Janžurová jásá: Bráchova loď dopluje do Terezína! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Janžurová jásá: Bráchova loď dopluje do Terezína!

Iva Janžurová má radost, že bratrovo dílo poslouží dobré věci.
Iva Janžurová má radost, že bratrovo dílo poslouží dobré věci. (Foto Aha! – Martin Hykl a archiv O. Janžurové)

Kapitáne, kam s tou lodí? Na tu otázku už zná Iva Janžurová (75) odpověď. Koráb z PET lahví, který její zesnulý bratr Pavel Janžura (†75) stavěl patnáct let, zřejmě poputuje do námořní expozice v Terezíně. „Už o tom jednáme,“ potvrdila informaci Aha! Pavlova dcera Olga Janžurová (33).

O loď projevil zájem Josef Dvorský, který už postavil největší českou plachetnici La Grace. Rozhodl se taky, že koráb, který Pavel nestihl dokončit, zachrání a dodělá. „Je to technicky velmi zajímavá loď. Stabilitu jí zaručuje nejen váha, ale také neviditelná konstrukce typu katamarán,“ říká. Podle něj je loď schopná plout díky dvěma plovákům, ale hlavně výtlaku, který zajišťují PET lahve.

Plánuje loď osadit plachtami, aby se na nich mohli cvičit zájemci, než vyplují na moře. Než se tak však stane, bude koráb sloužit pro klubové účely v Muzeu La Grace v terezínských kasematech. „Rádi bychom v útrobách korábu vybudovali i minimuzeum geniálnímu staviteli,“ plánuje Dvorský. Pavlova dcera s touto možností souhlasí. „Zatím to vypadá, že bychom se mohli domluvit. Ještě záleží na tom, jak zařídíme přepravu lodě a co na to řekne město Terezín,“ řekla deníku Aha! Olga.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.