Kamil Střihavka (52): Ježíš v roli oponáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kamil Střihavka (52): Ježíš v roli oponáře!

Co je to za ufouna?
Co je to za ufouna? (Foto: Herminapress.cz)

Jakmile vejdete do divadla, uvidíte Ježíše. Tentokrát ale v civilu a s blonďatým »hárem« v culíku. Rockový zpěvák Kamil Střihavka (52) je totiž už dvacet let neodmyslitelně spjatý s rolí v muzikálu Jesus Christ Superstar. Na kříži visel víc než tisíckrát, a tak není divu, že si potřeboval splnit sen úplně z jiného soudku. Napsal hru s názvem Tolik hlav, sám ji zrežíroval a právě teď s ní slaví dvouleté výročí. Na žádném představení nechybí – vždyť tu také hraje oponáře!

Ve foyer Divadla Metro stojí usměvavý zpěvák a vítá příchozí diváky. A některé už dobře zná – na jeho hru totiž chodí i opakovaně. Za dvacet pět korun si u něj můžete koupit program, který vám ochotně podepíše. Se vším mu pomáhá manželka Eva, která se na celém představení od začátku podílí. Stejně jako jejich dcery Eva a Tereza, které tu hrají malé role. Zkrátka – celou rodinu tu můžete potkat pěkně pohromadě.

Místo filmu napsal hru
Jakmile se v sále setmí, přichází na řadu oponář. Nikdy ho sice neuvidíte, ale Kamilův hlas poznáte jednoznačně. Baví se se zvukařem a vlastnoručně odtahuje oponu. A pak už začíná samotná hra, hořká komedie o přátelství, odvážných snech a lásce k big beatu na přelomu 70. a 80. let. „Námět jsem měl v hlavě pětatřicet let a můj sen nespočíval v divadelním představení, ale chtěl jsem ho zfilmovat. Jenže jsem měl spoustu práce, dělal jsem kariéru a pořád mi na to nezbýval čas,“ svěřil zpěvák. „Pak jsem si po pětadvaceti letech na muzikálových prknech řekl, že je logický, abych ten první stupínek ke snu udělal právě touto formou,“ doplnil.

Bony i Pražský výběr
A tak vznikla hra, kterou si předloni nadělil jako dárek k padesátinám. „Zrealizoval jsem ji hlavně proto, aby moje děti viděly, jak a v čem jsme žili, o čem jsme snili a co nás drželo nad vodou,“ prozradil. A tak se na jevišti jí paštika Májka, pije se sodovka, rum i víno Pražský výběr. Mluví se o bonech, tuzexu, řeší se sen, jak v době totality vycestovat za hudebními idoly na festival za oceán. „Je to z části autobiografický, ale aby to bylo podáno zábavnou formou, tak jsem to, co jsem zažil já, doplnil o historky, který znám z vyprávění,“ svěřil zpěvák. A funguje to – diváci se totiž baví skvěle.

Big beat z gramofonu
I když tu nikdo nezpívá, hudby, která zní z gramofonových desek, je tu víc než dost. Hlavní hrdinové v podání Jana Dolanského a Jana Zadražila totiž milují muziku. A tu do představení nevybíral nikdo jiný než Kamil Střihavka. „Je tady všechno, co jsem v té době poslouchal a co mě hudebně formovalo. Třeba Led Zeppelin, ti byli vždycky biblí rockový hudby,“ svěřil autor, který se tu poprvé představil v roli režiséra. „Ze začátku tam byl z mý strany ostych, ale protože jsou tu skvělí herci, kteří už mají něco za sebou, tak mi hodně pomohli, abych se ostychu zbavil,“ svěřil své pocity Kamil. Herce si vybral cíleně – a nikdo ho neodmítl.

Na konci sbírá z pódia stovky
I když hru psal původně pro mladší generaci, která »osmdesátky« nezažila, publikum tvoří nejvíce jeho vrstevníci. A představení je dokáže vyprovokovat k tomu, že o pauze i po skončení debatují o tom, jak léta prožívali oni. Vzpomínky ožívají u bufetu i ve frontě na toaletu. Téměř po třech hodinách je konec. Diváci nadšeně tleskají, Kamilova práce tu ale nekončí. Spolu s manželkou předává hercům květiny, a až odejdou diváci, začne po jevišti sbírat rozházené bankovky (skutečné stovky a bony) a pečlivě je ukládá do krabičky, o rekvizity se postará paní Střihavková. O své »dítě« zkrátka pečuje od začátku až do konce. A nepouští ho ani původní filmový sen. „Sny jsou od toho, aby se plnily. Mně je úplně jedno, v kolika to bude letech, ale určitě to nevzdám. Až přijde ta správná chvíle, tak mi můj vnitřní instinkt napoví,“ zakončuje Kamil.

 

VIDEO zprávy: Paterčata nemají peníze, vznikla sbírka! A Střihavka měl záchvat!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.