Tajemství první filmové role Jiřiny Bohdalové (86) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemství první filmové role Jiřiny Bohdalové (86)

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (archiv)

Ještě než se stal nekorunovaným králem českých filmových pohádek a komedií, musel se režisér Václav Vorlíček (87) k hvězdné slávě dopracovat. Jeho první film, v němž zářila i Jiřina Bohdalová (86), mu ale kariéru málem zničil dříve, než se rozjela!

Václav Vorlíček to prozradil v nové biografii Pane, vy jste režisér!, kterou ve čtvrtek právě s Jiřinou Bohdalovou a jejím autorem Petrem Mackem představil. Zuby si prý režisér Tří oříšků pro Popelku či Dívky na koštěti vylámal už na absolventském filmu Direktiva z roku 1956.

Hráli zdarma
„Byl to málem obrovský průser a skoro mě vyhodili. Skutečně jsme si v něm totiž nebrali servítky. Psali jsme o politicích a politických průšvizích, o tom, že si lidé mají dávat pozor na to, co kde říkají. Riskl jsem to,“ prozradil v knize Vorlíček s tím, že ve snímku mu zdarma hráli tehdejší studenti herectví Zdeněk Dítě, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký či Jiřina Bohdalová, která hrála přítelkyni hlavního hrdiny.

Dlouhá pauza
Paradoxní je, že Bohdalovou poté znovu obsadil až v druhé polovině osmdesátých let. „Ona měla po filmu Ucho v sedmdesátých letech nějakou dobu zákaz. To přišel neformální cestou pokyn, že si nejvyšší místa nepřejí, aby její jméno bylo na hereckých soupiskách příliš frekventované,“ přiznává režisér. Ovšem herečce to později vynahradil a obsadil ji do seriálu Létající Čestmír, filmového pokračování Arabely s názvem Rumburak, pohádek Pták Ohnivák či Jezerní královna, a také do pokračování veleúspěšného filmu Dívka na koštěti, který se promítal pod názvem Saxána a Lexikon kouzel.

Drsný fór
S úsměvem pak Vorlíček vzpomíná, jak si ho kvůli dlouhé pracovní pauze herečka dobírala. „Po letech jsem přišel na nějaký raut a viděl, že naproti přes celý sál stojí u baru Jiřina s nějakými pány v oblecích a že se halasně smějí. Jiřina vždycky všechny bavila. A když mě zmerčila, jak scházím ze schodů, zakřičela na mě přes celý sál: Ty hajzle, když jsem ti hrála na škole zadarmo, tak jsem ti byla dobrá, a teď na mě se*eš, co? Páni zůstali jak solný sloup, až pak pochopili, že jsme opravdu blízcí přátelé a že je to fór,“ směje se režisér, který v knize Pane, vy jste režisér! odhaluje fascinující zákulisí natáčení všech svých slavných filmových hitů.

Jak se seznámili?
Na horách! Vorlíček a Bohdalová se seznámili v roce 1955 na lyžařském výcviku ve Špindlerově Mlýně. „S Milošem Formanem jsme byli na FAMU a dozvěděli jsme se, že tam jsou holky z DAMU. Holky vařily čaj a Jiřina je všechny bavila svým vyprávěním,“ vzpomínal režisér.

Společné filmy Vorlíčka a Bohdalové
1956 Direktiva (studentský film)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1983 Ďábel ví hodně (TV film)
1984 Rumburak
1997 Pták Ohnivák
1998 Jezerní královna
2011 Saxána a Lexikon kouzel

Na video s Jiřinou Bohdalovou se podívejte zde.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.