Banka v Podolí: Mléko vozí z celé země! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Banka v Podolí: Mléko vozí z celé země!

Lékařka Marcela Černá vede mléčnou banku podolské porodnice.
Lékařka Marcela Černá vede mléčnou banku podolské porodnice. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – V podolské porodnici měsíčně zpracují kolem 250 litrů mateřského mléka, většinu z tohoto množství dostanou nedonošení či nemocní novorozenci. Těch tu přijde na svět kolem pěti set ročně.

V podolské porodnici měsíčně zpracují kolem 250 litrů mateřského mléka, většinu z tohoto množství dostanou nedonošení či nemocní novorozenci. Těch tu přijde na svět kolem pěti set ročně.

V Česku působí jen pět mléčných bank – kromě podolského Ústavu pro péči o matku a dítě jsou také v Mostě, Hradci Králové, České Lípě a v Českých Budějovicích. Zpracování mateřského mléka je totiž velmi drahé a porodnicím se nevyplácí. Do Podolí tak přebytky mléka posílají i maminky ze vzdálených míst.

„Měli jsme tu třeba dvě maminky z Brna, které mléko na střídačku vozily v termotašce autobusem. Pořád mi také píší a telefonují maminky ze zastrčených vesniček, jak je jim líto, že třeba i litr mléka denně musejí vylévat do umyvadla. Je to škoda, protože mateřské mléko je pro dítě nenahraditelné, na rozdíl od umělé výživy totiž obsahuje spoustu obranných látek,“ řekla Marcela Černá, lékařka podolské porodnice, která vede i zdejší mléčnou banku.

Výhody kojení

Pro dítě:
chrání před průjmy, infekcemi, alergiemi, obezitou, cukrovkou, anémií, podporuje rozvoj inteligence a tvorbu silných kostí.

Pro matku:
děloha se po porodu rychle vrací do původního stavu, umožňuje rychlý úbytek váhy, chrání před rakovinou ženských orgánů a osteoporózou, kojení je levné a pohodlné mléko je vždy po ruce a má správnou teplotu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.