Gott to má v Evropě pod palcem: Jaké zahraniční popové hvězdy se mu vyrovnají? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Gott to má v Evropě pod palcem: Jaké zahraniční popové hvězdy se mu vyrovnají?

Karel Gott navzdory nemocem, které jej v posledních letech provázely, stále pokračuje v kariéře. Trvá už šedesát let!
Karel Gott navzdory nemocem, které jej v posledních letech provázely, stále pokračuje v kariéře. Trvá už šedesát let! (Foto ČTK, ara 16 LEXIKON STŘEDNÍHO PROUDU)

Je bezesporu fenoménem celoevropského významu, šedesát let na scéně pop-music z Karla Gotta (77) udělalo ikonu, milují ho generace fanoušků, stěží kdo překoná jeho význam. Nejen v Česku, ale i za hranicemi. Dá se říct, že mnohdy odsunul hvězdy našich sousedů až na druhou kolej, jeho šlágry frčely prostě napříč Evropou. Jedničkou byl v Německu, milují ho v Rakousku, Rusku i Polsku. Sluší se ovšem vyzdvihnout jeho kolegy, konkurenty, kdo mu kdy z teritoria střední a jižní Evropy aspoň šlapal na paty? Tady je malý Lexikon Gottů okolních zemí…

Na prstech ruky spočítáme hvězdy stejné velikosti. V Rakousku Udo Jürgens (†80), v Polsku Czesław Niemen (†64), oba už ovšem mrtví. V Německu, kde se prosazovaly spíš kapely (Boney M., Modern Talking či Scorpions, Accept) a ženy (Nena, Sandra) před sebe Karel Gott nikoho nepustil. Měli ho za svého.
V Rusku milovali Vladimira Vysockého (†42), ale ten oficiální kultuře dvakrát nevoněl, jedničkou je tedy co do mezinárodního významu Alla Pugačovová (68).
Klasikou jsou ovšem Italové, pokud je budeme počítat do středoevropského rybníčku tzv. středního proudu. Adriano Celentano (79) a Mina Mazzini (77) jsou esa známá po celé Evropě. Co do počtu prodaných desek a domácí obliby se stále drží před Erosem Ramazzottim (53).

Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko. Schválně, vzpomenete si, kdo tady produkoval kvalitní pop? Snad jen maďarské kapely Omega nebo Locomotiv GT, ale to byly spíš rockové formace. Jugoslávci se mohli pyšnit Zdravko Čoličem (66) nebo Olivierem Dragojevičem (69), přičemž první je dnes už Srb a druhý Chorvat.
V Řecku se narodil jeden z popových králů Demis Roussos (†69), jenže záhy přesídlil do Anglie a pak Francie. Španělé mají svého Julia Iglesiase (73), v jehož stopách kráčí úspěšně jeho syn Enrique. Samostatný trh, kterému nemůže konkurovat ani Karel Gott, je Francie. Ovládají jej šansoniéři Gilbert Bécaud (†74), Charles Aznavour (93), Mireille Mathieu (70) či miláček žen Johnny Hallyday (73), francouzský Elvis Presley.

Polo Hofer- Hipík a provokatér! 

Speciálním případem je Švýcar Polo Hofer (72), to je ale rebel a opravdová rokenrolová star s drogovou minulostí a sexuální závislostí. Anglickou scénu musíme pochopitelně vyřadit úplně, určovala trendy a společenský směr ještě před naším Slavíkem, má celosvětový vliv a jde také o jiný žánr. Podobní Karlovi jsou snad Tom Jones (77), Cliff Richards (76).

Autor největšího švýcarského hitu vyrůstal v idylickém městečku Interlaken a rozhodně to nevypadalo, že by se měl stát největším divochem v zemi. Nejstydlivější ze tří bratrů se bál i zvednout telefon, natož zpívat před lidmi. Když malý Urs ale vstoupil do skauta, vše se změnilo. Dostal přezdívku Polo, protože v obchodě rodičů s oblečením měli polo trika, a začal se zbavovat plachosti. Hrál ve vtipných scénkách, a když jednou imitoval Louise Armstronga, začal snít o pěvecké kariéře. Prakticky založený tatínek byl ovšem proti, a tak se Polo musel vyučit tiskařem. 

Na hudbu ale nezapomněl 
a v 16 založil první kapelu, Rumpelstilz, ve které hrál na bicí a zpíval. To se otci ale vůbec nelíbilo, a jednou syna nechal dokonce zatknout, když jako 18letý koncertoval ve striptýzovém baru, kam se mohlo až od 21. Polo s ním za to 10 let nepromluvil.
Úspěch si zajistil svými netradičními texty. Zpíval totiž v dialektu, kterému rozumí právě jen ve Švýcarsku. Kapela dokonce předskakovala skupině Pink Floyd, a to se Polo poprvé seznámil s drogami. Marihuaně pak tak holdoval, že si vysloužil titul »Národní hulič«.

Nebránil se ani alkoholu, miluje víno, ale říká, že se nikdy neopije. Hlásil se k hnutí hippies, Woodstock v létě 1969 ale vlastní hloupostí propásnul. Na 40 dní totiž kvůli dvěma krádežím musel do vězení a trest si odsloužil sázením cibulí. Slávy si pak užíval, jak jen mohl, i když byl ženatý, zahýbal s fanynkami. Rozvod bral jako samozřejmost, jako úděl muzikanta. Divoký životní styl se mu ale nakonec nevyplatil, měl srdeční problémy, žaludeční vředy, nádor na hlasivkách i rakovinu plic. Kouřit ani pít ale nepřestal a našel oporu v manželce Alici, umělkyni, která mimo jiné prodává i vesele pomalované rakve.

Udo Jürgens, rakouské dvojče našeho Slavíka... Spolu se přetahovali o zájem fanynek v Německu! Nastartoval Gottovi kariéru!

Vedle Karla Gotta byl středoevropskou superstar rakouský skladatel a zpěvák Udo Jürgens (†80). Stejně jako našeho Slavíka ho milovali především Němci, a tak snad právě proto, že měli tak skvělý import od sousedů z obou stran, nevyprodukoval tamní trh jiného lídra pop-music. Svého už zkrátka nepotřebovali.

Udo Jürgens začal kariéru v šestnácti! Má na svém kontě přes 900 skladeb, 105 milionů prodaných nosičů, údajně 2000 milenek prošlo jeho ložnicí a v roce 1992 utáhl koncert ve Vídni, na který přišlo 220 tisíc diváků! Je to evropský rekord. Jeho kariéra trvala téměř 65 let! „Byl několikrát v Československu a byl tu velmi oblíben,“ připomíná Karel Gott.
Právě v Československu se stal miláčkem dívek a dam ještě před božským Kájou. Zahrál si tady i v televizi – v roce 1967 dokonce sám sebe v hudebním seriálu Píseň pro Rudolfa III. Se skladbou Sag mir wie (Řekni mi, jak). Spřátelili se s Gottem natolik, že pro něho složil skladbu Tausend Fenster (Tisíc oken, v češtině ovšem s názvem Vítám vítr v údolí) pro soutěž Velká cena Eurovize, kterou za Rakousko v roce 1968 zazpíval v Londýně Karel Gott! „Byl to on, kdo mi výrazně pomohl prosadit na západoevropské scéně a pomohl mi nastartovat kariéru,“ svěřil se český zpěvák. „Od něho jsem se naučil, že je důležité se při každém vystoupení naprosto oddat publiku. Když jim dáte všechno, ocení to!“ Udo Jürgens zemřel uprostřed turné v roce 2014 na selhání srdce. Při procházce ve švýcarském Gottliebenu (všiměte si názvu města, pozn. – bohem milované). Na sklonku života žil ve Švýcarsku a stejně jako v Německu a Rakousku i tady měl vyprodány koncertní šňůry.
V roce 1974 přišlo na jeho koncert na brazilském fotbalovém stadionu Maracaná 40 tisíc diváků. Celou evropskou šňůru v roce 1969, která čítala v devíti měsících 266 koncertů, vidělo půl milionu fanoušků!

Fenomén Niemen byl polský Gott
Fenoménem nejen ve východním bloku byl Polák Czeslaw Niemen (†65), experimentoval napříč žánry, míchal jazz, rock i popové melodie. Uznávali ho na západě, byl modlou v Sovětském svazu.
Niemen, který se narodil 16. února 1939 jako Czeslaw Wydrzycki ve Wasiliszki v tehdejším Sovětském svazu a do Polska se s rodiči přistěhoval až ve svých devatenácti letech, zpíval i latinskoamerické písničky, šansony, jeho písně převzala i Marlene Dietrich. Byl svéhlavý, těžký individualista, ale génius. Říkalo se, že lidi ve své kapele tvrdě trestá za nepřesnosti, prý je i dokonce bije. „Když jsem je viděl na koncertě, chovali se velmi tiše, asi se ho báli,“ vzpomíná například Ondřej Soukup. „Ale Niemen byl démon. Představte si, že zpěvák jeho typu je v Polsku jednička, něco jako u nás Karel Gott,“ říkal Vladimír Mišík, který s ním několikrát společně vystupoval. „Působí na mě důvěryhodně. Věříte mu to, co zpívá, i když ten hlas by u nás neprošel kvalifikacemi,“ dodal. „Zpívá způsobem, že v Národním divadle by to nikdo neuměl líp. Má neuvěřitelnou hlasovou techniku,“ kontroval Jan Neckář.
Rozporuplný umělec se později uzavřel, začal psát filmovou hudbu a věnoval se počítačové grafice. Zbavil se možnosti dobýt anglosaský hudební svět. Zemřel na rakovinu tlustého střeva ve Varšavě v roce 2004.

Srbsko (Jugoslávie)
Zdravko Čolić (66)
Srbský Tom Jones
Rodák ze Sarajeva nejdřív myslel na sportovní kariéru, byl gólmanem fotbalového klubu FK Željezničar, pak se dal i na atletiku. Byl nadějným sprinterem, 100 metrů zaběhl za 11,3 sekundy. Nakonec se ale na profesionální sport vykašlal, myslel si, že nebude mít potřebnou disciplínu na pravidelné tréninky. Zamiloval se do kytary a v roce 1967 v amatérské pěvecké soutěži s písničkou Lady Madonna od Beatles skončil na druhém místě. Prošel mnoha kapelami, v roce 1973 se dokonce zúčastnil soutěže Eurovision a zatímco v ní pohořel, doma to byl hit a začalo se mu přezdívat Tom Jones. Manažer pro něj měl plán prorazit i v zahraničí a podepsal smlouvu s německou nahrávací společností. Pro jejich trh bylo ale jeho jméno špatně vyslovitelné a tak dostal pseudonym Dravco. Nakonec ale snah zanechal, protože se mu nechtělo do Německa stěhovat. Doma mu ale ženy ležely u nohou, od 80. let byl megabar. Koncerty beznadějně vyprodával a už druhého alba se prodalo na 700 tisíc kusů. Po rozpadu Jugoslávie chvíli stagnoval, ale comebacku se dočkal v roce 1997. 40leté výročí kariéry oslavil v roce 2011 největším koncertem, na který přišlo přes 100 tisíc lidí.

Chorvatsko
Oliver Dragojevič (69)
Srdcař
Chorvatský Gotťák byl pro rodiče požehnání. Jeho tři sestry zemřely během druhé světové války, když rodina utekla do uprchlického tábora v Egyptě. Oliver se narodil po návratu do vesnice Vela Luka na ostrově Korčula. Město miloval tak, že se tam často vracel i ze studií ve Splitu a složil o něm i píseň. Chtěl se naučit víc a vyrazil do světa, hrál v klubech v Německu, Švédsku i Mexiku. Sólovou kariéru odstartoval v roce 1974 na festivalu ve Splitu, kombinací tradičních chorvatských melodií s jazzovými motivy v moderním kabátu si fanoušky získal. Jako jediný z chorvatských umělců koncertoval ve slavných Carnegie Hall, Royal Albert Hall a operním domě v Sydney.

Slovák Michal Duchoň mohl mít světovou kariéru!

Byl na Slovensku stejnou modlou jako u nás Karel Gott, fanynky mu ležely u nohou, sbíral ocenění na každé Bratislavské lyře, ale třeba i na festivalech v Japonsku, Švýcarsku, Polsku. Karol Duchoň mohl udělat světovou kariéru, kdyby předčasně neodešel ve věku 35 let. Zemřel na cirhózu jater v Bratislavě.

Slovenský Tom Jones, tak se mu přezdívalo. Pamětníkům se určitě vybaví jeho hity jako Šiel, šiel, V dolinách, Elena, Čardáš dvou sŕdc nebo Dievča z Budmeríc.
Narodil se 21. dubna 1950 v Galantě a odmalička hrál na harmoniku, pak na kytaru. Hudební geny zdědil po své mamince, která pocházela z Jugoslávie a své jediné dítko v muzice podporovala, jak mohla.
Karol zpíval po barech v zahraničí, sbíral zkušenosti jako Karel Gott v Las Vegas nebo ve Francii, v roce 1974 už byl velmi známým muzikantem, zazářil na festivalu v Tokiu, desky mu vydali Němci a prosadil se i na soutěži v Cannes. Uměl zpívat s big bandem i v komorním uskupení, byl multižánrový a měl i hlas, který tolik lahodil uchu. Dobíral si jednou Karla Gotta, proč ho nepozval do Slaného, kde dělal pravidelné televizní show. „Karolko, rád bych tě pozval, ale umíš si představit, že to tam se svým hlasem rozbalíš a já už pak budu jen ten druhý?“ vysvětloval se smíchem Gott. Nicméně slíbil, že ho jistě později pozve.

Tohle setkání už ale nestihli. Duchoň začal mít větší a větší problémy s alkoholem, a to byl začátek konce. Rozpadala se jeho osobnost, přitom o něj už byl permanentně zájem v zahraničí, měl naplánované šňůry v Německu i Švýcarsku, ale dostihla ho cirhóza jater. Navzdory zákazu pil víc a víc, kamarádi ho strhávali, byl několikrát hospitalizován, ale kvůli jeho nekázni ho lékaři už nechtěli léčit. Když potřeboval transfuzi, řekli mu, že už není krev. To pak přišli hokejisté bratislavského Slovanu a několikrát dobrovolně darovali, aby mu pomohli.
Oženil se podruhé rok před smrtí, vzal si děvče, kterému zemřela maminka a sestra při autonehodě. Měl být jejím andělem, ale odešel také. Příliš brzy, aniž by stihl rozvinout svůj talent naplno. Karol Duchoň 5. listopadu 1985 zemřel. Matka chtěla jeho tělo vystavit v rakvi, ale byl tak odulý a sobě nepodobný, že to nešlo.

Na video s Gottem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
11. 6. 2017 • 16:56

Duchoň se uchlastal a jinou konkurenci tady neměl. Ovšem jeho sláva sahala jenom ke kanálu La Manch. Na angličtinu neměl. Zkusil to v Las Vegas, ale rád mazal domů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.