryho (33) Meghan Markle (36). To servíruje i sušenky...
* Její zaměstnanci jsou často placeni jen tak, aby dostali životní minimum.      

Citát:  
 „S ohledem na ekonomickou situaci bylo uznáno za vhodné ukázat jistou finanční zdrženlivost.“ Mluvčí Buckinghamského paláce

Je bohatá, i když...
Alžběta je sice podle Forbesu, Bloombergu i Guinessovy knihy rekordů nejbohatší královnou na světě s odhadovým osobním majetkem 11 až 13 miliard korun, v Británii ale se svým jměním patří až do třetí stovky žebříčku boháčů.

Ikonické outfity britské královny Alžběty II.:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.