Zločiny po česku. 10 nejbrutálnějších masakrů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zločiny po česku. 10 nejbrutálnějších masakrů

Případ Otýlie Vranské zůstal zahalen dodnes tajemstvím.
Případ Otýlie Vranské zůstal zahalen dodnes tajemstvím. (Aha!: Petr NOVOTNÝ, ČTK a archiv Muzea Policie ČR)

PRAHA – Otýlie Vranská, Jiří Straka či Dana a Jaroslav Stodolovi... Hlavní aktéři nejděsivějších kriminálních kauz od vzniku první republiky. Deník Aha! vám přináší průřez těmi nejbrutálnějšími zločiny.

Otýlie Vranská, Jiří Straka či Dana a Jaroslav Stodolovi... Hlavní aktéři nejděsivějších kriminálních kauz od vzniku první republiky. Deník Aha! vám přináší průřez těmi nejbrutálnějšími zločiny, které svého času spustily lavinu strachu v celé zemi.

1933: Rozčtvrcená Vranská

✔ Co se stalo:
Zářijového rána 1933 byl ve vlaku v Bratislavě nalezen kufr, v němž se skrývaly ženská hlava a nohy. Na košickém nádraží se později našel druhý kufr, obsahující trup a ruce.
✔ Oběť:
Otýlii Vranskou (22), příležitostnou prostitutku, poznaly její sestry podle zrekonstruované fotografie.
✔ Pachatel a jeho čin:
Dodnes se neví, kým, jak a proč byla Otýlie Vranská zavražděna.
✔ Trest:
Nejznámější nedopadený vrah!


1951: Kvadratura ženy

Kliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
Když pracovníci zdymadla vytahovali v dubnu 1951 v Klecánkách z Vltavy obrovský balík, našli ve dvou vínových dekách zabalený ženský trup. O týden nato vylovili potápěči druhý balík se zbytkem těla. Příběh »kvadratura ženy« pak proslavil i televizní seriál o majoru Zemanovi.
✔ Oběť:
Šlo o úřednici Hertu Černínovou (25), která si těsně před smrtí vyzvedla v bance větší obnos peněz.
✔ Pachatel a jeho čin:
Mezi vyslýchanými se objevil i účetní Miroslav Šmíd, který se několikrát zamotal do své výpovědi. Nakonec přiznal, že Černínovou vlákal do bytu své milenky, kde ji 17x praštil do hlavy kilovým závažím, 5x bodl nůžkami do hrudníku a pak okradl. Tělo rozřezal pilkovým nožem a hodil do řeky.
✔ Trest:
Miroslav Šmíd dostal trest smrti, jeho milenka 10 let a její matka 8 let.


1956: Vrah si nevybíral

Kliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
V roce 1956 detektivové už pátým rokem marně pátrali po zločinci, který na Chomutovsku a Kladensku zavraždil a sexuálně zneužil už sedm žen, dalších 16 pohlavně zneužil nebo se o to pokusil.
✔ Oběti:
Vrah si oběti vybíral naprosto náhodně, bez ohledu na věk či tělesné proporce. Navíc někdy k vraždě použil pistoli, jindy nůž či obyčejný klacek.
✔ Pachatel a jeho čin:
Kriminalisté prověřili přes 25 000 mužů, na skutečného vraha je ale upozornily až jeho nenechavé prsty. Václav Mrázek pracoval v dole Slánský 1, kde byl přistižen, jak prohledává kapsy uložených oděvů. Při domovní prohlídce pak u něj byla nalezena vražedná pistole. Během výslechu se k hrůzným činům s pláčem přiznal.
✔ Trest:
Václav Mrázek byl popraven 30.12.1957.


1964: Milence pálila v peci

Kliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
Před Vánocemi roku 1964 čekal průvodčího ve vlaku do Bratislavy šok: Na záchodku objevil lidskou hlavu, zabalenou do novin.
✔ Oběť:
Podle zrekonstruované fotografie se zjistilo, že jde o pohřešovaného Ambrože Ščepka. Jeho zmizení nahlásila družka Irena Čubírková.
✔ Pachatel a jeho čin:
Přítelkyně zavražděného se při výslechu chovala divně, takže se vyšetřovatelé rozhodli podívat k ní domů. Až při odchodu se jeden z policistů náhodou dotkl pece na chleba, která byla teplá, ačkoliv se v ní prý nikdy nepeklo. Vražedkyně se přiznala, že v ní spálila Ščepkovo tělo poté, co ho ubila sekerou. Jak se zjistilo, o několik let dříve se podobně zbavila i manžela.
✔ Trest:
Irena Čubírková dostala trest smrti.


1966: Utloukl v kině dítě

Kliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
Náhradní promítač v pražském kině Metro měl 8. června 1966 nastoupit za kolegu, ovšem do kabiny se nedalo pro zápach vstoupit. Policisté objevili v šachtě pod kabinou tělo mrtvého 11letého chlapce.
✔ Obět:
Vrah malého Pepíka Neumana vlákal do své kabiny pod záminkou, že odtud může sledovat nepřístupný film o komisaři Maigretovi.
✔ Pachatel a jeho čin:
Recidivista a alkoholik Jaroslav Papež, který pracoval jako promítač, měl na kontě už řadu konfliktů se zákonem. Chlapce během promítání nejprve zneužil, když se kluk snažil utéct, bodl ho několikrát nůžkami do srdce, rozbil mu hlavu lepičkou na filmy a nakonec ho uškrtil provazem.
✔ Trest:
Jaroslav Papež byl odsouzen k trestu smrti.


1973: Náklaďák smrti

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
V červenci roku 1973 se nákladní vůz vřítil na třídě Obránců míru (dnešní Milady Horákové) v Praze na tramvajovou zastávku plnou lidí.
✔ Oběti:
Krvavá bilance: Osm mrtvých, šest těžce a šest lehce zraněných.
✔ Pachatel a jeho čin:
Za volantem »náklaďáku smrti« seděla řidička z povolání, 22letá Olga Hepnarová. Jak řekla po činu, na chodník vjela záměrně, chtěla zabít a zranit co největší počet lidí. Důvod? Pomsta společnosti, rodičům, okolí – zkrátka celému světu, který se k ní prý choval nepřátelsky.
✔ Trest:
Olga Hepnarová byla popravena.


1981: Kanibal zabíjel pětkrát

Kliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
V Praze 5 byla v říjnu 1981 nalezena mrtvoly Anny Š. (51). Šlo o sexuálně motivovanou vraždu.
✔ Oběti:
»Postrach žen« se během vyšetřování doznal k dalším čtyřem vraždám. Všechny ženy uškrtil, jedné z nich odřízl i pohlavní orgány a ňadra, která pak uvařil a snědl.
✔ Pachatel a jeho čin:
Na stopu pachatele přivedl policisty uprchlík z bohnické léčebny, který při svých útěcích bydlel u jistého Ladislava Hojera (21), který se nijak netajil svými sadisticko-psychopatickými sklony. Hojer pak přiznal, že měl v plánu zabít a znásilnit další ženy.
✔ Trest:
Ladislav Hojer se stal posledním popraveným člověkem v Čechách.


1985: Spartakiádní vrah

✔ Co se stalo:
Na jaře 1985, před poslední spartakiádou, dusil Prahu strach. Od února do května zde bylo totiž napadeno a sexuálně zneužito 11 mladých žen.
✔ Oběti:
Tři z jedenácti obětí útok brutálního pachatele nepřežily – byly uškrceny a pitva odhalila i sexuální násilí. Zločinec své oběti vždy i okradl.
✔ Pachatel a jeho čin:
Díky jedné z žen, která útok přežila, se podařilo policistům zrekonstruovat jeho podobu. Na internátu ve Stochově u Kladna pak vypátrali 16letého učně Jiřího Straku, pocházejícího z naprosto spořádané rodiny.
✔ Trest:
Vzhledem k nízkému věku dostal maximální možný trest, deset let. Musel se podrobit kastraci a po propuštění z vězení následovala ústavní léčba. Od prosince 2004 je Jiří Straka na svobodě, nedávno si změnil jméno.


1995: Orličtí vrazi

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
Sudy s ostatky pěti lidských těl, vytažené roku 1995 z přehrady Orlík, zamotaly policistům hlavu na řadu měsíců.
✔ Oběti:
Prvním zastřeleným byl překupník valut Aleš Katovský. Dalším se stal číšník Leorent Lipoveci. Vrazi zabili i matku jednoho z nich, Annu Medkovou, které poslali k narozeninám balíček s trhavinou. Zavraždili i sběratele historických pečetí Vladimíra Hodka a manžela členky gangu Jaroslava Meiera.
✔ Pachatel a jeho čin:
Gang zločinců, mezi nimiž byla i jedna žena, vraždil pro peníze. Mrtvoly pak v sudu zalili louhem, který ostatky rozleptal k nepoznání.
✔ Trest:
Ludvík Černý jakožto hlava gangu dostal doživotí, Vladimír Kuna byl odsouzen na 25 let, Karel Kopáč na 21 let (ve vězení se oběsil), Petr Chodounský na 14 a Marie Meierová na 10 let.


2003: Krvaví manželé Stodolovi

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete✔ Co se stalo:
V letech 2001 až 2003 bylo ve východních, středních a jižních Čechách spácháno osm vražd starých lidí, některé z nich policie zprvu uzavřela jako sebevraždu či neštěstí. Jde o dosud největší vražednou sérii v zemi.
✔ Oběti:
Manželský pár zabijáků si vybral osm naprosto nevinných důchodců. Vždy, když jim došly peníze, vytipovali si další oběť. Přepadené osoby nejprve svazovali a zezadu zákeřně usmrcovali.
✔ Pachatel a jeho čin:
Na základě důkazů se policie dostala až k manželskému páru Stodolových z Kutnohorska. Postupně se přiznali. Spáchali osm vražd, plánovali ovšem další, na kontě mají i dva vražedné pokusy a jiné zločiny. Krvavé řádění jim přitom vyneslo »jen« kolem 400 000 korun.
✔ Trest:
Jaroslav Stodola (39) a jeho žena Dana (35) dostali předloni doživotí.

Jó, pražská galerka už není, co bývala...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.