Luděk Munzar (84): Špatně chodí, ale létá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Luděk Munzar (84): Špatně chodí, ale létá!

Luděk Munzar
Luděk Munzar (profimedia.cz)

Při chůzi má Luděk Munzar (84) problémy, ale v kokpitu letadla je bezstarostný jako pták. V oblacích zapomíná na problémy s ledvinami, s klouby i srdcem. Otci slíbil, že bude pilotem, a to také dodržuje, ať se děje, co se děje.

Pro létání se herec zkrátka narodil a také jím žije. Proto když nesedí v letadle, alespoň o létání vypráví. V současné době víc než jindy, protože namlouvá svou knihu Když jsem to slíbil, kterou napsal v roce 1998 a v níž vypráví o slibu, který dal kdysi svému otci, že se stane letcem. „Jsem rád, že mi pánbůh dopřál, že jsem mohl zaletět nad barák a udělat pár kotrmelců, když byl tatínek ještě zdravý a mohl jsem mu to ukázat. A že to tatínek viděl, tak jsem svůj slib splnil,“ svěřil Munzar, který se ho snaží plnit dodnes.

Přestože ho poslední roky trápí jeden zdravotní problém za druhým a těžko se už pohybuje, létání se nevzdal. „Za knipl sedám dost často. Jako naše celá parta letňanských orlů starců. Loni jsme měli celý rok k dispozici aeroplán. Tak jsme na tom lítali, než odešel motor,“ řekl herec v rozhovoru pro Radiožurnál.  „Teď mi můj kamarád říkal, že z Ameriky koupili motor, takže na jaře zase začnu,“ těší se Munzar a netají se tím, že miluje létání víc než herectví. „Létání je zkrátka nezaměnitelné. To se nedá ničím nahradit. To si člověk musí prožít. Já s přírodou nebojuju, já se s ní mazlím. Proto to mám tak rád.“ dodal.

V oblacích zapomíná na nemoci!
*Rakovina
Smrtelná nemoc udeřila už v 90. letech. Tehdy postihla ledviny. O několik let napadla rakovina prostatu.
*Ztráta ledviny
Kvůli následkům rakoviny mu musela být odstraněna jedna ledvina.
*Problémy s klouby
Už několik let herec trpí artrózou v nohou, kvůli které se někdy pohybuje o holi.
*Infarkt
Za sebou má herec i selhání srdce. Šlo sice o slabý infarkt, ale musel po něm na operaci srdce.
*Vředy
S bolestivými a hodně nepříjemnými vředy na dvanácterníku začal bojovat už v 60. letech.
*Špatný zrak
V roce 2013 se prý natolik zhoršily problémy se zrakem, že musel na operaci šedého zákalu.



Letadla uchvátila i Vladimíra Brabce (†83)

Munzarova hereckého kolegu láska k létání mohla stát život. Brabec udělal v roce 1970 při pilotování větroně školáckou chybu a havaroval. Přerazil trup letadla, zlomil křídlo, dokonce ohrozil matky s dětmi a skončil zaklíněný v kokpitu. „Bylo ošklivé počasí, ale létat se dalo. A já jsem navíc ještě chytil závan. Měl jsem to otočit a přistát. Člověk ztratí v tom studeném větru rychlost. Měl jsem přistát a ne dělat celý okruh, a já ho udělal,“ řekl legendární představitel majora Zemana, který měl v té době nalétáno přes 30 hodin.

„Naletěl jsem nad letňanskou fabriku, tam jsem šel doleva a už jsem věděl: To je konec. Utrhl jsem křídlo o osvětlení u silnice, to mne srazilo doleva,“ popsal Brabec nejděsivější zážitek ve svém životě, který si ve vypjaté situaci dokázal uvědomit, že může ohrozit spoustu lidí. „Letiště bylo trochu vpravo a tam byly maminky s kočárky a dívaly se na letadélka. Jednal jsem rychle, komputer by byl hadr proti mně,“ svěřil. „Takže já ty lidičky přeskočil, rychlost se vytratila a já spadl do rozkvetlé třešňovky. Jenom jsem lehce popojel a bylo hotovo,“ vzpomínal herec. „Pode mnou praskla silná fošna a já neměl ani modřinu, nic, ale nemohl jsem z toho aeroplánu ven, protože jsem byl pod větvemi. Když mi všechno došlo, začal jsem plakat,“ popsal havárii herec v knize Vladimír Brabec Měl jsem štěstí.



Přečtěte si
aveneta
11. 2. 2018 • 12:01

No...spíše by se měl zajímat a starat o psychicky postiženou manželku...ono létání je již minulost

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.