Klára Doležalová: Stromeček nahradila uschlou větví dubu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Klára Doležalová: Stromeček nahradila uschlou větví dubu!

Stromeček nahradila uschlá větev, tzv. badnjak
Stromeček nahradila uschlá větev, tzv. badnjak (Foto: archiv K. Doležalové a FTV Prima)

Štědrým dnem Vánoce pro Kláru Doležalovou (44) neskončily! Teď je slaví podruhé. A hodně netradičně. Bez vánočního stromku, kapra i zvyků.

Za dvoje Vánoce může moderátorčin původ, protože její babička je Srbka. „Moje děti dostávají dárky klasicky 24. prosince, kdy pochopitelně slavíme. Na pravoslavné Vánoce 6. – 8. ledna se pak už jen jako rodina scházíme k večeři a vánočním obědům,“ svěřila Aha! moderátorka Zpráv na TV Prima. „Na štědrovečerní tabuli většinou není kapr, protože to není v Srbsku úplně typická ryba, ale i tak ryba nesmí na stole chybět,“ prozradila s tím, že se podávají i pečené fazole. „Nejdůležitější součástí štědrovečerních oslav je takzvaný badnjak, což je uschlá dubová větev, ke které se ještě přidává sláma a červený provázek a dost často se k tomu dávají srolované peníze, aby v rodině zůstaly. A po večeři se badnjak symbolicky zapálí,“ vysvětlila moderátorka.

Ořechy pro štěstí
Při pravoslavných Vánocích se liší i zvyky. „Rozhazují se ořechy do čtyř rohů místnosti jako do čtyř světových stran, aby bylo dětí jako ořechů, a mince, aby bylo štěstí a peníze,“ prozradila Klára.

 Voříšek a Doležalová o lásce na pracovišti: Co je v domě...

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.