110 let kapesních nožů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

110 let kapesních nožů

 (: profimedia.cz, archiv firmy Mikov)

Dne 12. června 1897 si nechal švýcarský kovář Carl Elsener (1860 – 1918) jako první patentovat tzv. důstojnický nůž, tedy víceúčelový kapesní nůž určený pro příslušníky švýcarské armády. První model byl v porovnání s dnešními monstry velmi jednoduchý. Obsahoval pouze jednu velkou čepel, bodák, šroubovák a otvírák na konzervy.

Slaví i stará dobrá rybička!

Postupem času přibývaly vývrtka, menší čepel, pilníček na nehty, pinzeta, lupa a další praktické pomůcky. Éra šikulů do kapsy vypukla naplno!

Slavný nůž s helvétským křížem

Jako dar z nebe byl pro Elsenera v roce 1921 vynález nerezové oceli. Jeho fi rma Victoria, pojmenovaná po matce zakladatele, se přejmenovala na Victorinox (inox – ušlechtilá ocel) a další zlepšování patentu mohlo začít. V současnosti vyrábějí originální nože švýcarské armády už dvě fi rmy, kromě již zmíněného Victorinoxu, kde funkci výkonného ředitele zastává Carl Elsener ml., pravnuk zakladatele továrny, také fi rma Wenger. Obě fi rmy prodají na českém trhu ročně 150 tisíc nožů.

Nože jako dobře vybavená dílna

Švýcarských armádních nožů momentálně oba výrobci posílají na trh nepřeberné množství druhů. Od obyčejných, jednoduchých nožů s maximálně devíti funkcemi, přes o něco složitější a větší, které mohou obsahovat více než 140 funkcí! Právě takový je výroční nůž fi rmy Wenger. Ten v sobě skrývá takové speciality, jako je nůž na vyvrhování ryb, kombinační kleště, laserové ukazovátko, několik šroubováků různých velikostí, lupa, soustružnický nůž, pohotovostní břitva pro rychlé oholení, pilka na dřevo i na kov a další a další funkce. Pravdou je, že tento unikát už nemá s kapesním nožem mnoho společného. Váží totiž přes dva kilogramy, a navíc stojí přes dvacet tisíc korun.

Pýcha klukovských kapes RYBIČKA

Když jste ještě před pár lety přikázali jakémukoliv kloučkovi vyprázdnit kapsy, téměř jistě jste tam rybičku našli. Kdo neměl rybičku, jako by nebyl! Její životnost sice nebyla nic moc, rychle zrezivěla, nebo se prostě rozpadla. Přesto se stala kultem. Přesné datum ani jméno člověka, který vymyslel specifi cký tvar tohoto nože, není známo. Ví se jen, že se rybička »narodila« někdy mezi roky 1947 a 1955. A tak právě v tomto roce může slavit krásných 60 let! V současnosti se vyrábí ve fi rmě Mikov v Mikulášovicích. A její milovníky můžeme uklidnit, je stále stejně krásná a originální.

Mimochodem, rybička se vyváží dokonce i do USA, kde se prodává v přepočtu za 107 korun! Mikov vyrábí i exkluzivní verzi s damaškovou čepelí a čtyřiadvacetikarátovým zlatem posázenou střenkou. V klasické verzi ji seženete za 59 korun (kdysi stávala čtyři koruny!), pozlacená stojí přes tři tisíce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.