Prodávají poklad pražského rodáka - Dopisy vydraží za 90 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Prodávají poklad pražského rodáka - Dopisy vydraží za 90 milionů

Pražský rodák Albi Schram.
Pražský rodák Albi Schram. (archiv)

PRAHA – Nejznámější aukční kancelář na světě Christie´s zažije další velký den. Do aukční síně se totiž 3. července dostanou milostné dopisy psané Josefíně Napoleonem i písemnosti Puškina a Newtona. A co víc! Dopisy měl dlouhá léta ve své sbírce pražský rodák!

Písemnosti byly objeveny v prádelně soukromé vily ve švýcarském Lausanne. Ta patřila bankéři Albinu Schramovi (†79), který se roku 1926 narodil v Praze a později se přestěhoval do Rakouska. Odborníci odhadují, že dopisy, které Schram po tři desítky let schovával před veřejností a objevily se teprve po jeho smrti v roce 1995, v aukci vynesou přinejmenším téměř 90 milionů korun.

Schram byl velmi zámožný bankéř, který svou sběratelskou vášeň uspokojoval v aukčních síních v Londýně, Paříži a Německu. Jeho velkým snem bylo získat i dopisy Jana Nerudy nebo Jana Žižky. Sběratelskou vášeň ve Schramovi rozdmýchal příbuzný, který bankéři v roce 1973 věnoval Napoleonův dopis. Jde o jeden ze tří známých dopisů, které francouzský vojevůdce napsal své budoucí ženě Josefíně a které se dochovaly dodnes. Nového majitele by prý psaní mohlo získat za 250 tisíc korun.

Schramův poklad se postupně rozrostl na téměř tisícovku dokumentů, což z ní mimo velká muzea činí jednu z největších a nejkomplexnějších sbírek. Sběrateli se podařilo shromáždit například dopisy, jejichž pisateli byli válečný britský premiér Winston Churchill, ruský car Petr Veliký, americký spisovatel Ernest Hemingway či britská královna Alžběta I.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.