Chcete mít superkytky? Kupte jim šampaňské! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chcete mít superkytky? Kupte jim šampaňské!

Zalévejte květiny alkoholem a uvidíte, co se s nimi stane..
Zalévejte květiny alkoholem a uvidíte, co se s nimi stane.. (: Profimedia25.4.2006)

PRAHA – Chcete, aby vám všichni záviděli vaše narcisy a kosatce? Zkuste je zalévat šampaňským nebo zředěným roztokem tvrdého alkoholu! Doporučuje to profesor William Miller z americké Cornellovy univerzity. Jarní cibuloviny prý pak budou mít krátké pevné stonky a bohatý květ, který dlouho vydrží.

Podle jeho výzkumu je nejlepší čtyř až šestiprocentní roztok alkoholu. Ten zabrání růstu stonků a listů do délky, ale velikost květů neovlivní. Ty prý navíc vydrží mnohem déle krásné! Celá rostlina bude nižší a pevnější, slibuje vědec. K zálivce radí používat tvrdý alkohol – gin, vodku, whisky, rum, tequilu či žitnou.

Čeští experti ovšem nad zaoceánskými radami kroutí hlavami. „Slyším to poprvé, letos už je na cibuloviny pozdě, ale slibuji, že příští rok to sám společně s nimi zkusím,“ podotkl ředitel botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Václav Větvička.

Jistou naději dává toxikolog Jaroslav Klán. „Existují různé finty, třeba lógr či cigaretový popel, a všechny mají svůj význam, protože obsahují různé potřebné stopové prvky. Alkohol však neobsahuje žádné živiny, zato je velmi energeticky bohatý,“ prohlásil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.