Hrošík Paul – nová hvězda berlínské zoo: Je mi měsíc a už jsem kus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrošík Paul – nová hvězda berlínské zoo: Je mi měsíc a už jsem kus!

Po ledním medvídkovi Knutovi se v berlínské zoo narodil nový miláček návštěvníků. Jen před pár dny tam hrdá hroší maminka Debby poprvé přestavila návštěvníkům svého potomka, který spatřil světlo světa 15. května.


Malý hroch obojživelný dostal jméno Paul a jak se zdá, má se čile k světu. Co by na sebe malý Paul prozradil, kdyby uměl mluvit?

Mimo zajetí žiji jako hroch obojživelný v Africe v okolí velkých řek a sladkovodních jezer. Jsme vegetariáni a tak se živíme především vodními rostlinami, které jsou pro většinu ostatních býložravců nestravitelné. Přesto ale vám, lidem, naháníme hrůzu svými zuby. Máme jich v obrovské tlamě 40, nejvýraznější jsou ale špičáky, které mohou dorůstat délky až 70 cm a vážit až 4 kg! Přestože v lidech vzbuzujeme představu mírumilovného tlouštíka požírajícího kytičky, jsme někdy ostří jako břitvy. My hroši jsme dokonce považováni za jedno z nejnebezpečnějších zvířat. Až vyrostu a budu dospělý, budu vážit až 3,2 tuny, hroší holky ale váží přibližně polovinu. Ať holka nebo kluk, jsme občas mimořádně vzteklí a agresivní. Já ale takový nejsem, alespoň prozatím. Teď se ještě vyjeveně procházím po výběhu v doprovodu mámy, která mě hlídá. Ať vás ale ani nenapadne na mne sahat, to by vás máma roztrhala na kusy, bez legrace!

Kliknutím zvětšeteKdyž zrovna nehrozí nebezpečí od hrdé maminky, můžou si ošetřovatelé malého Paula pochovat. Ten se u toho sice tváří trochu nedůvěřivě a vyplašeně, ale musí si to nechat líbit. Debby je daleko a on je přece tak maličký! Ošetřovatelé si ale každopádně musí pospíšit. Za pár týdnů už by se při podobném pokusu asi hodně nadřeli.

Kliknutím zvětšeteDospělý hroch je schopen za den spolykat 40 až 60 kg potravy, což ovšem vzhledem k jeho velikosti a hmotnosti vlastně není tak moc. Aby byl malý Paul silný a zdravý a brzy se dostal na pořádnou váhu, musí samozřejmě vydatně a často jíst. Není nutné hledat potravu někde na dně africké řeky. Vždyť ošetřovatelé mu mrkvičku přinesou až pod nos. Vše samozřejmě pod bedlivým dozorem maminky Debby.

Kliknutím zvětšeteMalý Paul se od Debby nehne ani na krok. Ta stále větří a rozhlíží se, připravená zaútočit na každého, kdo by chtěl ublížit jejímu čerstvě narozenému potomkovi. A jestliže se statná hrošice rozčílí, když si myslí, že je její rodinka v ohrožení, v takové chvíli rozhodně není radno být nablízku.


Autor: (mik)
Foto: profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.